2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Kaláka
Voce d’Amore
Hot Jazz Band
Stúdió 11 (Stúdió 11 Ensemble)
Budapest Klezmer Band
Budapest Ragtime Band
Danubia Szimfonikus Zenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Mendelssohn Kamarazenekar
Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok
Lustige Musikanten
Tomkins Énekegyüttes
Auer vonósnégyes
Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar

Idén is lesz nyár Óbudán

Örülhetnek a művészetek barátai: idén igazán hosszúnak ígérkezik az Óbudai Nyár, az elsősorban zenei és színházi estekből álló rendezvénysorozat június második hétvégéjétől egészen szeptember végéig tart.

 “Sokarcúság” - korunk modern városát és a mai kultúrát is ezzel a jelzővel lehet leginkább meghatározni. Óbudára és az Óbudán zajló rendezvényekre különösen érvényes a sokarcúság. Történelme a római kortól napjainkig ível: Aquincumtól a középkor és a barokk emlékein át egészen huszonegyedik század életre hívta új urbanizációs formákig: ipari parkokig, bevásárlóközpontokig. Az Óbudai Nyár programjai is erre a sokarcúságra építenek: a klasszikus és a kortárs kultúra “békés egymás mellett élésére, a különböző atmoszférát sugárzó helyszínek kínálta hangulatra.” - írja Tarlós István polgármester a rendezvénysorozat kiadványának beköszöntőjében.

A program június 10-én és 11-én az immár hagyományos Könyvhétvégével kezdődik a Fő téren, ahol irodalmi események (óriás keresztrejtvény, a Móricz Zsigmond szerelmei és a Hazafelé a folyóparton  történetek, versek Óbudáról című műsorok és a Térszínház előadása) mellett a Voce d’Amore klarinétzenekar és a Kaláka együttes ad koncertet. A pavilonokban mindkét napon 11-20 óráig lehet könyveket vásárolni.

Június 21. és július 8. között az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében tíz alkalommal adják elő Molnár Ferenc vígjátékát, a Delilát Bánsági Ildikó és Balázs Péter főszereplésével. Az Óbudai Nyár másik színházi produkcióját, Kiss József Oké, Néró című, a hatvanas évek nagy sikerű filmjét megidéző zenés-táncos bohózatát az Aquincumi Múzeum romkertjének szabadtéri színpadán július 14-től 23-ig játsszák hat előadásban (főszerepben: Hajdú István és Fesztbaum Béla). Mindkét darabot Balázs Péter rendezte. A harmadik darab, a legendás musical, a La Mancha lovagja melyet ugyancsak egy Sophia Loren és Peter O’ Toole alakításától emlékezetes film segített világhírhez pedig a Zichy-kastély udvarán kerül színre négy estén (július 28., 29-én és augusztus 4., 5-én) Vas-Zoltán Iván rendezésében. Don Quijote és Cervantes szerepében Gergely Róbertet láthatják, Sancho Kálloy Molnár Péter lesz.

Az utóbbi előadás a Fő térre vezet vissza minket, ahol három hétvégén (péntek-szombaton) zenés estek várják az érdeklődőket. Június 30-án a Hot Jazz Band lép fel ismert és újra felfedezett régi filmslágerekkel, mintegy előkészítve az óbudai városháza 100 éves épületének szentelt programot, július 1-jén. Ezen napon a soroksári Lustige Musikanten hagyományőrző együttes és a Tűzoltózenekar látványos felvonulása gondoskodik az “óbudai hangulatról”. Az esti Pest, Buda, Óbuda slágereit felidéző műsorban láthatják többek között Szabó Gyulát, a Stúdió 11 zenekart és az Operettvilág Együttes énekeseit, táncosait. A sort a Budapest Klezmer Band és a Budapest Ragtime Band folytatja (július 7., 8.), majd a Danubia Szimfonikus Zenekar és a Rajkó Zenekar zárja (július 21.-22.). A Zenés estek ingyenesen látogathatók.

A komolyzene közönsége sem marad program nélkül: a Kiscelli Múzeum gesztenyefás-madaras barokk udvarában három vasárnap este (július 30., augusztus 6. és 13.) sorrendben a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok adnak koncertet. A szerzők névsora Vivalditól Mozarton, Schuberten, Csajkovszkijon, Liszten és Bartókon át egészen Nino Rotáig ível.

A hosszú óbudai nyár végén, augusztus 26-tól szeptember 23-ig szombat esténként minden héten hangversenyek lesznek a Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban. A közreműködők változatos zenei világot képviselnek: Tomkins Énekegyüttes, Auer Vonósnégyes, az orgonaművész Fassang László, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar, a koncertsorozat középpontjában mégis a 250 éve született Mozart zenéje áll.

(SZ)

[2006.05.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még