2022. augusztus 14. | vasárnap | Marcell nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Motörhead, Roots Manuva és Tátrai Band a Hegyalján
Legendák és világsztárok a két napos Stargarden Fesztiválon
A Meshuggah is jön Tokajba
Utóhatás: PEN 2010 videó
De-Phazz és Inspector Cluzo a Fishing On Orfű fesztiválon
Élőben a Pannónia Fesztiválról - képekkel!
A Die Antwoord is fellép a Balaton Soundon!
Véget ért a PAFE - idén is majd' 100 ezren látogattak ki Várpalotára
Képgalériák
Batta Dem 2010
Kapcsolatok
Ladánybene 27
Zagastic
Kapcsolódó események
Batta Dem 2010
[2010. május 20. - 22. ]

Akár rastafari vagy, akár nem: Batta Dem Reggae Fesztivál Pécsett - beszámoló

A Batta Dem szó hallatán mindenki felkapja a fejét, hegyezi a fülét. A pécsi berkek alatt megrendezett hamisítatlan fesztivál a környék és az ország egyik legjelentősebb reggae megmozdulásává vált 2010-re. A Batta Dem Crew idén ötödszörre csalogatta a reggae szerelmeseit 3 napra európa kulturális fővárosába. A legismertebb és legelismertebb hazai formációkon túl minden nap egy külföldi előadó zúzta a zenét.

Az idei évben Million Stylez és az alapját adó Kia Bamba Sound kapta a legnagyobb figyelmet, aki hatalmas riddimekkel mozgatta meg a dancehall szerelmeseit. A idén először megjelenő ska részleg az Anselmo Crew személyében öltött testet. Original roots világot festett a fülekbe és ültetett az agyakba az Afro Soul Soundsystem, Dreadhead, Jahfar, Foka, Acid, Jafa Mafia, PASO Soundsystem, SunCity Soundsystem. A Dig-Up tehetségkutató versenyen idén mindössze 3 csapat jelentkezett (gyengébb előadásokkal, de nem reménytelenekkel) szemben a 3 évvel ezelőtti 8 crew-val szemben.

A Ladánybene 27 idén ünnepli 25. születésnapját, ennek fényében visszamentek egészen a kezdetekig saját repertoárjukban. Hosszú hangolás után kezdődött csak a koncert, a legjobb hangzást akarták kihozni a helyszínből, ez sikerült is. 25 év munkássága után az a hatalmas tapasztalat érezhető az előadásukban, amivel két hosszú, élményekben gazdag nap után is képesek voltak magukra vonni teljes mértékben a közönség figyelmét.

Miksa teljesen átszellemült, sugárzott belőle a reggae életérzés, az ünnepi alkalomhoz illően válogatott trekkek masszív hangzással kényeztették a füleket. A közönség és a banda egyszerre lélegzett, eltűnt színpad és táncparkett, szívből énekelt mindenki, no és persze utolsóként a jól ismert Kell egy ház című szám szerepelt közönséggel együtt énekelve.

A pécsi Zagastic vokálosával Szélinger Annával, művésznevén CéAnne-nal, beszélgettünk a reggae globális szerepéről, céljairól és a műfaj elterjesztésének magyarországi lehetőségeiről is. Anna szerint a zene elsődleges célja a szabad felfogás segítsége és a stresszmentes környezet megteremtése lenne. Az énekesnő a spanyolországi sziesztát említette példaként a megfelelő nyugalomra és annak szokás szerinti betartására. Magyarország olykor ideges pesszimista közegnek tűnik, ami beszippantja az embert és nem engedi szabadulni, ez az amin ez az egész érzés és gondolkodásmód segíteni tudna. Ehhez azt persze hozzá kell tennünk, hogy egyes műfajok melyek a roots reggaeből nőtték ki magukat, gyökereiket már rég elvesztették.

A fotelhez ragaszkodók sem panaszkodhattak: a menedékben - babzsákok és párnák társaságában - életerőt szívhatott magába a társaság pihenni vágyó része. Jó pár ember arcára mosolyt csaltak a társasjátékok; ők örömmel vágtak bele a csatákba a színes félhomályban úszó teremben, amely váltakozólag telt meg olykor haldoklókkal. Saját érdeklődésének megfelelően mindenki választhatott a dancehall vagy ska blokkok közül. Aki pedig nem csak hallgatni szerette volna, az együtt táncolhatott a dancehallt tanító lányokkal...

A fesztivál utolsó napjára egy házaspár is megérkezett az éjszaka folyamán, mindenki nagy meglepetésére, és ropta a táncot, adta le tiszteletét Jamaika zászlaja előtt. Az idei Batta Dem valamivel több mint 8 millió forintból jött létre, ebből 5 milliót az EKF adott.

A hatalmas élményt nyújtó fesztivált remélhetőleg jövőre is hasonló line-uppal élvezhetjük: a Batta Dem Crew ismét tegyen ki magáért, hozza el Pécsre a legjobbakat, mert az ember rastafari vagy nem, mindegy - itt mindenkire kihat a környezet szabadsága és önfeledtsége.

-gurdel-

[2010.05.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még