2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A hivatalos magyar CC oldal
CC-anyagok
ChiWare
Média Oktató és Kutató Központ
Sojus Records
Syrup label
Kapcsolódó cikkek
A zene mindenkié?! - bevezető gondolatok
Kapj el, ha tudsz!! - zeneletöltésről másképpen
A fájlcserélés, avagy lopj kultúrát?!
Együtt a zenéért, avagy aki nincs velünk, az ellenünk
A legnagyobb vesztes a zene
Kapcsolatok
ChiWare
Sojus Records
Legnépszerűbb csengőhangok

A Creative Commons, avagy csak néhány jog fenntartva

A Zene Mindenkié rovatunk következő része a szerzői jogok megsértésének lehetséges megoldásáról szól. A Creative Commons-licencet kidolgozó non-profit szervezet egyre több támogatóra tesz szert, és új korszakot nyithat a szerzői joggal védett anyagok terjesztésében. A CC lényege, hogy csak bizonyos jogokat tart meg az ezt használó szerző.

Lawrence Lessig, a Stanford Egyetem jogi professzora szerint a jelenlegi szerzői jogi törvények rugalmatlanok: vagy megadnak minden jogot a terjesztésre vagy maguk számára tartanak fent minden jogot. A Creative Commons rendszer lényege, hogy a kiadók és a szerzők csak bizonyos jogokat tartanának fenn saját maguk számára.

Egy non-profit cég dolgozta ki a „Creative Commons-licencet”, ami új korszakot nyithat a szerzői joggal védett anyagok terjesztésében. A CC új lehetőségeket ad a „minden jog fenntartva” és a „nincsen jog fenntartva” között; segít abban, hogy a szerzői jogokat megtartva, fel lehessen használni a védett munkát. Az alkotó megoszthatja másokkal a szerzői jogot:. tehát megengedi, hogy mások terjesszék, bemutassák, másolják és interneten közzétegyék az alkotást - amennyiben betartják az alkotó által meghatározott feltételeket. Négy feltétel közül lehet választani.

A feltételek

Az első a "jelöld meg a szerzőt", mikor is a mű közlésének az egyetlen feltétele a szerző megjelölése. Ebben az esetben bárhol felhasználhatják a művet, de a készítő nevét jól láthatóan fel kell tüntetni.

A másik lehetséges feltétel a nem kereskedelmi célú felhasználás, vagyis a „ne add el”. Ilyenkor a mű szintén szabadon felhasználható, de tiltja, hogy pénzt keressenek vele (illetve előtte a szerző beleegyezését kell kérni).

A harmadik lehetőség a „ne módosítsd”, azaz a „nem módosítható munka”. Ez lehetővé teszi a másolást, terjesztést, de csakis az eredetibe, a módosítás ebben az esetben nem megengedett. Ez jó azoknak, akik a munkájukat úgy szeretnék terjeszteni, hogy a teljesen megőrizze eredeti állapotát.

Az utolsó a „csak hasonló formában adhatod tovább” licenc. Ez biztosítja, hogy módosítás esetén az új kép ugyanolyan feltételekkel legyen elérhető, mint amilyenek az eredeti képre vonatkoztak. Ezek szerint, ha egy közzétett képem tartalmazza a hasonlósági licencet és a” nem kereskedelmi célú felhasználás”-t, akkor az abból (vagy az alapján) készült képnek is tartalmaznia kell azokat. Ezt a négy feltétel 11 különböző képen lehet kombinálni, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

Abban az esetben, ha lemondanánk minden jogról a „minden jog felszabadítva”-t kell használnunk. Ezzel felajánljuk a munkák fölötti kontroll a „köznek”. A köznek történő felajánlás különbözik a licenctől, ebben az esetben: "nincsen jog fenntartva".

[2007.01.23.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
BaSa1976 2007.01.23. 18:03 • [1]
Ez érdekes, én tavaly hallottam róla először, és egészen hasznélhatónak tűnik. Bár azt még nem tudom, hogy pl. zenei előadóknál hogyan lehetne használható, mert pl. egy kezdő zenekar esetleg tutira belemegy, hogy a dalai szabadon terjszthetőek legyenek, de azért pl. egy befutottabb már nem hiszem hogy ilyet engedne, hacsak nem egyes dalokra, esetleg dalrészletekre, vagy mondjuk ha hanyagolja a média, akkor klipekre. Esetleg ha volna egy 5. lehetőség benne, az "add el, és fizess utána %-ot", akkor biztosan jobban működne. :-))

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még