2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): Még közelebb
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Ákos most közelebb, mint valaha

Az október 20-án megjelent nagylemez már az előrendelések alapján bearanyozódott.

Ákos alaposan kiéheztette rajongótáborát, pedig az elmúlt négy év során is jelen volt a popszíntéren, sok mindennel előrukkolt. A rajongók éhségét azonban csak részben csillapították a turnék, a koncertlemezek és a különböző DVD-k. Leginkább vadonatúj dalokra vágytak, új korongra. Végre megkapták.

Ákos a 2002 októberében kiadott Új törvény című album után turnézott két koncertprogrammal (2003 – Andante, 2004-2005 – Az utolsó hangos dal), megjelentetett két dupla koncertlemezt, három DVD-t, kottásalbumot, díszdobozos kiadványt, dalszerzőként szerepelt színházi darabban (Nemzeti Színház – Revans), látható volt A Nagy Könyv című olvasást népszerűsítő műsorban, megírta a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum zenéjét, valamint 2005 őszén megnyitotta a saját Andante Borpatikáját. Ez idő alatt csupán két új szerzemény látott tőle napvilágot: az Andante-turné során a Gondolnék rád és 2004-ben Az utolsó hangos dal című.

Az új lemeze a korábbi alkotásaihoz képest még inkább egyszemélyes anyag, a szövegek és a zeneszerzés mellett javarészt a hangszerelés is az ő munkája – az utóbbiban három dalnál Háry Péter és Szakos Krisztián volt segítségére. Az alkotói szabadság tehát kiteljesedhetett, az album ezért kapta a Még közelebb címet. Zeneileg eklektikus. Gerincét a lírai hangvétel adja, a lassúbb, egy szál gitáron is előadható dalok. A hangszerelés során kaptak új köntöst: elektronika, dübörgő rock és vonóskar egyaránt hallható a lemezen. A nyitófelvétel, az Ennyi nem elég című a lüktető dinamizmusával idézi leginkább a régi Ákost.

Az elsőként klipesített, szvinges beütésű Adj hitet a visszafogottabb hangszerelésűek közül való. Mindenképp ki kell emelni a korkritikát ironikusan megfogalmazó Gépszabadság és az 1956-os forradalom évfordulója tiszteletére született 1956 című szerzeményeket. Zárásként az egy szál gitárra írt Egyetlen hívó szó elég, majd bónuszként a címadó dal instrumentális változata csendül fel. A korongon közreműködnek az Andante Strings vonóslányai Pejtsik Péter vezényletével, a vokálokban pedig a Vivát, Bacchus! nevű férfikórus.

A CD-hez mellékelt DVD-n az egész lemez hallható dolby stereo, dolby digital 5.1-es és DTS változatban. Helyet kapott rajta az Adj hitet című felvétel videoklipje szintén három hangnormával és egy exkluzív kisfilm is, amelyben Ákos három szerzeményt (Egyetlen hívó szó elég, Őszi tájkép, Minden most kezdődik el) akusztikus gitárkísérettel mutat be.

Gondolom, még azok sem lepődnek meg a kijelentésemen, miszerint Ákos az év egyik legjobb magyar albumát készítette el, akik még nem hallották. A mondanivaló és a zene közt teljes az összhang. Leginkább az énekes saját korosztálya érezheti magáénak a dalokat, főleg a szövegekből kifolyólag. Olyan alkotás ez, amelyet sokszor meg kell hallgatni ahhoz, hogy felfedezhető legyen az összes értéke.

- Puha József -

[2006.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még