2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nyolc magyar együttes képviselheti hazánkat Európa-szerte a Zene Ünnepén.
Ingyen tequila és kujonság a Sziget első napján - képekben
Újabb tehetségeket keresnek
Pécsen búcsúztatja az évet a Kispál
Rekordbevétellel és rekordnézőszámmal ért véget a PEN - képekben
Fejhallgatóval a Szabadság téren
Hatalmas sikere volt, mégis búcsúzik a népszerű programsorozat
Ötcsillagos volt a MTV Icon záróbulija - fotókkal
Itt az új Zuboly lemez!
Kapcsolódó Kiadványok
Zuboly: Virágoztass engem
Kapcsolatok
Zuboly
Kispál és a Borz
Supertramp
Neoton Família
Szarvas Dávid
Ágoston Béla
MC Busa

Meghallgattuk a Zuboly Virágoztass engem anyagát

A Zuboly egyetlen album után néhány év alatt Magyarország ismert és kedvelt zenekara lett. 2010 tavaszán megjelent a második nagylemeze Virágoztass engem címmel. Nézzük, micsoda zenei kaleidoszkópot tartogat számunkra!

Az ötletgazda ismét Ágoston Béla volt. Az az Ágoston Béla, aki diplomát szerzett ének-zene karvezetés szakon, aki zenét ír filmekhez és színdarabokhoz, és aki rengeteg magyar lemezen közreműködött, többek között a Kispál és a Borz, Szvorák Kati, Lovász Irén és Kiss Ferenc lemezein, illetve a Zuboly mellett még jó néhány zenekarban játszik alapjában véve a folk, a jazz és a világzene stílusának különféle változataiban (Dél-Alföldi Szaxofon együttes, Agostones, Gabona, Tócsni & Flódni).

A multiinstrumentalista zenész klarinéton, basszusgitáron, alt- és tenorszaxofonon, brácsán, kecskedudán, gitáron, dorombon zenél, illetve ütőhangszereken játszik, és mindemellett még énekel is. A Virágoztass engem című lemez 2010 áprilisában jelent meg a Zuboly formáció második albumaként. Ebben Ágoston Béla szaxofonozik, dudán, brácsán és ütőgardonon játszik, a nagybőgős-basszusgitáros Hock Jenő, Benke Ágoston Félix pedig dobol, kalimbán, tilinkón, szájharmonikán és dorombon játszik, mellesleg a lemezen mindenki énekel.
 
A rapről, slamről és beatboxról Mc Busa, azaz Busa István gondoskodott. A Virágoztass engem létrejöttében közreműködött még Mr. Masters, azaz Fejes Sándor Richárd (ének, rap, dobgép, bongó, kaoss pad), Dj Snare, azaz Lázár Zsolt (lemezjátszó), POLLYFLOW, azaz Polnauer Flóra (ének), Kőszegi Mátyás (xilorimba) és Móser Ádám (harmonika) is.

Korábban készültek el a felvételek

Ma Szarvas Dávid (beatbox, rap, ének, konga, csörgő) is a Zuboly tagja, a koncerteken már régóta játszik ő is, viszont az albumot még éppen az ő belépése előtt, két éve kezdte rögzíteni a banda. 2008 nyarán készen is voltak az alapok, a felvételek 2008 novemberében készültek a MEGALÁ stúdióban, kivéve a Szellemvirág című dal, amely egy Edda-feldolgozás, ez 2009-ben készült a KULTÚRPART stúdióban, a keverést Faltay Csaba csinálta (GAI STUDIO), a hangmérnökök pedig Mr. Masters és Sándor Csaba voltak.

A lemez kiadására Lovasi András rögtön igent mondott, az ő neve által fémjelzett MEGADÓ Kiadónál készült a korong, ahogy az előző is. Viszont a kiadás 2010-ig csúszott, ugyanis mivel a számok feldolgoznak már meglévő dalokat, ezek közül néhánnyal jogvédelmi probléma akadt, például a Hofi-féle Lazítani című dalból átemelt részekkel.

Az új lemez címe Virágoztass engem!, amely az „engem nem virágoztat” (azaz nekem nem tetszik) csángó kifejezésből lett visszafordítással, s sok számban van is ehhez kapcsolódva virágos motívum. Maga a borító is ornamentikus, népies jellegű, Rónai Gergely (gromek) tervezte.
A dalokban sokféle stílus keveredik: pop, rock, jazz, drum and bass, hiphop, techno és elektronikus alapok magyar népzenével vagy klasszikus slágerekkel.

A zenekar számára ez nem múltfeldolgozás, nosztalgia vagy a népzene erőszakos átmentése, ez a zene természetes közege, természetes, hogy hozzányúlnak több száz éves vagy éppen egy-két éves dallamokhoz, és újrahasznosítják őket. A közönség számára pedig élvezetes, ahogy az album hallgatása közben mindig felfedezhet valami ismerős dallamot, az első számban, az Esmét esikben például felcsendülnek a Szőkített nő (Kispál és a Borz), az It’s Raining Again (Supertramp) vagy egy Rózsa Sándor-népdal dallamai. 

Vicces zeneszám is felkerült

Mókás darab a Virágos kenderem is, amely többek között az Egyedem-begyedem mondókára hajazó, poénos rímekkel tarkított dalocska, amelyben női éneket is hallhatunk (Polnauer Flóra).

Az album legfárasztóbb poénja a Mátrix kérlek – ez egy lassú szám, a Mama kérlek című Bródy János-dalon és a Twin Peaks zenéjén alapul, szövegvilága pedig a Mátrix című film történetére épül, még Orpheus, Neo vagy Trinity neve is kimondatik.

A Romantikus című track feleleveníti „nagy szerelmes dalainkat”, a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt drum and bass ritmusban, majd a duda-dob kombók és az újabb drum and bass alapú beatboxok után egészen váratlanul és nem mellesleg röhögést kiváltó stílusban a Hófehér jaguár idéződik meg a már-már elfeledett Unitedtől.

A legmókásabb dalok között van a Női csípő is, amely szerint „Szép az icipici női c(s)ipő” és „Szép az óriási női cici”, közben egy kis női nyögés is bele van keverve, miért ne, és a szöveg azt is megmondja, mi a szerelem: „Rázd a melledet / úgy, ahogy lehet / Mert azt szeretem / Ez a szerelem.”

Izomlázkeltő szövegek

A Hipertér a Csütörtökön virradóra című népdal alapjaira alkotott új szöveg és elektronikus háttérzene kombinációja, a ritmushangszerek előtérbe helyezésével. Vigyázat, a szöveg itt is izomlázkeltő!

A Dunai csángók című dalban a Neoton Família Pago pago-jának hangulata kacsint, illetve kacsintana vissza, ha Pásztor Lászlóék nem tiltakoztak volna ez ellen, így végül a szám teljesen át lett írva, már szinte fel sem idézi a Neoton-dalt, így inkább egy Demjén Ferenc számra hasonlít.

És még ott a mókás, olykor nyálas, olykor rapes Edda-feldolgozás: a Szellemvirág, illetve az Angyalpofa, amely egy Renault-reklámmal újra népszerűvé vált dalba, a James Brown-féle Sex Machine-slágerbe helyettesíti be a „like a sex machine, get on up” helyett a „Cigaretta, Garrone!” szavakat és egyéb hangzásra építő poénokat.

Az album összesen ezt a kilenc számot tartalmzza, de ezt is hallgathatjuk háromnegyed órán át, és röhögésből ennyi elég is, de azért van egy szám, amelyért kár, hogy nem került fel a korongra, ez a Delta főcímzenéjét és népzenei alapokat felhasználó Oxigén című dal.

A Virágoztass engemet Ágoston Béla így jellemzi: „Ez így együtt ijesztően hangozhat a diszkómulatósoktól elgyötört magyar füleknek, de ha a népdaltechno a kannásbor, akkor a Zuboly zenéje olyan, mint a dohány, ami nem káros, mert életerő van benne. Benne van a víz, amikor megnyálazzuk, benne van a tűz, amikor meggyújtjuk, benne van a növény, ami a földből nőtt ki, és ott a levegő, ami elindul a csövön át – az ötödik elem: a szív. Könnyen rá lehet szokni”.

– Pataky Adrienn –
 

[2010.05.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még