2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Jackson & Bisop
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

10+1 R&B lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - Bevezető

Albumlistát készíteni lehetetlen vállalkozás. Elkerülhetetlenné válik a korongok és alkotóik rangsorba szorítása, ráadásul osztatlan tetszést képtelenség kiváltani, hiszen az elmúlt majdnem két évtizedben – melyből a szelekció kikerült - az R&B zenei korongok olyan széles skálája, minőségileg és stílusjegyeiben is eltérő darabjai jelentek meg, hogy 10 „legjobb” lemezt választani szinte lehetetlen, ha nem felelőtlenség. Páran azonban úgy döntöttünk felelőtlenül megpróbálkozunk a lehetetlennel.

Régóta szerettünk volna egy listát, amellyel mindenki elégedett, tudatában annak, hogy bár tíz hely sose lehet elég 17 év legerősebb R&B lemezeinek kiválogatásához, mégis a végeredmény mindannyiunk meggyőződését tükrözze. Ehhez legelőször szempontokra volt szükségünk, hiszen ekkora zenei anyagot górcső alá venni teljesen szubjektíven értelmetlen, a kívülálló számára pedig értelmezhetetlen.

Szempontrendszer

Első dilemmánk máris az időtartammal adódott. A „minden idők legjobb” jelzővel illetett lemezek felsorolását nem vállalhattuk. 10 pozíció szűkös tere lehetetlenné teszi az ilyesfajta megközelítést, túl élesen jelentkeznének a klasszikus, alapokat jelentő előadók és a kortárs fiatalok összehasonlításából eredő nehézségek, ellentmondások.

Félretéve a klasszikusokat és a soul apákat, kiválasztottuk a modern, kortárs R&B egyik legtermékenyebb és leginnovatívabb időszakát, az 1990-es éveket, melyről úgy gondoltuk, hogy alkotásai közelebb állnak a jelenkor fiatalságához. Így lett a válogatás intervalluma 1990-től napjainkig.

(Később kiderült, hogy az időkorlát meghatározása után a további megkötések szinte szükségtelenné váltak, mert a kor legjobb, jelentős hatással bíró albumainak listái közel hasonló módon körvonalazódtak az összeállítást készítők fejében.)

A felsorolt lemezeket vizsgálgatva szembeötlő, hogy egy kivételtől eltekintve az összes korong multikiadó produktuma. Bár mindannyiunknak voltak független szívügyeink, amiket rá-rá édesgettünk volna a listára, szempont volt a hagyaték, egy-egy előadó hatása a későbbi zenei generáció(k)ra. Ezt a hatást a vizsgált időszakban szinte kizárólag a nagykiadók igazoltjainak sikerült kifejteni.

Az összesítést alapvetően a személyes tapasztalat irányította. Korántsem akartunk gépies, számszerű adatokon alapuló kiválasztást, néhány esetben mégis figyelembe vettünk nemzetközi elismeréseket, díjakat, sikeres kislemezeket. Rögtön hozzá kell tenni, hogy a 11 korongot kivétel nélkül szakmai elismerések is kísérték.

Reméljük érvényesül munkánk legfontosabb célkitűzése: ha egy műfajtól távol helyezkedő érdeklődő végighallgatja a 10+1 nagylemezt, tömör, de valós képet kaphat arról mi az R&B érzés, tapasztalhatja annak sokszínűségét, a felvételek mögötti dalszerzői és előadói zsenialitást. Garantáljuk, hogy a listát olyanok készítették és szemlézték, akiknek hosszú évek óta mindennapjaik meghatározó eleme a zenei stílus.

Módszertan

Kis tanácstalanság után úgy döntöttünk, hogy a következőképpen látunk munkához: mindenki alkot egy szubjektív TOP 20-as listát, majd az egyezéseket összevetve alakítjuk ki a végső 10-es rendet. Félelmünk, hogy egymás mellett elbeszélve átfedés nélküli 20-as csoportok jönnek létre, az összesítéskor hamar elszállt, hiszen nem kevesebb, mint 13 egyezés mutatkozott. Hat lemez biztos befutónak számított a 10-be, a kiadó 4 hely sorsáról azonban parázs vita alakult ki. A négy pozíciót végül egymás győzködése, többszöri cserék és fejtörés után sikerült kiadni.

A szűkös mozgástér hívta életre a bonusz (+1) lemezt (VI. rész), így eggyel több olyan alkotást tudtunk megmutatni, ami az adott időszak jellegzetessége. A diszkek között sorrendiséget nem határoztunk meg!

Az egyes korongoknál felmerülő vitás kérdéseket a 10+1 produkció bemutatásával egy hat részes cikksorozat keretein belül részletesen előhozzuk. A minden alkalommal 2-2 nagylemezt kiveséző blokkokban magyarázattal szolgálunk arra, hogy miért határoztunk az album listára kerülése mellett, beszélünk arról, hogy az adott LP melyik másikat ütötte ki a sorból. A hozzáfűzött minimális háttér információkkal pedig igyekszünk felkelteni az érdeklődést 1-1 előadó munkái iránt.

Jackson & Bisop

[2007.04.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még