2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Rudolf Szegeden - 2007
Kapcsolatok
Mészáros Árpád Zsolt
Vágó Zsuzsa (Vágó Zsuzsi)
Vágó Bernadett
Dolhai Attila
Szabó P. Szilveszter
Homonnay Zsolt
Siménfalvy Ágota
Kapcsolódó események
Frank Wildhorn-Jack Murphy: Rudolf
[2007. augusztus 9.
csütörtök 21:00]

Fegyver dörrent a Dóm téren - képekben

A Szegedi Szabadtéri Színpadon a Macskák és Marica grófnő után Rudolf trónörökösé volt a főszerep. A Vereinigte Bhünen Wien, a Budapesti Operett Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában tavaly nagy sikerrel játszott darabot idén négyszer láthatta a tisztelt publikum a Dóm téren. A nézőtér mindannyiszor zsúfolásig megtelt. Ez nem csoda, hiszen mint a Monarchia utódállamát szoros szálak fűzik a magyar népet a történethez.

Frederic Morton Nyugtalan ragyogás című regényéből sikeres musical született. Zenéjét Frank Wildhorn szerezte, szövegét Jack Murphy írta, mindketten elismert Broadway szerzők.

Habsburg Rudolf és Vetsera Mária szerelmét középpontba állító darab átfogó képet fest a kor politikájáról, divatjáról, erkölcséről. Rudolf életéből mindössze egy évet dolgoz fel a történet, de ez az egy év elegendő két és fél óra színházi élményhez. A trónörökös utolsó éve meglehetősen mozgalmasan telt. Apjával, Ferenc Józseffel mostanra kibékíthetetlen az ellentét. Míg Rudolf a haladás, a változás, a szabadság, a liberalizmus híve, apja a konzervatív eszmék, a hagyományok oldalán áll. Ebben van segítségére Taaffe miniszterelnök is, aki besúgók hadával figyelteti a korona herceg minden lépését és az egész Monarchiát. Ebben nincs egyszerű dolga, hiszen a szerelmesek meglehetősen leleményesek, ám sorsukat nem kerülhetik el. Mind e közben a nemzetközi helyzet sem épp megnyugtató. Németországban, Oroszországban épp úgy, mint Ausztriában egyre hangosabbak a nacionalista és zsidó ellenes jelszavak.

Ki húzta meg a ravaszt?

A magyarok el akarnak szakadni az Osztrák Birodalomtól és ebben Rudolf segítségét kérik, legyen Ő Magyarország királya. Bécsben őrült építkezés folyik, a kávéházakban festők, írók, zenészek, tudósok, politikusok gyülekeznek. A levegőben a változás szele érződik. „Már 500 éve, hogy áll ez a trón. De most szenved a birodalom.” S a birodalommal Rudolf is együtt szenved. Házassága Stefánival teljesen megromlott, de válni nem tud. Anyja és apja kapcsolata is romokban hever. Elisabeth ezért ideje nagy részét utazással tölti, elhidegül fiától. A politikai életbe egyre kevesebb beleszólást engedélyez apja és császára. Névtelenül újságcikkeket ír, de ez sem elégíti ki tenni vágyását.

Ebben a feszültségekkel teli időszakban találkozik Vetsera Mária bárónővel. A fiatal lány új lendületet ad megfáradt életének. Néhány boldog hónap után azonban holtan találják őket Mayerlingben. Ki húzta meg a ravaszt? A musical éppúgy, mint a történelemkönyvek nyitva hagyja ezt a kérdést.

- Audrey -

[2007.08.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még