2020. július 6. | hétfő | Csaba nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ezt érdemes megnézni! Egy remek link szerdára
Pécsett megmutatták milyen is az igazi jamaicai zene
Reggae partyval búcsúztatják a nyarat - interjú a főszereplővel
Yellowman, a fáradhatatlan reggae-sztár a tengerentúlról
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Judge Day
Kapcsolatok
Berger Dalma
Copy Con
Kéri András (MC Columbo)
Ladánybene 27
Pannónia Allstars Ska Orchestra (P.A.S.O., PASO)
Kapcsolódó események
Zárkózz fel! - Takáts Eszter lemezbemutató
[2007. november 16.
péntek ]

Ha eljön Magyarországon a raszta nap: Judge Day

Sokat köszönhet a magyar reggae közösség a Ladánybenének. Ők kezdték el elsőként népszerűsíteni a jamaikai zenét, szervezték a fesztiválokat és a bulikat, készítettek dub-mixet... stb. Most megint valami új (nálunk új) dologgal jöttek elő: megjelentették az első magyar riddim albumot.

Aki most ízlelgeti először azt a szót, hogy riddim, ne ijedjen meg! Lényegében arról van szó, hogy fogják egy dal instrumentális változatát, odaadják mindenféle embereknek, akik erre elkészítik a saját változatukat. Ez abban különbözik a remixeléstől, hogy a zenei alapot általában békén hagyják, csak más szöveget írnak hozzá. Magyarul: ugyanaz a szám, csak más a szöveg (és az előadó).

Az album ötlete tavaly vetődött fel, mikor is a német dancehall/reggae énekes, Dr. Ring-Ding az LB27 stúdiójában meghallgatta a Judge day című szerzeményt, amire a német MC egyből elkezdett variációkat gyártani. Ekkor jött az ötlet, hogy a dal instrumentális verzióját odaadják a hazai MC-knek és zenészenek, hogy mindenki elkészítse a saját verzióját. Szépen lassan pedig összeállt az album.

Ha kell egy új szám...

Az alapanyagnak használt szerzemény egyébként az ősszel megjelenő Ladánybene albumra készült. A NiceTime-os hölgyeknek (Ferencz Kinga, Pataki Lilla) köszönhető a vokál, a fúvósokért pedig a szlovák Polemic Brass felel. A többi Ladánybene.

Bevallom, hosszú éveken keresztül kerültem a Ladánybene lemezeket (kivéve a Dub4U-t), aminek az első számú oka az volt, hogy valamiért nem tartottam jónak Miksa hangját (nem az a tipikus rekedt torkú, rasta hang, ami nekem kell a reggae-hez). Fiatal voltam és bohó. Azóta tudom, hogy megkerülhetetlen a csapat.

Miután pótoltam az LB lemezek hallgatását, meg kellett állapítanom, hogy amit Miksa művel, az néha sokkal jobb bármilyen raggánál. Végül is Közép Európában vagyunk, nem a Karib Tengeren (sajnos). Mostanában meg már az ő hangja miatt hallgatom a Ladánybenét.

Columbot
nem nagyon kell bemutatni azoknak, akik szeretik a reggae-t. A "feketehangú" MC az Irie Maffiában is tevékenykedik, a Brains-nek pedig a frontembere. Emellett szólóban is találkozhatott már vele a rasztaszívű fiatalság. A Controller című számot patois nyelven (angol alapú, tikipus jamaikai nyelv) énekli. Colombonak kifejezetten jó hangja van, nagyon meggyőzően és hitelesen hozza a raggát. Egy nagyon jó dalt hozott össze.

A Zagastic énekesnője, Berger Dalma egy angol nyelvű változattal szerepel a lemezen. Az It Could Be Easy nem lett a kedvencem, de ennek ellenére néha rajtakaptam magam, hogy az jár a fejemben, hogy "it kud bi íziiiieee...". Könnyed, laza hangvételű dal, itt-ott egy kis dubbal feldobva.

[2007.10.19.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
freeszabi 2008.04.24. 21:51 • [2]
dettóó, jó kezekbe adták a istrumot :)

üdvözlet!
busta 2007.10.20. 17:14 • [1]
ezzel egyetértek! nagyon yoo lett ez az album!
ajánlom mindenkinek

béke...

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
For Sale Brand New Apple iPhone 11 Pro hangszer [2020.06.08.] apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....beszámolók még