2024. május 6. | hétfő | Ivett, Frida nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
„Új zenei ízeket vonultatunk fel” - interjú a Neo együttessel
Jól muzsikál a Neo új dobosa
EZ Basic, Neo és DJ Onoff a Gödörben – képek a buliról
Jön a Neo kislemez, premier előtt a videóklip
Sulikezdésre jön az új lemez!
Kapcsolatok
Neo

Készül az új lemez, bővül a gitár-gyűjtemény

A Világgödörben adott koncertjük előtt beszélgettünk Milkovics Mátyással és Kővári Péterrel, a Neo együttes tagjaival.

- Készül az új lemez. Hogyan haladtok, tudjátok tartani a decemberben felvázolt ütemtervet?
- Milkovics Mátyás: Alapvetően tartjuk a kitalált ütemtervet. Annyiban módosult, hogy egy ilyen intenzív időszakban, amikor nagyon sokat ülünk együtt a stúdióban, sokkal többet, mint egyébként évközben egy csomó dalötlet születik. Tehát írtunk olyan számokat, amelyeket úgy éreztünk, hogy minden képen rá kell kerülniük a lemezre. Így született egy-két olyan dal, amit gyakorlatilag a nulláról kell elkezdeni, hangszerelni, összerakni, szöveget írni. Ezek egy picit módosítják, de a tavaszi megjelenés, április-május biztos.

- Számos koncerten hallhattunk már feldolgozásokat – korábbi számaitokból, pl. Everybody come on, ill. más előadóktól – pl. Motherless child. Lesznek az új korongon feldolgozások?
- Milkovics Mátyás: Az albumon csak új, saját számok lesznek. A koncertprogramunkat természetesen úgy alakítjuk, hogy továbbra is hallhatóak legyenek korábbi számaink.

- Van már pontos időpont a lemezbemutatóra? Lehet sejteni már, mi lesz az album címe, van esetleg valamilyen munkaneve?
- Milkovics Mátyás: Időpontot még nem tűztűnk ki, nem akarjuk magunkat dátumhoz kötni, ami feszítene, kötelezne minket. Így a lemez teljesen olyan lehet, amilyen szeretnénk, hogy legyen. Az első az, hogy tökéletesre alkossuk az albumot. Lemezcím ötletek természetesen vannak, de ez még nyitott kérdés.

- Ki a legaktívabb szövegíró?
- Kővári Péter: Érdekes módon, az új albumon vannak számok, amelyeket gyakorlatilag én vittem be a zenekarba, és a többiek a hangszerelésben és a szerkezetben segítettek, ugyanígy van egy-két dal, amiben nem csak a harmóniákat, de a szövegeket is én írtam meg. Ehhez adott nekem Enikő segítséget egy-két helyen, ahol nem voltam egészen biztos, illetve ki is egészített újabb ötletekkel. Vannak dalok, amiket közösen rakunk össze, és nagyon sok szöveget Enikő egymaga ír. Olyan dal is van, amely Matyi ötleteiből indult ki nem csak zeneileg, hanem a dalszöveg tekintetében is, majd Enikő fejezte be. Összedolgozás van közöttünk a szövegek terén is, nem csak a zenében. Igyekszünk egymás gondolatait kiegészíteni.

- Peti, múltkor említetted, hogy újítottál gitárjaidon. Hányféle gitárt használsz, hány hangszered van?
- Kővári Péter: Jelenleg nyolc gitárom van, de folyamatosan tervben van, hogy veszek újakat és újakat. Rákattantam erre, hogy gitárokat gyűjtök. Szeretnék egy komolyabb gitárgyűjteményt kialakítani az idő folyamán, minél különbözőbb, sokfélébb hangszerekből. Igazából ennek az az oka, hogy a Neo zenéje habár nem gitár centrikus, de a gitártémák, amelyek benne vannak, megkívánják, hogy minél sokszínűbb gitárjaink legyenek. Minden gitárnak más hangja van, más a hangszínük, tónusuk, mindegyik másképp szólal meg. Ezért van igényem arra, hogy több fajtával kísérletezzek. Mindig más hangja van egy Gibson Les Paul-nak, mint egy Fender Music Masternek. Most használok egy rezonátor gitárt már két nótában is, aminek abszolút ilyen jellegzetes country-s hangja van. Mindig gondolkozom, hogy mi az, ami a szívemhez közel áll. Nagyon sokfajta gitár van, amit még szeretnék, de persze ez főleg pénz kérdése. Szeretnék még gyűjtögetni, de ez nem azt jelenti, hogy mindegyiket használni is fogom koncerten. Azért az túlzás, hogy fölrakjak húsz gitárt, így is most ötöt használok koncerten, ha ennél több lenne, ahhoz már komoly személyzet kellene. Amikor a Duran Duran előtt játszottunk láttuk, hogy Andy Tailor-nak volt vagy tizenöt gitárja. Ezt úgy tudta megoldani, hogy van egy komoly segítőszemélyzete, akik bekötik a kábeleket, segítenek a hangolásban, kezébe adják a gitárokat. Már így öt hangszerrel is picit nehéz néha, de én szeretem, ha többféle képen szólalunk meg.

- Van esetleg külön kedvenc gitárod, ami különösen közel áll a szívedhez?
- Kővári Péter: Szeretem a Gibson Firebird-ömet, ami egy 1980-as évek eleji darab. A Firebird egy rockgitár, azért különleges a darabom, mert ez egy Special Edition, nagyon keveset gyártottak belőle. Ráadásul át is van alakítva. A magyar gitárszakmában nagynevű Medgyesi Tibi szerelte át, még a nyolcvanas években Komár Laci gitárosának. Fender pickup-ok (hangszedők) vannak benne, és ettől hibrid hangzása van. Se nem Fender, se nem Gibson, csilingel de, azért van teste úgy, mint egy Gibsonnak. Ezért szeretem nagyon ezt a hangszert.

Molnár András

[2006.03.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még