Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. szeptember 16. | hétfő | Edit nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
Szélkiáltó
 
Legutóbbi kiadványok
Költő szerelme (2006)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Remek ősz és tél vár a győri zenekedvelőkre
Szélkiáltó együttes
     
 
Szélkiáltó
Megalakulás: 1974.
Web: http://www.szelkialto.hu
 
     

Szélkiáltó együttes

1974-ben alakult meg a zenekar, a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból.

Az együttes énekelt verseket ad elő, akusztikus hangszereken megszólaltatva. A versekhez a zenét is a formáció tagjai írják.
A klasszikus hangszer-összeállítás miatt, amelyet a hegedű, a gordonka, a gitár, a furulya és a ritmushangszerek alkotnak, alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használnak mindenféle más "hangszereket" is.

1983-ban érkezett el az első sikerek időszaka, amikor is a Szélkiáltó együttes elindult a „Ki Mit Tud?” elnevezésű közkedvelt vetélkedőn. S ha már ott voltak, nem távoztak üres kézzel, hiszen saját kategóriájukban megnyerték a versenyt. Ennek is köszönhetően a Magyar Televízió azóta már több önálló filmet, illetve sorozatot készített az együttessel.

1986-ban jelent meg első önálló kislemezük. Majd ezt követően a Hungaroton Hanglemezkiadó irodalmi osztálya kiadta a zenekar első nagylemezét is, amely a Keserédes néven látott napvilágot. Az első megjelenés óta egy kislemezt, két további hagyományos nagylemezt és négy CD-lemezt készítettek. Nem szabad elfelejteni a számos audio és videokazetta megjelenést sem.

1995-ben nyerte el jelenlegi felállását a zenekar.

Műsoraikkal Európa számos országában megfordultak. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekelik meg felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Céljuk talán csak annyi: minél többen hallgassanak verseket a Szélkiáltó előadásában, és így talán még az is elő fog venni otthon egy verseskötetet, aki különben nem tenné. Pályájuk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadta a zenészeket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten. Különösen fontos ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők műveinek bemutatását a szélesebb közönségnek.

1999. szeptember elején Pécs városa megtisztelt a zenekart azzal, hogy PRO COMMUNITATE díjjal jutalmazta őket, amelyet a város ünnepe alkalmából a Pécsi Nemzeti Színházban vehettek át.

Még ebben az évben, egy újabb díjjal is gazdagodtak, ugyanis a ’99-es évi KÍGYÓS SÁNDOR-DÍJAT a Szélkiáltó együttes kapta. A díjat, a fiatalon elhunyt Kígyós Sándor szobrász, népművelő és zenész barátai és volt munkatársai alapították a művész halála után. Azóta minden évben egy olyan ember kapja, akinek a tevékenysége, pályája képviseli Kígyós Sándor szellemiségét, aki egy személyben volt művész és kultúra-közvetítő, népművelő és korai halála ellenére is mindkét területen teljeset alkotott. 1999-ben első alkalommal ítélték oda egy közösség részére. A díjat 2000. január 11-én vehették át az alapítóktól, mégpedig a Budai Várban.

2004. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján Csokonai-díjjal tüntette ki a Szélkiáltót Hiller István kulturális miniszter, amelyet a Budapesti Iparművészeti Múzeumban vehettek át a formáció tagjai.
(Forrás:szelkialto.hu)

[2007.09.28.]

Kiadványok
stúdió
Szélkiáltó: Költő szerelme (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
A pénzügyi trauma már véget ért, szolgáltatás [2019.09.15.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.08.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Megnéztük: Follow the Flow koncert a Budapest Parkban - képekkel
Díjeső és látványos...

Bevállalós, de korrekt - Woodstock 50 Hungary Festival a Barba Negra Trackben
Bevállalós, de...

Imádta a közönség a Titanic-musical hazai bemutatóját - képek
Képekben a Petőfi Zenei Díj gála 2019
Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
A Budapest Parkban ünnepelt az Animal Cannibals
Megnéztük: Luis Fonsi koncert az Arénában - képekkel
beszámolók még
cdbolt.lap.hu