15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 15. | péntek | Lóránt, Loránd nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
MAHASZ online slágerlista bemutató
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)
Bikini
Magna Cum Laude
Mark (Zentai Mark)
Gáspár László (Laci)
Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ)
ProArt

A Bikini és Ákos tarolt az új on-line listán

Nyugati mintára mostantól a hazai online zeneáruházak adatai is alakítják a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) Single Top 10-es listáját.

A napokban debütált kislemezlista összeállításakor figyelembe veszik a négy hazai online zeneáruház letöltési adatait is.

A digitalizálódó világban, a változó fogyasztói szokások közepette folyamatosan növekszik az internetes zenefelhasználás, s egyre több, jobb legális alternatíva létezik erre Magyarországon is. A legális zeneletöltés nemcsak jogtiszta, hanem magas minőségű anyagokat garantál. A nagyhírű külföldi zenei portálok mellett pedig most már a magyar internetes áruházak is sokezres kínálati listával várják a zenebarátokat.

A formátumban még nem egységesek

Ugyanakkor a letöltő oldalak még a formátumban sem egységesek: A Songo és az Origo a major kiadók követelményrendszere miatt DRM (Digital Rights Management) megoldást alkalmaznak, azaz korlátozzák az adott szám másolását. Az mp3music és a dalok.hu pedig mp3 fromátumban védelem nélkül teszi letölthetővé a dalaikat, a dalok.hu egy vízjelet ugyan tesz a dalba, de az csak azonosítási célokat szolgál, semmilyen korlátozást nem tartalmaz.

A letöltési rendszernek fontos része az, hogy akár egyetlen számot is meg lehet vásárolni, tehát ezek, számonként befolyásolják a kislemezlistát. Így fordulhatott elő az, hogy az első hivatalos, új rendszerű listán tízből öt helyet a Bikini nemrég megjelent lemezének számai foglalnak el. 

Jeszenszky Zsolt, a Mahasz képviselője kérdésünkre elmondta, hogy nem mondhat semmit a letöltések darabszámáról. A Mahasz csak összesít de sem az egyes szolgáltatók, sem az összes darabszámot nem közli. Az egyik panelrésztvevő azért annyit elejtett a hivatalos részt követő beszélgetések egyikében, hogy "nagyon alacsonyak" a számok, de arra kérdésre, hogy ez 5 vagy 100 arra már csak hümmögött.

A lislemezlista eddig csak a boltok kislemez-eladási adatait tükrözte, azonban Magyarországon a kislemezek jó ideje nincsenek divatban: kevés előadó és kiadó költ arra, hogy a rádióknak szánt felvételek cédéformátumban is megjelenjenek.

Az első Single TOP10

1 Ákos: Minden most kezdődik el
2 Bikini: Őrzöm a lángot
3 Gáspár Laci: Még nem veszíthetek
4 Bikini: Lányok térnek meg
5 Bikini: Magányos nap
6 Egyesült hangok: Magyarország
7 Bikini: Ami a szívemen
8 Bikini: Mennem kell
9 Magna Cum Laude: Vidéki sanzon
10 Mark? Ments meg szerelem

A négy szolgáltató, a MAHASZ és a ProArt együttesen tekinti mérföldkőnek az on-line letöltéseket tartalmazó slágerlista elindulását; ezáltal a korábbinál is szélesebb nyilvánossággal sikerülhet - a sajtó segítségével - megismertetni a legális on-line zenefelhasználás izgalmas világát.

- Bíró - Sir Oesh -

[2007.07.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD CHEMICAL SOLUTION FOR CLEANING BLACK szolgáltatás [2020.12.16.] apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még
Otthoni játékok