2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Zagastic
 
Legutóbbi kiadványok
Hot Stuff (2009)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Balaton Sound 2007 - Zagastic
Kapcsolódó cikkek
Szombaton Batta Dem Reggae Fesztivál Pécsen
Akár rastafari vagy, akár nem: Batta Dem Reggae Fesztivál Pécsett - beszámoló
Friss, ropogós, magyar: a legújabb hazai kiadványok
Törölköző a belépő a pécsi jótékonysági reggae partyra
A Balaton Sound megmutatta az igazi arcát
     
 
Zagastic
Megalakulás: 2001.
Web: http://www.zagastic.com
Aktív kapcsolat: Berger Dalma (énekes)
Reggae-zenélés Dél-Magyarországon
 
     

Zagastic

Az egész úgy kezdődött, hogy a 70-es években megszülettek a csapat tagjai, szép sorban: Guszti, Bulcsú, Peti, Bazsa, és végül Dalma (na jó, ő már a sötét 80-as évek "terméke").

Ki-ki élte a kis életét, koptatták az oskolapadokat, de egy valami közös volt már akkor is: valami nyugtalanság motoszkált bennük. Zenélni kell!!!

"Apu/Anyu, vedd meg nekem azt a gitárt!-könyörögtünk, és az apák/anyák ráéreztek, hogy ha ilyen igénye van a büdös kölköknek, akkor azt ki kell elégíteni. Olcsó, cseh és NDK hangszerekről volt szó, de mi annál nagyobb becsben tartottuk őket. Ekkor már tinédzserek voltunk, és este nyolcig lejárhattunk a garázssorra zenét fabrikálni. Elpattantak az első cigaretták és sörök.

Számtalan furcsábbnál furcsább nevű zenekarokban megfordultak, kipróbálhatták magukat sokféle műfajban.

Huszonévesen Peti és Guszti lehúzott pár évet Párizsban és Spanyolországban. Boldogan habzsolták a szabadságot és lelkesen szembesültek a nyugati világ színes zenei palettájával: arab, zsidó népzene, jazz, world music, drum'n'bass, flamenco... Velük volt egy nagyon jó barátjuk, Palotai Geri is, aki igen jó dobos lévén bekerült egy párizsi reggae bandába. Annyira rákattant, hogy mikor hazatért 2001-ben rögtön alapított egy reggae formációt. A próbaterem az akkori lakásának pincéjében volt, kb. 6 négyzetméteren. Pár hónapra rá Guszti is hazaköltözött, és kissé vonakodva ugyan, de eleget tett a meghívásnak, miszerint kellene még egy gitáros.

"Reggae? Abban végig csak kontrázni kell! Nem lesz az unalmas?"-kérdezte magától. Ugyanebben az időben Bazsa és Tibi hónapok óta a város másik részén, ekkor még önmaguk szórakoztatására, vígan nyomták a reggae-t. És végre megtörtént a nagy egymásra találás: a felállás a következő volt: Palotai Geri-dob, Kerekes Bazsa-basszus, Illés Tibi-gitár,ének, Sakifio Attila-mc, Reiner Guszti-gitár.

Egy átmulatott éjszakán addig játszottak a szavakkal. mígnem megszületett a zenekarnév: Zagastic! A szótárak szerint semmit nem jelent.

Teljesen belelkesültek a Bob Marley és egyéb roots reggae feldolgozásoktól, majd nekiálltak saját számokat írni. Csatlakozott hozzánk két csinos vokalista lány is, Lovasi Nusi és Kata. Házi körülmények között rögzítették első ötszámos demónkat angol nyelven. Rögtön adtak is egy példányt Bodnár Tibinek, aki a Ladánybene 27-tel éppen Pécsett játszott. Meg is hívták a bandát a 2003-as LB27 Reggae Camp-re, ahol azóta minden évben fellépnek.

A 2003-as Szigetre is kaptak meghívást. Augusztusban nézetbéli eltérések miatt Illés Tibi kiszállt a csapatból, helyére egy igazán sokrétű tehetség, Babarci Bulcsú lépett. Remek énekhang és egy gyönyörű Fender Stratocaster volt a védjegye.

Próbák, fesztiválok, klubbulik, regionális rádió- és tévéinterjúk következtek. Aztán egy újabb tagcsere: Sakifio Ati helyére Lőrinc Laci került a dobok mögé. Ez a csupa szív ember nem csak kiváló dobos volt, de rendelkezett mikrobusszal is.

Innentől kezdve még többet utaztak, zenéltek, buliztak. 2004 júliusában -immár profi stúdióban- rögzítették második demójukat, amin csak feldolgozások szerepeltek (Abakush-Batta Dem, Bob Marley-Slave Driver és Waiting in Vain, Gentleman-Write Your Name, Erykah Badu-On'n'On).

Nusi mellett közreműködött egy másik szép hangú vokalista is, Tonte Reni. 2004 végén szóbeli megállapodás alapján Keko (Kerekes Kornél) lett a Zagastic menedzsere. A kölcsönös bizalom önmagától értetődő volt, hiszen ő a bátyja Bazsának, a mindenkori basszusgitárosunknak. Új korszak kezdődött a zenekar pályafutásában. Végre nem nekik kellett megszervezniük a fellépéseket.

És végre beállt a végleges felállás: a dobok mögé Lőrinc Laci helyére Zentai Peti került Spanyolországból hazatérvén, Bulcsú mellé pedig egy másik frontember, Berger Dalma került.

Új hangzás, új repertoár, új stúdiófelvételek. Zagasound című reggae slágerünket azóta is előszeretettel játszák a különböző rádióadók. A YouJane együttes mellett a Zagastic nyerte meg a Sz.I.N. (Szegedi Ifjúsági Napok) tehetségkutatójának pécsi fordulóját.

A 2005-ös esztendőt végig koncertezték, és a mérleg egyre inkább a saját dalok javára billent. Tovább erősödött a barátságuk a Ladánybene 27-tel.

-zagastic.com alapján-

[2007.03.14.]

Kiadványok
stúdió
Zagastic: Hot Stuff (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még