2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szövetség a reggae zenéért
Reggae-legenda hazánkban
Party-lemez a dub nagypapájától
Kapcsolatok
Lee "Scratch" Perry
Love Alliance Sound System
Legnépszerűbb csengőhangok

A reggae ősatyja Magyarországon lépett fel

Február 9-én - először és talán utoljára - Magyarhonba érkezett Lee ’Scratch’ Perry a reggae ősatya, aki kialakította a roots reggae stílust, aki Bob Marley több lemezének producereként dolgozott, aki a 70-es években megalkotta a dub stílus és aki a 70 éve ellenére ismét koncerteket vállal. Mindenki, aki tudott róla, a „kötelező” kategóriába sorolta a koncertet.

A koncert - a kiírás szerint - 22:00 órától kezdődött az A38 Hajón. Mi - tapasztaltak lévén - már kilenc körül a helyszínen voltunk, és megpróbáltunk elvegyülni az ott lézengő Bob Marley pólós tizenévesek körében. A koncerttermet 22:30-kor végre kinyitották.

A terembe lépve egy, az áldozatát kereső Last Ninja tapasztalatával mértük fel a helyet a hangzás szempontjából. Saját fürkészési módszerünk segítségével sikerült megtalálni a hajó ún. hangzó-pontját. Büszkék voltunk magunkra, és rögvest felvettük a terpeszállást, hogy kihasíthassunk magunknak annyi helyet a küzdőtérből, amennyit csak tudunk. Elvégre fizettünk…

Magabiztosan álltunk; eltöltődtünk reggea-vel, leterítettük képzeletbeli imaszőnyegünket Kingston felé, elmormoltunk három Üdvözlégy Hailé Szelassziét és két Hiszek egy Jamaicábant (vezeklés gyanánt), szívtuk magunkba a mások által kifújtból: készek voltunk Perry befogadására. Csak, hogy nem ő jött…

A Love Alliance melegített

Hirtelen a színpadon termett a Love Alliance nevű formáció, amely egy, a 40 fokos hőségben is sapkát viselőből DJ-ből; egy színes italokat fogyasztó, mikrofonba beszélgető fekete fiúból; és egy, a DJ jobbján álló, őt hivatásszerűen figyelő, funkcionálisan teljesen felesleges díszlet-emberből. Róla később kiderült, szintén lemezlovas, csak az idénymunkás típusból, aki 10 számonként tehet be egyet.

A nézőtéren közben szárnyra keltek a Kossuth térihez hasonló pletykák: „Állítólag, még meg sem érkezett. Állítólag, olyan öreg, hogy most pihen. Állítólag energiaitalt pumpálnak bele vénásan, állítólag.

A lemezek egymás után kerültek a lemezjátszóra, s az eredetileg is ragga felvételekre, az Allience üdvöskéje, MC Kemon még pluszban ráraggázott, győzködve, hogy Yoman vagyok, és, hogy Babylon nagyon pozitív hely. Gép és Ember gigászi harcát láthattuk, amint a színpad MC-je megküzdött a lemezjátszóból kiabáló emberekkel. MC Kemon szinte vissza akarta beszélni őket a fröccsöntött bakelitbe. A számok közben és alatt pedig gyakorta előkerült a hip-hop és reggae műfájának egyik fő specifikuma, a hipergagyi, és mégis legalizált „Are you ready?!” kérdés-kiáltás, mely végleg megölte bennem az embert. Kevés olyan dolog van, ami annyira hónaljszagú, mint az „Are you ready!” Különösen húszszor.

[2007.02.27.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még