2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Tankcsapda
Ossian
Balázs Fecó
Kormorán

Rock bandák a kápolnáért
 

Sitkei Rockfesztivál 2005. augusztus 27.-én. Koncert a Kápolnáért, immár 19. alkalommal. Fellép az Ossián és a Tankcsapda is.

Nem tudom, hogy ki tudja, hogy hol van Sitke, én most már tudom: Észak-Kelet Magyarországon, közel a Ság hegyhez. Na, ennyit a topográfiai ismeretekről. 

16 éve alakult meg a Kápolnáért Kulturális és Sport egyesület Sitkén, amely a helyi kápolna (mely nagy múltra tekint vissza) felújítására és karbantartására gyűjt különböző programok rendezésével. Ennek keretében rendezték meg először 1986-ban, augusztus utolsó szombatján a Rockfesztivált. Mivel ez az időpont tradícióvá vált, idén is, úgymint az elmúlt 19 éve, augusztus utolsó szombatján rendezik meg a fesztivált. Tavaly nem kevesebb, mint 8500-an voltak kíváncsiak a fellépőkre.
 
Ez az a fesztivál, ami szinte minden korosztálynak szórakozást és kikapcsolódást nyújt, elvégre mindenkinek van ínyére való zene. Idei fellépők között vannak:
- Tankcsapda mely 1989 óta képviseli a rock műfajt és ez szerintem az a banda, amit nem kell bemutatnom, elvégre az elmúlt időknek egy igazán befutott bandájáról van szó, és fiatalok tömege rajong munkásságaikért. Még azok is ismerik, akik nem is igazán rajong értük, elvégre ki ne ismerné a Mennyország touristot, Jönnek a férgeket, A legjobb mérget, Ez az a házat és még sorolhatnám tovább.

- Kárpátia, melynek célja a nemzeti identitás növelése (ami azért ráfér országunkra). Visszatérő témájuk Trianon, illetve az egyéb hazafias mondanivalók. A zenéjük változatos, vannak benne népdalos elemek, női ének, ami persze szintén igazi magyar stílusú és még a gitár is igényes, de azért ezt nem kürtölném szét, de mindenesetre igénytelennek nem mondható.

- Ossian, ami szerintem, no comment, de kiemelem ez saját vélemény. Paksi Endre, az ősrocker és bandája, akik szerintem nem tudják, mikor kell abba hagyni…1986 óta játszanak és még mindig talpon vannak. Egy remek élményem van, amikor hallottam a „nem kell a bánat, az ördög sírjon csak, hogy lesz az éjjel a pokolnál hangosabb” szövegű számukat. Én tudom, hogy nagy rajongó táboruk van, de az ő zenéjük nekem, és még egyszer kiemelem nekem nem tetszik.
 
Majd két állandó fellépő, akik a kezdetek óta mindig fellépnek:
- Balázs Fecó, az énekes, zeneszerző és billentyűs… ki ne hallotta volna már ezt a nevet? Na róla elmondhatjuk, hogy letett valamit az asztalra, elvégre zsinórban hatszor választották meg az év billentyűsének, emellett még számos díjat kapott, nem is csoda hiszen valóban vannak fülbemászó dallamú nótái. Sok együttesben megfordult már, de ami biztosan mindenkinek ismerősen cseng, az a Korál, és amit kevesen tudnak erről a formációról, hogy Koncz Zsuzsa kísérő zenekaraként működött, de Fecó önállósította. Amikor feloszlott szóló karrierbe kezdett.
-Kormorán (mely 1978-ban alakult Koltay Gergely vezetésével) is egy olyan együttes, ami szintén szép utat járt be, talán ők voltak annak a hazafias stílusnak a megteremtői, amibe a rockot keverik a folklóros elemekkel, hangszerekkel (citera, hegedű, furulya). Sok filmhez csináltak zenét, valamint operákat is alkottak. Büszkék arra, hogy nem olvadtak bele semmilyen mai divat irányzatba, amit valljuk meg őszintén, bizony megbecsülni való.
-Lord az együttes, amely a legrégebb óta működik, ugyanis eleinte még Red Fire-ként kezdték 1970-ben, de aztán kinőtték magukat a nagy LORDá. Hát ebből következik, hogy ők is ilyen ősrockerek, nagy bajusz, szigorú, nem egyszer pityókás tekintet, összességében vidám öregedő, ám fiatalos arcok. Érdekes zenéjük van, az ének (ami egyébként Pohl Mihály szájából hangzik) olyan fura. Nekem Pataki Attila jutott róla eszembe…A gitár, az néhol meglepően ütős riffeket juttat el az ember fülébe, de sajnos ezek maximum a számok elején van, utána ilyen kis semmilyen. A szólók olyan szokványosak. Egyébként a gitáros Erős Attila, billentyűs az Gidófalvy attila, dob az Gyurik Lajos végül de nem utolsó sorban a basszer Vida Ferenc.
 
További fellépők: Infinity, BAD, Józanészek, Sipőcz band, Carbonas (spanyolok!)
-Róluk nem nagyon tudtam írni, de ez talán jobb is, mert ti magatok tudtok majd véleményt alkotni minden befolyás nélkül…
 
No, ha összegezzük a dolgot, akkor azt látjuk, hogy hazafias fesztivál vár az érdeklődőkre. Mondjuk a korábbiak is azok voltak. Menjetek el, hiszen mégiscsak majdnem mindenki talál magának olyan zenekart, amit szívesen hallana élőben, és itt legalább a kifizetett belépővel, hozzájárultok egy nagyon szép kápolna karbantartásához.
 
Magó Ádám

 A ZENE.HU ajánlja:

A fesztivál információs oldala

Nézd meg partneroldalunkat a www.discoclub.hu címen

További zenei programok
• Játssz velünk és nyerj! 

Úgy táncolnék veled…
Fekete-fehér webvarázs Anima módra
• Zenés műsorok a tévében


[2005.08.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még