Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. január 26. | kedd | Vanda, Paula nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Együtt a Zenéért Mozgalom
p2p infó
Proart
Kapcsolódó cikkek
A zene mindenkié?! - bevezető gondolatok
Kapj el, ha tudsz!! - zeneletöltésről másképpen
A fájlcserélés, avagy lopj kultúrát?!
A Creative Commons, avagy csak néhány jog fenntartva
Kapcsolatok
ProArt
Legnépszerűbb csengőhangok

Együtt a zenéért, avagy aki nincs velünk, az ellenünk

Az Együtt a zenéért mozgalom 2005-ben indult azzal a céllal, hogy a magyar előadók felhívják a figyelmet arra, hogy az illegális letöltésekkel -lényegében- tönkretesszük őket. Megfogalmaztak egy kiáltványt és dedikálós napot is rendeztek. Úgy néz ki, hogy idén is számíthatunk hasonló rendezvényekre. A Zene Mindenkié sorozatunk mostani része ezzel az „összefogással” foglalkozik.

Együtt a ..... Miért is? Ja, a zenéért!

Mint ahogy a megfogalmazott kiáltványban is olvasható, a zenészek, énekesek hivatásuknak tekintik azt, hogy „minket” szórakoztassanak, a zenéjükkel minél több kellemes percet szerezzenek. Ennek a „normális” módja az, hogy szépen besétálunk a lemezboltba és megvesszük a cd-t. Ilyenkor mindenki elégedett: a rajongónak kellemes perceket szereznek, a zenész pedig kap egy kis pénzt, ami éppen elég arra, hogy elkészítse újabb hangzóanyagát. Ugye.

„Aki a zeneszámokat fájlcserélő rendszerekben osztja meg vagy egyéb illegális forrásból szerzi be, másolt CD-ket készít vagy vásárol, tudjon róla, hogy ez esetben a művészek, alkotók ingyen dolgoztak” - fogalmazzák meg a zenészek.

Na itt álljunk meg egy szóra! Ezzel azt akarják mondani, ha nem veszünk CD-t, akkor nem lesznek együttesek, mert nem lesz pénzük a zenélésre? Komolyan így lenne? Akkor az hogy lehet, hogy számos zenekar nem abból él, hogy 10.000 számra veszik a lemezeiket? A Desperado, például a letöltések ellenére is simán eléri az aranylemez státuszt, ami talán több jövedelmet jelent havonta, mintha minimálbért kapnának.

Már említettem, hogy az előadóknak nem csupán a CD-eladásokból van bevétele, hanem még számtalan más forrásból kapnak pénzt: rádióktól, a hanghordozókra kivetett jogdíjakból, koncertezésből... stb.

Tehát azért az nem teljesen igaz, hogy ingyen dolgoznának. Látott már valaki ténylegesen szegény zenészt? Elképzelhető az, hogy pl. a Hooligans abbahagyja a zenélést, mert nem adnak el annyi lemezt, amennyit szerintük el kellene?

Nem hiszem. A rajongók túlnyomó része azért megveszi a kedvence lemezét. A letöltők között vannak, akik akkor se vennék meg az adott lemezt, ha kést tartanának a torkukhoz. Az, hogy 1 millió ember letölti az új Rúzsa Magdi lemezt, nem jelenti azt, hogy ugyanennyi meg is venné.

[2007.02.19.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
balint0620 2007.02.15. 16:48 • [1]
-nagymester- . az.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még