2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - szerdai kavalkád
Yellowman, a fáradhatatlan reggae-sztár a tengerentúlról
Ha eljön Magyarországon a raszta nap: Judge Day
Kapcsolatok
Copy Con
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Copy Con lemezbemutató
[2007. december 19.
szerda 21:00]

Copy Con: "Nem politizálok, nem vagyok, és nem is leszek médiasztár”

Két év telt el azóta, hogy megjelent Copy Con, a szolnoki MC debütáló lemeze Szolnok City címmel. Az elmúlt két évben rajongótábora több ezer főre duzzadt országszerte, és szinte mindenki megismerte, aki valamennyire is érdeklődik a könnyűzene iránt.

Sikerét csak önmagának köszönheti, hiszen zenei anyaga kézről-kézre, híre pedig szájról-szájra terjedt – elsősorban az Interneten – népszerűsége folyamatosan nő. Copy Con egy világszerte népszerű műfaj egyedülálló és egyelőre egyetlen hazai képviselőjeként jamaicai zenei gyökerekhez tér vissza. 2007. december 19-én jelenik meg második albuma, Nép hangja címmel.

- Honnan ered a Copy Con név?
- A Copy Con név története röviden, hogy egyszer levágattam a hajam nagyon rövidre, ekkor kezdtek Kopinak nevezni. Mivel akkoriban a Kontúr nevű formációm dübörgött épp, ebből jött a Kon, vagyis a kettő összetételéből a Copy Con.

- Mit takar az MC megjelölés?
- Az MC ceremónia mestert (Master of Ceremony) jelent. Jamaikában kialakult műfaj, hogy stúdióban felvett, előre elkészített zenei alapokra az MC-k vagy énekesek saját verziókat készítettek. Ha ez nyilvánosan megy, vagyis játszik a selecta, énekel az MC, akkor sound systemről beszélünk. Az alapokat a selecta-k (így nevezik a dj-ket Jamaikában) játszották/játszák a dancehallokban (így nevezik a diszkót, táncos szórakozóhelyet Jamaikában), esetenként sajátosan átalakítva, effektezve, és rá a raggát, dalt stb. élőben improvizálták, vagy előre megírtak szerint adták elő az MC-k. Az előadók (selectorok, MC-k) stúdió felvételeket is készítettek, minden előadó saját verziókat hozott létre. Természetesen nem csak dancehall (azaz táncolható reggae), hanem más egyéb műfajú dalokat, dub-ot, raggát stb.

-Hogyan és mikor találtál rá a ragga-ra?
- Az egész körülbelül 13 éves koromban kezdődött, amikor szolnoki barátokkal rappelni kezdtünk, különböző formációkat alakítottunk, akkoriban terjedt el a rap Magyarországon. Folyamatosan gyakoroltunk, írtuk az új számokat, és persze hallgattuk a különböző zenéket mindenhonnan. Egyszer hallottam egy számot, amiben - akkor még nem tudtam, hogy így hívják - raggáztak, és ez nagyon megfogott. Elhatároztam, hogy így fogok én is "rappelni". Aztán megtudtam, hogy ez ragga, és egyre többet arról, hogy miről is szól mindez. Próbáltam elsajátítani a műfaj minden csínját-bínját.  Közben megalakult Szolnokon a Tigris zenekar, amely ska-t meg reggae-t játszik, bekerültem a csapatba, és azóta is működik. Országszerte koncertezünk, hamarosan új lemez is lesz. A mai napig működik még a Flegma Dogs is, ami szintén hip-hop, és persze a szóló produkció, ahol a saját verzióim szólalnak meg riddimekre - saját és "klasszikus" riddimekre.

- Mit jelent számodra Jamaika? 
 -Erre nehéz választ adni. Minden tisztelet Jamaikának, onnan származik ez a jó kis zene, amit én is nyomok!

- Mi ihleti a dalaidat? 
-A szövegek a hétköznapok történéseiből születnek. Mindarról szólnak, ami történik velem, amit látok-hallok, és amilyen érzéseket ezek kiváltanak belőlem. A hangulatukhoz kapcsolódóan alakulnak a dalok és zenék. Nem akarok jamaikai életérzést meghonosítani, vagy kifejezni, elég esetlen is lenne. Magyarországon sok minden másképp van, itt élek, bizonyos körülmények között, az én dalaim erről szólnak. Nem politizálok, nem vagyok, és nem is leszek médiasztár, hősszerelmes, vagy más egyéb. Az emberrel mindenféle dolog történik, jó és rossz, vidám és szomorú, vagy idegesítő. Ha bizonyos globális problémák ide is elérnek, és sújtják az embereket, akkor arról szólok, Babylonról, ahogy azt a reggae-ben hívják. Vagy arról, hogy mennyivel jobb természetesen élni, természetes körülmények között, szeretetben, békében, harmóniában.

-Hogyan készült az új album?
-Első albumomon, a Szolnok City-n riddimekre készült verzióim voltak, és egy-két saját alap volt csak hallható. A Nép hangja című új albumra viszont számos olyan szerzemény került, amit kis zenekarommal újra dolgoztunk, és így, élő zenekarral is játszottuk fel az A38 stúdiójában, jelenleg épp az utómunkák folynak. Az új dalok is másképp kerültek fel, mint a neten előzetesen terjedő verzióik, és lesz néhány korai dalom is, amit még soha senki nem hallhatott.

-Tervezel valami különlegességet a koncertjeidre?
*A lemezbemutató érdekessége az lesz, hogy az összes, albumon megjelent számom elhangzik, és még pár olyan is, ami nem jelent meg. Így a koncert jó hosszú lesz, és lesznek vendégművészeink, a Ladánybene 27 tagjai közül, a Flegma Dogs, illetve itt lesz a sound system teljes legénysége, Legoman-nel, Áfonyával. Valamint december 19-én, az A38-on fog debütálni saját zenekarom, a Freedom Fighters, amely kiváló riddim banddé formálódott az elmúlt hónapokban.

-Hogyan látod magad a jövőben?
-Erre nehéz válaszolni... Mindenesetre csak addig szeretném ezt nyomni, amíg van értelme, amíg van mit mondanom, vagyis amíg hiteles marad ez az egész. Szeretnék zenélni, ilyennek maradni, persze idővel változom én is, és változik a világ is. Koncertezek, írom a dalokat, nem akarok iszonyatos tömegeket meghódítani, de mindenki szeretettel látok, aki kiváncsi Copy Con-ra. Terveim között szerepel, ha idő, energia engedi, hogy producerként is beszálljak egy-egy produkcióba, hiszen rengeteg tehetség van az országban, de ez még nagyon távlati terv.

- Audrey -

[2007.12.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még