2024. május 6. | hétfő | Ivett, Frida nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A zene mindenkié?! - bevezető gondolatok
A fájlcserélés, avagy lopj kultúrát?!
A Creative Commons, avagy csak néhány jog fenntartva
Együtt a zenéért, avagy aki nincs velünk, az ellenünk
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Kapj el, ha tudsz!! - zeneletöltésről másképpen


Ha megfigyeljük, általában azok a zenészek a leghangosabb ellenzői a letöltésnek (mondjuk Amerikában), akiknek hatalmas házaik, több kocsijuk, meg emeletes úszómedencéik vannak. Megtámogatva a nagy kiadók rutinos pr-eseivel, akik szinte bármilyen zenét képesek eladni, a hatalmas reklámfelületek, a megjelenési lehetőségek és mindenféle más (elég költséges) reklámeszközök kihasználásával.

A zeneletöltés általában annak az együttesnek/zenésznek jó, aki kevésbé ismert vagy rétegzenét játszik. Az ingyenes hozzáférés segítségével egyre többen ismerik meg a zenéjét. Ebből pedig, ha ügyes, azért tud realizálni némi bevételt: pl. zenéjét játsszák a rádiók, reklám vagy filmzene is lehet belőle vagy a régi jól bevált módszer szerint: elmegy koncertezni.

Persze mindenki tudja, hogy a zenekészítés pénzbe kerül, vannak költségei, amelyek azért elég magasak lehetnek: stúdió-bérlés, hangszerek vásárlása, reklámtevékenység...stb, ehhez pedig fedezet kell. Ezektől fosztják meg a letöltések a művészeket. Vagyis azért nem teljesen. Egyrészt, mert a legálisan eladott lemezekből a kiadók jóval nagyobb hasznot látnak, mint a zenészek. Másrészt olyan azért nincs, hogy az új Madonna-albumot csak és kizárólag letöltenék; vannak pár millióan, akik akkor is megveszik, ha ingyen is hozzájuthatnának. Harmadrészt nemcsak az eladásokból van profit. A koncertezésből, abból, hogy játsszák a rádiók és a tv-k, meg persze az adathordozókra kivetett jogdíjból is tesznek szert némi zöld hasúra.

Valóban megfosztanánk tehát a zenészeket a napi betevőjüktől? Vagy inkább arról van szó, hogy a kiadók nem tudnak egyre nagyobb és nagyobb profitot szerezni? Ezt mindenki döntse el maga.

Túl nagy a választék

Ráadásul az elektronikus zene elterjedésével és fejlődésével manapság egy olyan világban élünk, ahol hetente több száz vagy akár ezer kiadvány is megjelenik. Persze, ha valaki csak egyfajta zenét hallgat, még lépést is tarthat a rengeteg kiadvánnyal. De mi van akkor, ha az illető több stílust is szeret? Annyi lemezt nem lehet megvenni. Sokat ezek közül nem is érdemes...

Erre persze lehet azt mondani, hogy akinek nincs rá pénze, az hallgasson rádiót. Ami nem megoldás. Magyarországon nem jellemző, hogy minden stílust képviselne egy-egy rádió. Főleg vidéken csökken le a választék 1-2 kommersz zenét játszó adóra.

Abban az esetben, ha a lemezek eléggé olcsóak, a keresetek pedig magasak lennének, akkor sem hiszem, hogy mindenki megvenné a CD-ket. De ez fordítva is igaz: ha mindenki megtehetné, hogy letölt, akkor is vennének lemezeket. Azért annak még mindig van varázsa, ha a kezedben tartod a kedvenc előadód legújabb, várva várt albumát. Arról nem is beszélve, hogy ajándékba se szoktak adni másolt CD-t.

A világ megváltozott. Néha nekünk is vele együtt kell változni. Igazodni a kialakult helyzethez. Nem maradhat minden a régiben, még ha sokan ezt is akarják.

A következő részben a fájlcserélés kialakulásával foglalkozunk. Addig is hallgass!!!!

-nagymester-

[2006.12.08.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még