2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Akkor még nem gondoltam ezt komolyan" - titkok a hastáncról
Mi a hastánc?
Kapcsolatok
Mahasti
Legnépszerűbb csengőhangok

Titkok a hastáncról 2.

Nem veszít vonzerejéből a hazánkban is mind népszerűbb hastánc. Egyre többen hívnak privát és üzleti rendezvényekre is profi hastáncosnőket és egyre bővül azok köre is, akik hastáncot kívánnak tanulni. A Mahasti Hastáncstúdió alapítóját és vezetőjét, Szmolinka Esztert, Mahastit faggattuk a hastáncról . Az interjú első részét korábban közöltük, most folytatjuk a "hastáncos" beszélgetést.

Biztosan sokan kérdezték már tőled azt, hogy mennyi idő alatt lehet elsajátítani ezt a táncot?
Valóban ez a leggyakoribb kérdés, hiszen sokan azonnal szeretnének profik lenni, akár egy hét alatt. Tudni kell a hastáncról, hogy mint minden, ez is energia befektetéssel jár. Ha valaki otthon is gyakorol és mondjuk heti egyszer-kétszer eljár órára, akkor 3-4 hónap alatt már el tudja annyira sajátítani a táncot, hogy elő tud adni mondjuk egy koreográfiát baráti körben. Innentől pedig határ a csillagos ég. Ebben is Tiával értek egyet, hogy a tanulást nem lehet abbahagyni. Én is folyamatosan tanulok. Szeretek tanulni.


Hol húzódik a határ profi és amatőr hastáncos között?

A profi ebből él, az amatőr meg nem. Tudásban szerintem nem lehet mérni, hol a határ. A hastánc is szubjektív, mint minden, ami művészet.

Hogyan kell elképzelnünk a hastánc órákat?
Nyitókörrel szoktam kezdeni, ami azt jelenti, hogy körbe ülünk és mindenki elmondhatja mi van vele, hogy érzi magát. Ez jó a tanítványoknak is, mert itt megnyilvánulhatnak, és jó a tanárnak is, mert itt látom, hogy ki milyen állapotban van, kit kell most békén hagyni, ki az, aki ragyog, s a maximumot tudja nyújtani, kit lehet még jobban motiválni. Próbálom mindenkiből kihozni a legtöbbet. Aztán bemelegítünk: ez kb. negyed-félóra alapmozdulatokkal, nyújtással és egy kis technikával. Eközben figyelem a problémás mozdulatokat, a bemelegítés rendszerint átfolyik a tánctechnikába. Utána koreográfiákat gyakorlunk, új mozdulatokat veszünk, ezeket is beépítem a koreográfiába. Végül a zárókörben mindenki elmondhatja, hogyan élte meg az adott órát. Ebből tudom én is leszűrni a tapasztalatokat. Hiszen minden, ami történik velünk - terápia. És a terápiás csoportoknál is fontos, hogy legyen lezárása.

Kisfiad mellett hogy lehet elkötelezetten hastáncot tanítani? Sikerült megoldanod a ”munka vagy család” konfliktusát?
Fájdalmasan élem meg, hogy nincs rájuk elég időm. Ugyanakkor imádom a munkám. Számomra ez a legnagyobb belső konfliktus, de imádom a munkám, teljesen kitölti az életem.

Úgy hallottam megint valami teljesen új koreográfián dolgozol.
Igen, ezt hozta az élet. Most két sokszereplős koreográfián dolgozom. Ehhez az első lépés a Medúza című koreográfiám volt, amelyet szintén mindig minimum 25 fővel adunk elő. Ez igen jól mutatott a színpadon, mindenkire nagy hatással volt. Aztán kaptam egy CD-t és megihletett rajta két szám, ezekben is legalább 25 szereplő fog táncolni. Az egész onnan ered, hogy szeretem, ha sok embert össze tudok fogni és sok embernek tudok örömet okozni. Ezt csináltam az egyetemen is, mikor konferenciákat szerveztem. És készülök egy legalább 80 fős koreográfiára is, az összes tanárunk és a csoportjaik bevonásával, ezt a december 9-ei gálára tervezzük (Pesterzsébet, Csili Művelődési Központ).

Transszal is foglalkozol egy ideje. A transzorient estek keretében például keleti zenékre szabadon mozogva eshetnek transzba a résztvevők. Miért kedveled ezt az állapotot, illetve az erre készülő koreográfiákat?
Ezzel a lélek legmélyebb dolgait próbálom megmutatni a tanítványoknak és a nézőknek egyaránt. Több ember több energiát tud megmozgatni. Most 2 ilyen transzos koreográfián is dolgozom.

Hol láthatnak téged legközelebb az olvasók?
Október 1-én gyermekhastánc-találkozó lesz a Csili Művelődési Központban. Ez azért különleges alkalom, mert ez az első ilyen gála Magyarországon. Október 28-án ugyanott pedig dobszóló fesztivált szervezünk. Várunk mindenkit szeretettel!

- Napsugár -

[2006.09.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még