2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó Kiadványok
NOX: Örömvölgy
Kapcsolatok
NOX

Megvizsgáltuk a NOX örömvölgyét

A duó a feloszlásáról szóló híreket egy vadonatúj stúdiólemezzel cáfolta meg.

Homokszem került a gépezetbe. Bár ez a kívülállók, a zenerajongók szemszögéből lényegtelen. A magyar zenei történelemkönyvben az lesz olvasható, hogy a NOX ötödik albuma a MAHASZ eladási listájának második helyére iratkozott fel. A helyezés ellentmond a valóságnak, miszerint jelenleg nincs Magyarországon a duónál népszerűbb formáció.

Mindössze egyvalaki, egy előadó rendelkezik nagyobb rajongótáborral: Ákos. A NOX az első heti eladási példányszámával az év során bármikor az élre kerülhetett volna – korongja már a megjelenés előtt bearanyozódott az előrendelések alapján –, Ákost azonban nem tudta legyőzni. Lemezkiadói baklövés, hogy egy időben került a boltokba az albumuk, s a sejthető vereség tudatában a duónak kellett volna várnia a megjelenéssel egy-két hetet. Még egyszer hangsúlyozom azonban, hogy ez a tény csak szakmai szempontból lehet bosszantó. Ráadásul a NOX két hét után mégiscsak legyőzte Ákost, hogy aztán a magyar eladási lista élén való háromhetes tündöklést követően átadja a trónt Rúzsa Magdinak.

Azt ajánlom, menjünk vissza a múltba. 2002 őszén történt. Összefutottam nyugdíjazás előtt álló, alapiskolában zenei nevelést tanító ismerősömmel. Szomorúan mondta, hogy a mai fiatalok nem olyanok, mint amilyenek mi voltunk hajdanán. Annyira sem érdekli őket a népzene, mint minket, valamilyen Eminemért rajonganak. Felelevenedtek bennem a zeneórák emlékei, és megsajnáltam őt. Biztosan rossz a helyzet – gondoltam –, mivel már a mi korosztályunkat sem ejtette rabul a népzene. Legalábbis alapiskolásként nem, kinevettük egymást éneklés közben. Azt javasoltam, hogy az egyik órán hallgattassa meg diákjaival az akkoriban debütált és egyre népszerűbb NOX CD-jét, az Örökség címűt. Kölcsönadtam neki, mivel fogalma sem volt, miről beszélek. Pár nappal később örömmel újságolta, hogy az új köntösű népzene felkeltette a nebulók figyelmét, még a szünetekben is vígan éneklik, hogy Hull a szilva a fáról, meg Érik a szőlő. Hozzátette viszont, hogy az ő tetszését nem nyerték el az átdolgozások.

A magyar népzene fanatikus hívei, az újítások elől teljesen elzárkózók is elutasítóak voltak a NOX-al kapcsolatban. Pedig, ha másképp nem megy, a tökéletesen kivitelezett Örökség című lemez segítségével valóban bebizonyítható, hogy népdalokat énekelni nem ciki, vagy unalmas iskolai kötelezettség, hanem jó buli. Az album a végtelenül gazdag magyar népzene dallam- és szövegvilágát ötvözi a harmadik évezred elektromos zenéjével. A formációt akkortájt még hárman alkották: az énekesnő, Péter Szabó Szilvia és a magyar néptánc egyik ifjú tehetsége, Nagy Tamás mellett a Hip Hop Boyzból megismert Szűcs Zoltán, aki akrobatikus tánctudásával az új évezred stílusát képviselte. A névválasztás is telitalálat, NOX az éjszaka istennője. A trió visszatért a zenei gyökerekhez, így olyan nevet kellett választania, amely a múltat idézi. A lemez címe is tökéletes. Az ember ugyanis sok mindent örökölhet, de elsősorban annak örül, amely mindennél fontosabb. Ilyen a népzene és a magyar népdalkincs is.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A NOX Magyarország első számú zenei csapata lett, a második albumától fogva – Szűcs Zoltán nélkül – saját dalokkal hódít, miközben a népzenei hangzáshoz mindmáig hű maradt. A közelmúltban feloszlásáról szóló hírek röppentek fel, de ezek alaptalannak bizonyultak. A duó új stúdiólemezzel, az ötödikkel rukkolt elő, és akármilyen nehéz is lesz, most megpróbálja felülmúlni az előző, a Ragyogás és a hozzá kapcsolódó turné hatalmas sikerét. Az Örömvölgy című albumhoz új koncertprogram társul: a fiatalok kibővült tánckarral, új jelmezekkel, látványos és gigantikus díszlettel próbálják meg fokozni a sikert. A korong a duó eddigi legjobb, legegységesebb munkája. Az egészet átjárja a köré felépülő színpadi produkció szelleme, a CD-t hallgatva a lejátszónk előtt szinte megelevenednek a zenészek és a táncosok. Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás ezúttal is a jól bevált szerző- és producergárdával dolgozott együtt: egy dal kivételével az összeset a Harmath Szabolcs és Valla Attila páros írta. A kivétel a nyári vizes Európa-bajnokság himnuszaként megismert Embermadár, amelynek zenéjét Czomba Imre szerezte, szövege ennek is Valla tollából születetett.

Azt hiszem, a NOX az egyetlen magyar zenei formáció, amelynek rajongótábora korosztálytól független, a legkisebbektől kezdve az idősekig sokan rajonganak érte. Meggyőződésem, hogy tíz emberből, akik eddig a Holdon éltek, és nem hallottak a duóról, kilencen megszeretnék, ha kezükbe nyomnánk egyik-másik lemezét. Ebből kifolyólag az Örömvölgy bárkinek kiváló ajándék a karácsonyfa alá.

Puha József (Új Szó)

[2006.12.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még