2024. június 15. | szombat | Jolán, Vid nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Hot Jazz Band
 
Legutóbbi kiadványok
Halló! Halló! (2011)
Itt a luxusvonat (2006)

Összes kiadvány

Legközelebbi programok
Cotton Club Singers & Hot Jazz Band: Hangosfilm!
[2024. augusztus 1.
csütörtök 20:00]

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Hot Jazz Band (press)
Kapcsolódó cikkek
Hot Jazz Band előszilveszteri koncert a MOM Kultúrházban 
Százezrek várják! Minden az augusztus 20-ai budapesti ünnepségről
Évadzáró társulati ülést tartott a Győri Filharmonikus Zenekar
Hot Jazz Band lemezbemutató koncert a Symában
Hot Jazz Band
     
 
Hot Jazz Band
Megalakulás: 1985.
Web: http://www.hotjazzband.hu/
Aktív kapcsolat: Bényei Tamás (előadó/zenész), Zsári Tamás (szaxofonos)
 
     

Hot Jazz Band

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band napjainkra Magyarország egyik legsikeresebb professzionális zenekarává vált. Annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A '20-as, '30-as, '40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is.

Akinek a "hot jazz" kifejezés nem hangzik ismerősen, annak néhány név a sztárok közül: Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington, Django Reinhardt, Artie Shaw, Bix Beiderbecke, Fred Asteire, néhány név a szerzők közül: Gershwin, Irving Berlin, Duke Ellington, Fats Waller, és néhány a korszak táncaiból: Charleston, shimmy, foxtrott, swing, sztepp...

Mindenképp szórakoztató, dallamos zene jellemzi ezt az időszakot s egyben a Hot Jazz Band játékát. A virtuozitást kedvelő együttes nagyfokú stílushűségre törekszik, mely a sármos énekmodorban szintén érzékelhető. Banjozenekar (Hungarian Banjo Kings) és mosódeszka-show színesíti műsoraikat. Gyakori vendégük Bóbis László sztepptánc világbajnok és swingtánc csoportja, valamint Bolba Éva énekesnő.

Számos hazai televíziós fellépéseik közt található a Lottóshow, Esti Showder Fábry Sándorral, Slágertévé, Koóstoló, Péntek esti vigadó Zámbó Jimmy-vel, Gálvölgyi-show, Hovatovább Rókusfalvy Pállal, Újévi gálakoncert Kovács Józseffel, Névshowr - a tiszteletbeli dobos - Csollány Szilveszterrel. Fesztiválokon a következő helyeken szerepeltek: Lyon, Ried, Regensburg, Pozsony, Marciac, Montlouis, Bussum, Kolozsvár, Drezda, Varazze, Policka, Osterode, Gronau, Helsinki, Straden, Varasdin, Tallin, Zürich, Szczavnicza, Nagykároly, Bécs, Anif, Samois, Castellsarrasan. 2006-ban hatodízben kaptak meghívást az USA-ba, Sacramento-ba a világ legnagyobb tradicionális jazz-fesztiváljára.

Olyan nagyszerű zenészekkel játszhattak együtt mint Cynthia Sayer, Mike Vax, Tom Kirkpatrick, Peter Ecklund, Joe Muranyi (Louis Armstrong's All Stars), Leroy Jones, Wynton Marsalis, George Probert, Bill Allred, Tom Saunders, Allan Vaché, Johnny Varro, Howard Alden, Jake Hanna, Randy Reinhardt, John Sharidan(USA), Acker Bilk, Kenny Ball (UK), Marcel Zanini, Irakli, Alain Bouchet, Daniel Huck, Marc Laferriére, Marc Fosset (Stéphane Grappelli Trio) Daniel Barda (F), Tom Stuip (NL), Theis Jensen (DK), Oscar Klein (CH), Stjepko Gut (YU), Antti Sarpila (SF).

A Hot Jazz Band műsorán tűnt föl először Magyarországon a mosódeszka (washboard, lásd:"Hot Jazz Band CD 1995"), melyet az 1920-as években ritmushangszerként használtak egyes zenekarok. A fakeretbe foglalt bordázott alumínium lemezen gyűszűkkel végeznek sikáló, a bendzsózás jobbkezére hasonlító mozgást, mellyel sajátságos hangot ad a furcsa "hangszer". Egyes washboard játékosok kis cintányérokat, kolompot, dudát, biciklicsengőt erősítenek az eszközre, mellyel színesítik a hangzást.

A zenekar másik különegessége a bendzsózenekar, mely néha háromtagúra bővül (lásd: "Fekete Péter"). Az itthon ritkának számító hangszer az USA-ban nagy hagyományoknak örvend, nem ritka a negyven tagú bendzsóbanda sem (lásd: fényképek, Sacramento).

Szintén az együttes sajátja a két háború közti magyar könnyűzenei termés jazz-es hangzású dalainak repertoárra tűzése. Az eredeti, korhű megszólalás a legfontosabb eleme zenénknek, hisz minden változtatás csak torzít a dal eredeti üzenetén. E témában már három Hot Jazz Band CD jelent meg: "A szívemben titokban", a "Hot Jazz Band Plays Hungarian" és az "Itt a luxusvonat".

Szintén az elsők voltunk a tradicionális zenekarok sorában, akik táncosokat vontak be műsorukba. Már 1993-ban Bóbis László (lásd "kapcsolatok") és csapata a Happy Hoppers fellépett a zenekarral Siófokon. Nem kis szerencsénkre ismerhettük meg ezt a nagyszerű táncművészt, aki kétszeres sztepptánc-világbajnok. Így műsorainkban fantasztikus élményben lehet része mindenkinek, mivel Magyarországon nagyon ritkán látható a sztepptánc, főként autentikus zenére. Mivel ez a tánc hallható is, mi több ritmushanszerként működik, Laci négy lemezünkön is szerepel (lásd Hot Jazz Band, Szívemben titokban, Plays Hungarian, Itt a luxusvonat) Egy másik táncos Janicsek Gábor swingtánc világbajnok is fellépője műsorainknak, és az ő tanítványaikból lett művészek, tanárok is bemutatkoztak más a Hot Jazz Band-del (lásd: kapcsolatok).

Egy budapesti tánc kurzus kapcsán a zenekarnak alkalma volt találkozni a 30-as évek nagy szving tánc csillagaival, Chazz Young-gal és Frankie Manning-gel (USA), akik még táncra is perdültek a zene hallatán.

[2011.05.26.]

Kiadványok
stúdió
Hot Jazz Band: Halló! Halló! (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még