2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Varnus Xavér
Művészetek Palotája (MÜPA)
Kapcsolódó események
Orgonaavató gálakoncert
[2006. május 22.
hétfő 19:30]
Varnus Xavér orgonaestje
[2006. június 4.
vasárnap 19:30]

Szenzációs orgonát avattak a Művészetek Palotájában

A manuális orgona kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik.

A Művészetek Palotája 2006. május 22-én orgonaavató gálakoncerten mutatta be Európa legújabb hangversenytermi orgonáját. Az ünnepi esten megjelent a kulturális és a politikai-társadalmi elit számos képviselője, köztük Szili Katalin, az országgyűlés elnöke.

A Millenniumi Városközpont részeként felépült Művészetek Palotája a megnyitása óta eltelt alig 14 hónap alatt Magyarország egyik legismertebb, a zeneszerető közönség számára talán a legelismertebb kulturális intézménye lett. A Nemzeti Hangversenytermet ma már a világ legjobb koncerttermeként tartják számon, s most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Palota története. Elkészült Európa legjelentősebb, 92 regiszteres, 5 manuálos orgonája, melynek kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik.

Az orgonák megalkotási gyakorlatában elsőként és egyben a világon egyedülállóan már a koncertterem építési stádiumában elkezdődhetett a megvalósítás. Az alig 10 hónapot igénybevevő intonációt követően megszólaló monumentális hangszer Magyarország legnagyobb - legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel rendelkező - mechanikus csúszkaládás orgonája, mely méltán tart majd számot nemzetközi ismertségre - reményeink szerint elismerésre.

2006. április 3. és 17. között már a nagyközönség részvételével, úgynevezett beavató koncerteken „hangolták” az instrumentumot. Kikísérletezték, hogy kamarazenekar, hangszeres és énekes szólista, szimfonikus együttes felléptekor, milyen beállításokkal szól legszebben és az adott műveknek legmegfelelőbben az orgona, amelynek lenyűgöző hangja, 2006. május 22-én avatta a Zene Katedrálisává a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremet. Ezen az estén az orgonisták hazai „élcsapata” lépett föl: Baróti István, Elekes Zsuzsa, Varnus Xavér és Fassang László. Közreműködött: Prunyi Ilona, a Danubia Szimfonikus Zenekart Lukács Ervin vezényli.

A Művészetek Palotája hangversenytermének orgonáját, páratlan tulajdonságai miatt az egész világ zeneszeretői és neves orgonistái már születése pillanatában is jegyezték. 2006 júniusában szólókoncerten, valamint nemzetközi fesztiválon szólaltatják meg a hangszert kitűnő és neves intézményeknél működő európai orgonaművészek. Június 4-én Varnus Xavér, 25-én Peter Planyavsky (a bécsi Szent István-dóm orgonistája), június 27-én Fassang László és vendégei, 28-án Olivier Latry (a párizsi Notre Dame orgonistája), 29-én pedig Philippe Lefebvre (szintén a párizsi Notre Dame orgonistája) adnak hangversenyeket.

pr

[2006.05.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még