2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
KT Tunstall
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
KT Tunstall

Drasztikusan fantasztikus lett az új KT Tunstall

A kínai gyökerekkel is büszkélkedő skót üdvöske, vagyis KT Tunstall második albumát jelentette meg szeptember elején Drastic Fantastic címmel. A nyári fesztivál turné, és a július 7-i Live Earth után most egy erőteljes szövegvilágot, és színekben gazdag melódiákat felvonultató lemezzel rukkol elő a harminckét éves művésznő.

Pedig, elég mélyről indult, és hosszú utat tett meg Katie, mire elérte azt, hogy első albuma egészen a UK chartok 3. helyéig küzdje fel magát, és a 2006-os Brit Awards-on megkapja a legjobb brit énekesnőnek járó díjat, valamint a szintén rangos Ivor Novello Best Song Award-ot.
KT Tunstall adoptált gyermekként nőtt fel, és csak akkor tudta meg, hogy édesapja zenész volt, mikor vér szerinti anyját megismerte. Ekkorra KT már megfordult jó néhány független zenekarban, és számtalan dalt is írt, gyermek TV-s show-műsorok számára is.

Minden 2004-ben kezdődött

Az áttörést a Later with Jools Holland című brit szórakoztató műsorban való fellépés hozta meg a számára, ahol is nagy sikerrel a Black Horse And The Cherry Tree című dalt adta elő. Az énekesnő 2004-es bemutatkozó albumát 2005. júliusában Mercury Music Prize-ra is jelölték, és egészen a mai napig ez a nagylemez, és főként a Black Horse And The Cherry Tree című dal az, amivel KT Tunstall-t beazonosítják. Akkor a debütáló korongból, Angliában több példány fogyott el 2005-ben, mint bármely másik énekesnőjéből, beleértve Madonnát is.

A most megjelent második album a bizonyíték arra, hogy KT zenei munkásságát nem lehet erre az egy dalra leszűkíteni. Az Eye To The Telescope-hoz kapcsolódó turnézás, és díjzápor után KT Tunstall nem sokat ült a babérjain, hanem rögtön nekiállt az új daloknak. Hiszen, ha valaki ilyen keményen megdolgozik egy lemezszerződésért, akkor azt igyekszik is megtartani. Intim, és gyakran misztikus szerzemények kerültek felvételre - popdalok, és balladák is egyaránt hallhatók az új lemezen, melynek címe (Drastic Fantastic) akkor pattant ki KT fejéből, amikor egy repülőgépen ülve épp naplót írt.

Az album megszületésére nagy hatással volt London, és a KT által ott hallgatott zenék, olyanok, mint a The White Stripes, Arcade Fire, The Killers, vagy éppen a Bloc Party, ezek miatt kezdett ő is gyorsabb, és keményebb dalokat komponálni. Például az I Don’t Want You Now egy igazi tombolós, kezeket a magasba-típusú, groove-os popdal.

Bátrabbra vette a figurát

„Megtaláltam a bennem rejlő folk-punk vénát” - nyilatkozta  egyszer a dallal kapcsolatban.

Egy másik szerzemánnyel, a Hold On-nal választott otthonát, Londont hivatott dicsőíten, ami egy kolosszális, folkos, táncra buzdító dal.
- Ez a szám abból a dancehall-beatből született, amivel egész Harlesden (London nyugati részén levő, feketék lakta kerület - a szerk.) tele van. Szinte minden autó nyitott ablakából ez dübörög, és nekem nagyon tetszik. Úgy gondolom, annyiszor hallottam már, hogy jómagam is megpróbálkozhatok vele – mondta egyszer egy dal kapcsán az énekes, akinek a Drastic Fantastic dalain keresztül egy sokkal merészebb KT Tunstall-t ismerhetünk meg.

- Bátrabbra akartam venni a figurát. Olyan ez, mint Kahlil Gibran A próféta című művében. Ez egy csodálatos könyv, melyben a szerző egy példabeszédben arról ír, hogy a szíved egy kúthoz hasonlatos. Ha ez a kút sekély, nagyon könnyű belőle vizet nyerni. Viszont, nem tudsz sok vizet utántölteni. És minél mélyebbre ásol, annál sötétebb lesz, és annál üresebbnek tűnik, ha üres. De ha tele van, akkor csodálatos.

KT Tunstall egyébként elkötelezett híve a környezetvédelemnek is. Ezt példázza az is, hogy új albumának borítóját 100 %-ig újrahasznosítható papírra nyomták, és új otthona is ökonómiai szempontok figyelembe vételével, környezetbarát anyagokból épült. A már említett Live Earth akciónak is szószólója volt, valamint otthonának, a skóciai Carrifran Wildwoods-nak is szervezett faültetési programot.

-ej-

[2007.09.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még