2024. május 6. | hétfő | Ivett, Frida nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megjelent az Amber Smith új albuma
Újabb Tesco disco a Süss Fel Napban
Sikerkovácsok
PEN2006 – Pécsett indította tavaszi-nyári koncertsorozatát a Neo
Graffitik, roncsok és egy jó buli a Tűzraktérben
Kapcsolatok
Amber Smith
Legnépszerűbb csengőhangok

„Gondolkozunk az új lemezen”

Ahogy arról a Zene.hu is beszámolt, az Amber Smith együttes új lemeze, a rePRINT az év első negyedében jelent meg külföldön és hazánkban egyaránt. Poniklo Imre énekes-gitáros/dalszerzővel az új lemezről, a dalok születéséről és az együttes kilátásairól beszélgetettünk.

- Eddig minden számotok szövegét te szerezted. Hogyan állsz neki egy szöveg megírásához?
- Minden dalnál más az ihlet, más az írás menete. Szerencsére nincsen bevált receptem, úgy vagyok vele, hogy bármi, ami az életben rutinszerű, az számomra érdektelen. Mindig előbb van meg a zene, a szöveg utólag íródik hozzá. Minden számnak, minden zenének van egy sajátos hangulata, általában ebből fakad a téma és a szöveg is. Van, hogy kicsit viccesebb a dolog. Amikor egy-egy új számot otthon magnóra felveszek, akkor úgynevezett kamu angollal hablatyolok, éneklek alá valamit, és előfordult már, hogy egy-két értelmes szó belekerül, és abból indulok ki. De van például egy dal, az 1980, új számunk, mostanában kezdtük koncerteken játszani. Ez az első olyan zenénk, aminek a témája, sőt szövegtöredékei is léteztek már megszületése előtt.

- Van, aki segít neked a dalszövegek írásában?
- Nem, soha sem fordultam segítségért. Szeretem, ha az énekes írja a szövegeket. Ez számomra olyan személyes dolog. Persze ez nem azt jelenti, hogyha valaki felajánlaná a segítségét, azt rögtön elhajtanám. Lesz egy új dalunk, amelyet az Oszkár írt, Ő is fogja énekelni. Ennek nagyon örülök, hiszen Oszkár igen tehetséges. Ha kéri, segítek neki az írásban, de ez az Ő dala lesz, nem akarom, hogy rajta legyen a kezem nyoma.

- Említetted, hogy elkezdtetek dolgozni új számokon. Ez azt jelenti, hogy tervben van a következő lemez?
- Így van. A rePRINT másfél-, majdnem két éven keresztül készült. A sikeren felbuzdulva, és a bennünk rejlő rengeteg energiát kihasználva elkezdtünk dolgozni új dalokon. Azt reméljük, hogy jövő tavaszra összehozunk egy új lemezt.

- Mostanában hallhatunk koncertjeiteken egy Talk Talk feldolgozást. Gondolkoztok a kiadásán?
- Az albumon biztos, hogy csak saját számok lesznek, de felmerült, hogy felvesszük a Such A Shame-et egy kislemezre vagy promóra B-side-ként.

- Élőben énekeltek magyar nyelven is. Magyarul kiadott lemez várható?
- Nagyon szeretem a magyar nyelvet, és úgy vélem, igenis lehet jó számot írni anyanyelvünkön. Az ok sajnos, amiért a rePRINT-es számok csak angolul készültek el az, hogy külföldön nagyobb az érdeklődés az együttes iránt, mint itthon. Korábban minden számunknak volt magyar változata is, de ezekkel külföldön nem tudunk mit kezdeni. Előző lemezünknek, a My Little Servantnak volt magyar változata, Olcsó néven írott CD-ken futtattuk. Most, hogy itthon kezdünk fellendülni, reménykedek abban, hogy a következő anyagunk már két nyelven jelenhet meg. Ez attól függ, találunk-e magyar kiadót. Elég sajnálatos helyzet állna elő, ha külföldön rendes kiadónk lenne, itthon meg írott CD-ken adogatnánk el magyar számainkat…

- Felkerültetek a Danube Disco lemezre, melynek célja a főleg német- brit piacra terjeszkedő együttesek itthoni népszerűsítése. Mit gondolsz, érezhető ennek a hatása a koncertszervezésben?
- Én úgy érzem igen, hiszen a Danube Disco mögött álló manager elégé erősen segíti a dolgot. Még egyáltalán nem biztos, de lehet, hogy Kapolcson a Művészetek Völgyében lesz egy nap, amikor konkrétan Danube Discos zenekarok lépnek fel.

- Tudjuk rólad, hogy nagyon sokat utazol Németországba, kint is van a kiadótok. Milyen gyakran vagy kint?
- Isten igazából mostanában magánéleti okokból vagyok Németországban, és ami azt illeti októbertől ki is költözöm a menyasszonyomhoz Dortmundba. Ez persze eléggé megnehezíti a dolgokat a zenekar körül. A tervem szerint hazajárnék, ingáznék a két ország között. Mindenkinek azt mondom (ez kicsit sablonos ugyan), hogy minden csak szervezés kérdése. Dortmund és Budapest között szerencsére közlekedik fapados járat, az út körülbelül egy órás. Így akár közelebb is leszek Pesthez, mint Oszkár, aki oda-vissza hat órát vonatozik egy-egy próba, koncert alkalmával. Ha meg tudom szervezni az életem két-három hónapra előre, akkor kivitelezhető a dolog. Nem lesz egyszerű, de nem fogok elszakadni Magyarországtól. Mindenkit megnyugtatok, nem fog megszűnni a zenekar, sőt, egyre jobban ráhajtunk a dologra.

- Molnár András -

[2006.06.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még