2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Balett lesz Dante klasszikusából
Újra elismerték a Leánykart
Barokk hangulat Győrben: mindenképp nézd meg!
Ma érkezik Japánba a magyar énekegyüttes
Belekezdett a Savaria Szimfonikus Zenekar - elindult a meglepetések évadja
Szerintünk, 2012-ben ez az opera fog tarolni
Háromrészes sorozatot indít a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Zenei őrület videóval! Koncertek póréhagymán
Kapcsolatok
Komolyzene

Elképesztő! A koncert után megeszik a hangszereiket

Fennállásának 10. születésnapját ünnepelte a bécsi Zöldségzenekar (The Vegetable Orchestra avagy Gemüseorchester) Bécsben, koncerttel a tekintélyes RadioKulturhausban.

Az együttes nem zöldségeket játszik, hanem azokon. Egyebek közt répatrombita, hagymahegedű, tökdob, káposztaszintetizátor szerepel hangszerparkjukban, melyeket mind maguk vájnak és formálnak és persze mindig újat, mert nem túl tartósak az instrumentumok, van, hogy hármat is elhasználnak egy-egy koncerten néhány hangszerből.

Csakis friss alapanyagot használnak, bár nem biót, mert az túl drága lenne. Koncertnapjaik így a piacon kezdődnek nagybevásárlással: 70 kilónyi hangszernek való zöldséget vesznek. Aztán három órán át farigcsálnak, majd játszanak - kizárólag élőben, semmi playback! -, végül pedig megeszik hangszereiket (egy szimfonikus zenekar se tudja utánuk csinálni), de nem nyersen, hanem levesként: a tízfős társulatban van egy szakács is.

1998-ban, a startkor csak viccnek indult a dolog, ám olyan komoly sikere lett az egyetemistákból és főiskolásokból alakult együttesnek, hogy lemezeik jelentek meg és nemzetközi turnékra mehettek. A tíz tag nem csak zenei alapokkal van felvértezve, hanem járatos az építészetben, külcsíntervezésben ("magyarul" dizájnban), a műanyagalapú képzőművészetben, így nem csoda, hogy hangszereik nem csupán szólnak, hanem "ki is néznek" valahogy.

Az univerzális uborkafon

Akadnak egészen összetett instrumentjeik is, például az uborkafon, amelynek fúvókája sárgarépából, teste kivájt és -lyuggatottt kígyóuborkából, hangtölcsére pedig egy lehetőleg piros, végszükség esetén sárga, vastag húsú, gömbölyded, úgynevezett kaliforniai paprikából áll.

A Zöldségzenekar műsorán a free jazz és a kísérleti zene az úr, de "felcsendül" olyan hagyományos mű is, mint a Radetzky induló. Esetenként a techno és a bálnák dalolása között kalandozik a hangzásvilág.

A különleges hangszerelésű, vitaminokban igen gazdag zenei irányzat önbevallott ars poeticája változatlanul a besavanyodott hangzáselképzelések és a konzerválódott zenehallgatási szokások felfrissítése, továbbá kéjes kitörés az avitt szemléletmódból, amely a zöldségeket kizárólag a táplálkozási igények kielégítésére szolgáló eszköznek tekinti - hangoztatja magáról a zenekar, amely néhány éve Budapesten is koncertezett.

A tíztagú együttes 8 zenészből, egy hangtechnikusból és egy szakácsból áll. Utóbbi a finálé főszereplője, "hóhéri" feladatkörrel. A koncertek után főzött hangszerlevest - melynek neve finá-lé is lehetne - beszélgetés közepette a zenekar megosztja a közönséggel, amely így aztán kétszer is élvezethez jut, a hangszerek pedig esetleg még egyszer hallathatják hangjukat, mivelhogy a sok zöldségtől, melyek között káposzták is akadnak, idővel kiben-kiben "utózene" kerekedhet - farfúvós utófinálé.

- MTI/AFP -

[2008.10.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még