2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zalatnay új dallal és nagylemezzel tér vissza
Börtönből partyba - Cini szabadlábon
Cini mégis igent mondott Terry Black felkérésére
Baleset érte az énekesnőt, de már jól van
Elmarad a Zalatnay koncert!
Kapcsolatok
Zalatnay Sarolta (Charlotte Sachert)

Boldog születésnapot Zalatnay Cini!

"A pokolbol akkor van felfelé út, ha előbb egészen a bugyráig eljutunk" - vallja Zalatnay Sarolta , aki 1947. december 14-én látta meg a napvilágot. A hatvanas évek leghíresebb magyar beat-énekesnője számára igencsak küzdelmesek voltak az utóbbi évek, de a válság mindig erőt adott számára.

Zalatnay Sarolta még gimnazistaként kezdte pályáját: 1963 telén a Toldi gimnázium bálján a Scampolo együttes zenélt, és Cini ügyesen felhívta magára figyelmüket. A zenészeknek feltűnt, hogy az alig 16 éves lány minden slágert kívülről fúj - és nem is rosszul. Elhívták egy próbaéneklésre a Bartók Színpadra, ahol az amatőr vetélkedőn a legjobb szólista díját nyerte el.

Felfigyelt rá Bergendy István, és lemezfelvételi lehetőséget ajánlott a lánynak. Akkoriban pont tinisztárokat kerestek, kapóra jött Cini. Készítettek egy kislemezt, majd elkezdett a Scampolóval és Bergendyékkel énekelni, később az Illésben is feltűnt, majd 1966-tól a Metróban is énekelt. Igazi ismertséget az első táncdalfesztivál hozott: a Hol jár az eszem? dallal második helyezést ért el. Cini ettől kezdve a beatklubok sztárja lett, minden fiatal rajongott a szexi vadóc csitriért. Ekkortájt a magyar Janis Joplinként is emlegették.

Könnyed slágerek, múló fesztiválsikerek

A második táncdalfesztiválon már első helyezett lett a Nem várok holnapig című slágerrel. Más ismert dalai: Mostanában, Megmondták előre. A hatvanas évek végén angliai vendégszereplési lehetőséget is kapott, készített egy angol nyelvű albumot is 1968-ban.

Hazatérve Magyarországra a beat stílust végérvényesen elhagyta - ami nem vált szakmailag előnyére. Cini egyre inkább a "limonádé" dalok irányába ment, és nem alakult ki körülötte olyan stabil alkotógárda, mely hosszabb távra garantálta volna sikereit. Könnyed slágerek, múló fesztiválsikerek jellemezték pályafutását, bár egyre-másra adta ki a lemezeket (18 nagylemeze jelent meg). Manapság leginkább régi dalaiból él.

Megfizette "pancsersága" árát

Az új évezred elég zűrösen kezdődött Cini életében, 120 millió forintos károkozásért perelték be, és idézték bíróság elé. Bár az énekesnő jórészt tagadta bűnösségét, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében 2002 decemberében első fokon hároméves börtönbüntetésre ítélte, melynek fele letöltendő. Három éves börtönbüntetését már letöltötte, nemrég szabadult.

- biró - nagymester -

[2006.12.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még