2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Az Aida
     
 
Aida
Dátum: 2008. május 27.
kedd 19:00
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz
 
     

Színház helyett cirkuszban az Aida

Május huszonhetedikén a Fővárosi Nagycirkuszban mutatja be a West End Színház Tim Rice és Elton John musicaljét, az Aidát. S bár a társulat nem új, a friss helyszín számos változtatást hoz a darabban.

Az egyiptomi hercegnő szerelmét és kalandjait bemutató mű eredetileg Verdi négyfelvonásos operája. Szövegét Auguste Mariette régész története alapján Antonio Ghislanzoni írta, s 1871 december 24-én mutatták be a Kairói operaházban. A közhiedelemmel ellentétben nem a Szuezi-csatorna megnyitójára, hanem az új operaház debütálásra szánta a megrendelő, Ismail pasa.

A darab egyébként nehezen született meg, többszöri unszolásra és ajánlattételre vállalta el az olasz zeneszerző, aki 150 000 Frankot kapott érte.

Sir Elton John és Sir Time Rice ezt a darabot ötvözte át, amiből megszületett a világszerte ismert és sikeres musical. Magyarországon a a Margitszigeti Szabadtéri Szinpadon mutatták be először a darabot a West End Színház és a Vörösmarty Színház művészei, a Music Theatre International-el kötött speciális megállapodás alapján. A bemutatót követően a darab a székesfehérvárra a Vörösmarty Színházba költözött. A magyar változat megszületésében Szurdi Miklós és Szomor György tevékenykedett.

Az Aida különleges szereposztása miatt is vonzotta a nézőket a székesfehérvári teátrumba, ahonnan most a Fővárosi Nagycirkuszba költözik. Olyan művészek kaptak részt a darabban, mint Szomor György, Xantus Barbara, Kálloy Molnár Péter, Fésűs Nelly, Debreczeni Márta, Feke Pál és Oláh Ibolya.

Színház a cirkuszban?

A társulat régóta kereste azt a helyszínt, ami megfelelő lenne a darabnak. A Fővárosi Nagycirkuszt találták a legmegfelelőbb helyszínnek, s a hely vezetősége is tárt karokkal fogadta a kezdeményezést. Sőt, a tervek szerint az Aida mellett más produkciókkal is elkápráztatják majd a nézőket a West End színház.

Sok olyan változtatás is került a darabba, amit a cirkusz adta lehetőségeknek köszönthetnek. Szerepet kapnak tűztáncosok, artisták, de néhány idomított állat is.

A darab premierje május 27-én lesz, a következő hónapban pedig két élőadást tartanak ott. Júliusban Ausztriában vendégszerepel majd a társulat a Wörthi-tavi fesztiválon, emiatt a következő előadások augusztustól várhatóak, a jelenlegi tervek szerint havonta kétszer lesz a cirkusz vendége Aida.

-ej-

[2008.05.07.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még