Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. október 18. | péntek | Lukács nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Kapcsolatok
Szélkiáltó

Szélkiáltó együttes

1974-ben alakult meg a zenekar, a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból.

Az együttes énekelt verseket ad elő, akusztikus hangszereken megszólaltatva. A versekhez a zenét is a formáció tagjai írják.
A klasszikus hangszer-összeállítás miatt, amelyet a hegedű, a gordonka, a gitár, a furulya és a ritmushangszerek alkotnak, alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használnak mindenféle más "hangszereket" is.

1983-ban érkezett el az első sikerek időszaka, amikor is a Szélkiáltó együttes elindult a „Ki Mit Tud?” elnevezésű közkedvelt vetélkedőn. S ha már ott voltak, nem távoztak üres kézzel, hiszen saját kategóriájukban megnyerték a versenyt. Ennek is köszönhetően a Magyar Televízió azóta már több önálló filmet, illetve sorozatot készített az együttessel.

1986-ban jelent meg első önálló kislemezük. Majd ezt követően a Hungaroton Hanglemezkiadó irodalmi osztálya kiadta a zenekar első nagylemezét is, amely a Keserédes néven látott napvilágot. Az első megjelenés óta egy kislemezt, két további hagyományos nagylemezt és négy CD-lemezt készítettek. Nem szabad elfelejteni a számos audio és videokazetta megjelenést sem.

1995-ben nyerte el jelenlegi felállását a zenekar.

Műsoraikkal Európa számos országában megfordultak. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekelik meg felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Céljuk talán csak annyi: minél többen hallgassanak verseket a Szélkiáltó előadásában, és így talán még az is elő fog venni otthon egy verseskötetet, aki különben nem tenné. Pályájuk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadta a zenészeket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten. Különösen fontos ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők műveinek bemutatását a szélesebb közönségnek.

1999. szeptember elején Pécs városa megtisztelt a zenekart azzal, hogy PRO COMMUNITATE díjjal jutalmazta őket, amelyet a város ünnepe alkalmából a Pécsi Nemzeti Színházban vehettek át.

Még ebben az évben, egy újabb díjjal is gazdagodtak, ugyanis a ’99-es évi KÍGYÓS SÁNDOR-DÍJAT a Szélkiáltó együttes kapta. A díjat, a fiatalon elhunyt Kígyós Sándor szobrász, népművelő és zenész barátai és volt munkatársai alapították a művész halála után. Azóta minden évben egy olyan ember kapja, akinek a tevékenysége, pályája képviseli Kígyós Sándor szellemiségét, aki egy személyben volt művész és kultúra-közvetítő, népművelő és korai halála ellenére is mindkét területen teljeset alkotott. 1999-ben első alkalommal ítélték oda egy közösség részére. A díjat 2000. január 11-én vehették át az alapítóktól, mégpedig a Budai Várban.

2004. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján Csokonai-díjjal tüntette ki a Szélkiáltót Hiller István kulturális miniszter, amelyet a Budapesti Iparművészeti Múzeumban vehettek át a formáció tagjai.
(Forrás:szelkialto.hu)

[2007.09.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekesnő zenekar [2019.10.17.]
Szólógitárost keresünk! zenekar [2019.10.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

˝Ki van ez találva...˝ – Kowáék Győrben koncerteztek
A Molnár Vid Bertalan Művelődési...

Visszatért az Il Volo - a ’popera’ olasz sztárjai Budapesten léptek fel
A 2018 decemberi...

koncert.lap.hu
Megnéztük Will Smith születésnapi koncertjét a Bazilikánál
Képek! Elkezdődtek a János vitéz próbái a Budapesti Operettszínházban
Megnéztük: Orbán Józsi búcsúkoncert a Barba Negrában - képekkel
Óriási bulival zárta a szeptembert az Action zenekar
A zene világnapját Janza Katával és Szabó P. Szilveszterrel ünnepeltük
beszámolók még
cdbolt.lap.hu