2024. szeptember 28. | szombat | Vencel nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kovács Kati rappelni fog ma este a Krémben
III. Európai Aranyművész Díjátadó Gála
Államilag hitelesített zenei díjakat adnak át
Megasztáros vezeti az MTV zenei valóságshow-ját!
Tarolt a zenés valóságshow - Szenes Iván újra csúcson
Ünnepel a Scorpions
Kapcsolatok
Kovács Kati

Születésnapot ünnepel a 41 éve népszerű Kovács Kati

Október 25-én ünnepli születésnapját a népszerű énekesnő, Kovács Kati. A színésznőként és műsorvezetőként is bizonyító kiválóság repertoárját, amely kb. 400 dalból áll, ma is sokan keresik, éneklik, újítják fel, ami számára fontos szakmai elismerést jelent.

A Heves megyei Verpeléten született, s már kisgyerekként is örökmozgó volt. A verekedős, vagány lányt egyszerűen csak "Dinamit Katinak" becézték. Szülei szigorúan bántak vele, hatévesen maga mosta-vasalta ruháit, és még 18 éves korában is mindig hazaért fél kilencre.

Életének első húsz évét Egerben töltötte. Pályafutása során sok szép dalban emlékezik vissza erre az időszakra. Középiskolás korában kezdett ismerkedni a zenével. A gimnázium amatőr zenekarával gyakorolt Little Richard dalokat énekelve. Mivel akkoriban főleg a jazz érdekelte, ezért otthon Ella Fitzgerald előadásmódját próbálta utánozni, de szívesen hallgatta Louis Armstrongot is.

Mindenütt felismerik

Aztán eljött az 1965-ös esztendő, amikor egész Magyarország előtt ismertté vált. Ugyanis abban az évben ő volt az év hangja, vagyis ő nyerte meg az egész országot televízió elé ültető, nagyszabású, "Ki mit tud? " elnevezésű vetélkedőt, a mai Megasztár akkori megfelelőjét. Ez a győzelem egész életét meghatározta, hiszen bármerre járt az országban mindenütt felismerték, szeretettel fogadták, hallatlan népszerűségre tett szert, amely a mai napig is tart.

Magas színvonalú zenei munkásságát több alkalommal hivatalosan is elismerték. Hatszor kapta meg a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, öt alkalommal tartották a legjobb előadónak. Táncdalfesztivál I. helyezettje volt  1966-ban (Nem leszek a játékszered), 1972-ben (Add már, Uram, az esőt!) és 1981-ben (Újra otthon). Kétszer nyert az országos könnyűzenei versenyen ("Tessék választani"). 1980-ban SZOT díjat, majd 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben.

A különböző televíziós csatornákon szívesen látott vendég, mint énekesnő, vagy talk show-k meghívottja. Többször tűnt fel a Magyar Televízió népszerű könnyűzenei műsorában a Krémben is.

Hatvan év felett is szívesen koncertezik itthon és külföldön, örömet szerezve rajongóinak, tisztelőinek. Az éneklés mellett időnként dalszövegeket is ír. Eddig több, mint ötven zenére írt vers bizonyítja kísérletező kedvét. Egyik legismertebb dalszövege egy híres filmdal, melynek az előadója is egyben, óriási sláger lett itthon és a határon túli magyarok körében, a Vangelis1492 (Paradicsom meghódítása), Vangelis zenéjével. A dalhoz és a szöveghez a zeneszerző levélben gratulált az énekesnőnek.

Pályafutása során szólóénekes maradt, pedig szeret közösségekhez tartozni. A Hofi-Koós-Expressz formációval és az Universal együttessel tíz-tíz évig dolgozott együtt, valamint Demjén Ferenc csapatával a V' Moto-Rock zenekarral is hosszú munkakapcsolatban állt. Két nagylemez kötődik ehhez az időszakhoz. Együtt koncertezett még a legendás Illés, Metro, Omega zenekarokkal is. Szerencsésnek tartja magát, mert a korábban említetteken kívül olyan kiváló zenészekkel, szövegírókkal dolgozhatott együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna, Szenes Iván, Sztevanovity Dusán.

Bejárta a világot

Kovács Kati bejárta az egész világot, kivételes hangjával számos nemzetközi versenyen kápráztatta el a közönséget, hírnevet szerezve kis országunknak. Nemzetközi Táncdalfesztivál (Drezden) győztese lett 1972 -ben, majd ugyanabban az évben megnyerte a Country Dalok Fesztiválját (Castlebar, Írország). Az írországi verseny az Eurovíziós dalfesztivál elődje volt! Katit a legnépszerűbb külföldi énekesnek választották az NDK-ban 1974-ben, valamint az év sztárjának Angliában (Music Week). Figyelemreméltó, hogy németországban, Lengyelországban, Bulgáriában annyira népszerű volt, hogy külön tv-show-t rendeztek vele.

Életében nem csak a zene játszott meghatározó szerepet
.
Különleges színfoltot hozott életébe az a korszak, amikor - hosszas rábeszélés után - filmszerepet vállalt az Ünnepnapok című filmben. Ezt követően tehetségét, még számtalanszor volt alkalma bizonyítani a filmvásznon. Pályája elején sok bíztató szót kapott olyan ismert művészektől, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Máthé Erzsi, Latinovits Zoltán vagy Agárdi Gábor. Ők segítették színésszé válni az énekesnőként ismert művésznőt. Jó munkát végeztek, ugyanis az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításaiért megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat! Abban az időben nem csupán zenei, hanem filmes pályán is összehozta a sors Charlie-val, aki a Fejlövés c. film másik főszereplője volt. A 2003. évi Magyar Filmszemlén bemutatott Boldog születésnapot című filmben ismét látható volt a filmvásznon egy dallal, mint énekesnő. A filmet több díjjal is jutalmazták.

Műsorvezetőként is feltűnt

Aztán, történt egyszer, hogy Katit különleges szerepre kérték fel. Bár a televíziózásban már nagy gyakorlata volt, hiszen pályafutása során rengeteg zenés műsorban szerepelt, most mégis olyan feladatot kapott, amit még korábban sohasem. Haumann Péter színművésszel két éven keresztül (2001-2002) vezette a Slágertévé című műsort, amelyben nagy lelkesedéssel és szeretettel szórakoztatták a slágerkedvelőket.

Boldog születésnapot Kovács Kati!

- Bíró Zsolt -

[2006.10.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Rengetegen...

Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
A tavaly...

beszámolók még