2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kapj el, ha tudsz!! - zeneletöltésről másképpen
A fájlcserélés, avagy lopj kultúrát?!
A Creative Commons, avagy csak néhány jog fenntartva
Együtt a zenéért, avagy aki nincs velünk, az ellenünk
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A zene mindenkié?! - bevezető gondolatok

A zene mindenkié – olvastam egyszer egy freecardon. A képeslapon volt egy kép, amin két hajléktalannak látszó emberke tolt, illetve húzott egy elég rossz állapotban lévő zongorát. A zene valóban mindenkié? Egy cikksorozatot indítunk ennek a kérdésnek a megvitatására.

Eddig csak azé lehetett a zene, aki ki tudta fizetni a hangzóanyagok árát. Manapság azonban már nem nagyon fizetünk érte. Az internet elterjedésével megváltozott az a régi jól bevált módszer, hogy bemegyünk egy lemezboltba és megvesszük a CD-t. Ez persze felvet egy csomó etikai és jogi problémát. A most induló cikksorozatunkban ezeket a problémákat vizsgáljuk meg és megpróbálunk valamilyen megoldási javaslattal előállni.

Legális és illegális

Tehát említettem, hogy eddig csak azé lehetett a zene, aki megvette a CD-t, kazettát, most meg nem nagyon fizetünk érte. Persze ez nem teljesen igaz: még ha a netről (nem legális forrásból) is szerzel zenét, az is pénzbe kerül: internet-előfizetés, számítógép ára...stb. Csak az nem mindegy, hogy mi mennyibe kerül. A szélessávú kapcsolat elterjedésével egyre olcsóbban (igaz még mindig nem eléggé olcsón) csatlakozhatunk a világhálóra. Ha pedig már fent vagyunk az információs szupersztrádán, akkor már egy csomó lehetőség (legális és illegális) áll rendelkezésünkre az általunk kedvelt zenék beszerzésére.

Ez a dolog persze a zenélésből és a terjesztésből élő kiadóknak és zenészeknek (tisztelet a kivételnek) nem a legjobb hír. Foggal körömmel küzdenek ellene. Az elmúlt években sok mindennel próbálkoztak: először a fájlmegosztásra alkalmas alkalmazások üzemeltetőit, kiagyalóit próbálták jogi eszközökkel megfélemlíteni (ld: Napster-per). Ez nem járt nagy sikerrel. Aztán jöttek a felhasználók elleni fellépések. Én úgy gondolom ezek sem igazán érték el a céljukat. Láthattunk kevésbé agresszív módszereket is a helyzet rendezésére: legális (fizetős) zeneáruházak, a Creative Commons licencek vagy például a magyar előadók által szervezett „Együtt a zenéért” kezdeményezés.

Most akkor mi legyen?

A probléma megoldásra egyre jönnek az ötletek: a szélsőségestől a kompromisszumosig egyaránt. Van, aki szerint ami a neten van, az teljes mértékben felhasználható (értsd: letölthető), egyfajta kulturális kommunizmus jegyében. A másik véglet szerint a szerzői jogok megsértését keményen meg kell büntetni... Most akkor mi legyen? Lehessen ingyenesen töltögetni a zenéket, vagy nem? Ártunk ezzel vagy segítjük a fiatal, kevésbé ismert zenészeket? Ebben a kérdésben próbálunk utat mutatni az átlag zenekedvelőnek, hogy aztán mindenki szabadon eldönthesse: marad a régi módszernél vagy kihasználja a 21. századi lehetőségeit.

A cikksorozatban átvesszük az internet elterjedése miatt kialakuló problémákat és azok lehetséges megoldásait, a fájlcserélés kialakulását, a netlabelek megjelenését, Creative Commons licenceket; de szót ejtünk a nemrég beszüntetett OSZK-s dj-vizsgáról, az internetes rádiókról, a jogvédő szervezetekről és az „Együtt a zenéért” mozgalomról is.

Legyen a zene Mindenkié!!

-nagymester-

[2006.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még