2024. március 5. | kedd | Adorján, Adrián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Fellegajtó - Lovász Irén koncertje a Hagyományok Házában
Lemezen egy Égi hang
Kapcsolódó Kiadványok
Lovász Irén: Égi hang
Kapcsolatok
Lovász Irén
Legnépszerűbb csengőhangok

Utazás a zene varázsszőnyegén

Május idusán a fellegekbe való utazásra invitálták a Dózsa Művelődési Ház szervezői a közönséget. A KincsM Művelődési Házak Majálisa programba bekapcsolódva, május 14-én, egy értékes zenei koncertnek lehettek tanúi a művészetszeretők a Dózsa koncerttermében. A múlt és a jelen zenei egységét élhették át a közönség tagjai.

A publikum jegyet váltott egy varázsszőnyegre, amely térben és időben elröpítette őket a zene csodás világának változatos tájaira. Lovász Irén, népdalénekes, 2005 tavaszán kiadott „Fellegajtó” című lemezén hallható dalok csendültek fel ezen a koncerten, nem megszokott tolmácsolásban. A hagyományos és a mai dallamvilág keveredése érdekes élményt nyújtott.

„Nyitogatom a felleget…”-szólalt meg az album mottójának tekintett népdalban, az énekes tolmácsolásában. Vajon milyen fellegajtókat nyitott meg a művész azon estén? Talán a hitet, amely ég és föld között varázsszőnyeget sző az embernek, hogy a fellegajtón átrepülve Istenhez eljusson, de egyben eljusson önmaga lelkéhez és a közönség együttes erejéhez, amely közösen bármilyen ajtót megnyithat.

A koncert alapjául szolgáló lemezen a népdalénekes zenésztársaival különböző műfajú és korú dalokat vegyített. Így született meg az a zenei varázsszőnyeg, amelyre jegyet váltva, archaikus magyar népdalok, moldvai csángó népdalok, szakrális énekek, csángó szent István-himnusz, több száz éves Mária-ének, közel 100 évvel ezelőtt született palócföldi dalok, középkori gregorián dallamok, vagy éppen dzsessz-hangulatú nóták zenei erdejébe kerültünk.

A fellegajtókon túl meglelt hit felcsendült az ősi gyökereket kereső énekekben, egy másik varázsszőnyegen, messze utazó, új világot kereső „amerikás dalok”-ban, de ugyanúgy az itthon maradok érzéseit megéneklő népdalokban, vagy a kulturális múltból építkező, középkori, latin nyelvű énekköltészetben. Micsoda időutazás, milyen térbeli íven való átrepülés!

Elmélyült szakrális hangulat, megkoronázva az énekesnő csengő hangjával, elgondolkodtató műfaj-egységesítésével. A koncert lelkeket érintett, közösségi érzést hívott elő, távoli tájakra szakadt magyarságot közelített. A dallam pedig népszokásokat nem engedett feledni és ünnepet teremtett, ahogy keresztény és történeti folklórt, de ugyanúgy mai érzésvilágot is ültetett a publikum megnyílt szívébe.
Lovász Irén, népdalénekes nemcsak fellegajtókat, hanem emberi lelkeket is nyitogatott érdekes koncertjén! Mi más is lehetne egy művész legnagyobb eredménye?

A zenei varázsszőnyeg megnyitott, és ünnepi tartalommal, valamint értékes lelki gondolatokkal telt szívű emberekkel tért vissza, a közös zenei utazás végén.

- Szalai Katalin -

[2006.07.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bestiális este a Barba Negrában
Február 18-án ismét ellátogatott hozzánk a Battle Beast...

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
beszámolók még