Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. december 7. | szombat | Ambrus nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Balázs Fecó
 
Legutóbbi kiadványok
60 - Csak az évek múltak el (2011)
Érints meg még egyszer (best of) (2009)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Kovács Nóri (Kovács Nóra): Álmok útján (2012)
Válogatás / több előadó: Unplugged (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Balázs Fecó megszólalt: "Soha nem gondolkoztam azon, hogy vége."
Balázs Fecó: "A turné közben haza akartam jönni"
Balázs Fecó érdekes nyilatkozata a Kossuth-díj után
Gratulálunk! Balázs Fecó Kossuth-díjas lett
Tóth Vera ezért sírta el magát a nyilvánosság előtt
     
 
Balázs Fecó
Születés dátum: 1951. március 2.
Web: http://www.balazsfeco.hu/
Aktív kapcsolat: Taurus (előadó/zenész), Korál (billentyűs, 1974-), Balázs Fecó Band (zenekarvezető, 2010-), eMeRTon-díj (díjak, 1987-)
 
     

Balázs Fecó

Fecó 1951. március 2-án, Budapesten született. Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának.

Az első igazán kézzelfogható bemutatkozása 1967-ben a Neoton együttes tagjaként. Az itt eltöltött idő 1972-ig tartott, ekkor Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t. Ami nem tartott tovább 2 évnél, és Fecó két évet külföldön dolgozott. Miután hazatért, Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest.

Mármint ami az alapító tagokat illeti, ugyanis amikor a bemutatkozó koncertjük volt a Budai Ifjúsági Parkban, akkor már csak Balázs Fecó volt jelen a régi tagok közül. Új tagja lett a zenekarnak Fischer László és Scholler Zsolt, akit Fekete Tibor váltott fel 1983-ban. 1978-ban Pados Zoltán, 1979-ben Papp Tamás dobolt, őt 1980-tól Dorozsmai váltotta fel.

A hard-rock stílus dallamosabb változatát játszották. Felléptek Bulgáriában, az egykori Szovjetunióban és Jugoszláviában. Az 1981-es táncdalfesztiválon a "Homok a szélben" című dalukkal óriási sikert arattak. Öt éves születésnapjuk megünneplésére a Kisstadionban került sor, ahol fellépett még az East és 100 Folk Celsius együttes.

Kellemes emlékei lehetnek az 1979-84 közötti időszakról, ugyanis ekkor zsinórban hatszor az év legjobb billentyűsének választották. A Korál csillogása viszont csak 1986-ig működött, akkor elbúcsúztak egymástól.

Innentől szólókarrierbe kezdett, mégpedig filmzenéket komponált: Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak. Belefogott a romos sitkei kápolnának a felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is, koncerteket rendeztek, és a bevételekből állták a felújítás költségeit, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

Dicsőséges év volt az 1987-as ugyanis ekkor kapta meg az eMeRTon-díjat

Egy évvel később Kőfalak leomlanak címmel oratóriumot írt. Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt című színházi darab zenéjéért.

12 év után 1997-ben újra összeállt a Korál, és egy fergeteges koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet és eMeRTOn-díjal jutalmazták.

Egy évvel később újra megtiszteltetés érte, ugyanis Liszt-díjat kapott és koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol Újjászületés című szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be.

S még nincs vége a díj-esőnek, ugyanis ismét csak egy év telt el, amikor is Évszakok című könyve is megjelent, na meg Huszka Jenő-életműdíjat is kézbe vehetett.

A lemez címével ellentétben a 2000-es év nem a Csönd éve volt, ugyanis tavasszal jelentette meg ezt a lemezét. Három korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába. Az egyik lemez az 1990-ben készült Gyertyák a téren című, a másik 1993-ban Balázs Ferenc és a Korál címen jelent meg, illetve ugyanebben az évben adták ki Balázs Fecó szerzői lemezét, amelyen más előadóknak írt szerzeményei találhatók.

Az új lemez ennek a három lemeznek a gyűjteményes válogatása, és érdekessége még, hogy Balázs Fecó duettet énekel Keresztes Ildikóval. A közösen előadott A csönd éve volt című dal Balázs Fecó egy 1986-ban írott szerzeménye, amelyet Szekeres Tamás újonnan hangszerelt.

Egy évvel később megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. A következő nagylemez 2003-van látott napvilágot, amikor is a zenész 52 éves volt és az Időtörés címet kapta.

Fecó boldog férj és apa, kisfia 8 éves. Most, az 58.születésnapján a zene.hu is gratulál neki, Isten éltesse nagyon sokáig!

[2009.03.01.]

Kiadványok
stúdió
Balázs Fecó: Érints meg még egyszer (best of) (2009)Balázs Fecó: 60 - Csak az évek múltak el (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Angolból korrepetálást vállalok-online i szolgáltatás » oktatás [2019.12.03.]
Számvitel oktatás! szolgáltatás » oktatás [2019.12.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Dinner show először Magyarországon - képekben
A Kálmán Imre Teátrumban, az egykori pesti...

MegzizZENés és örömzúzás
Színtiszta életünneplés kellő (ön)iróniával, a kinti...

Szétfeszített a rock and roll rugója! – T30 koncert Győrben
„Á, ő, izé, egyáltalán és miegymás …” – Mágnás Miska a Vígszínházban
Hogyha kell egy tánc - musical gála a Művészetek Palotájában
Virágot Algenonnak beszámolóval köszöntjük a Szociális Munka Napjának minden ünnepeltjét!
Megnéztük: Omega koncert volt az Arénában - képekben
beszámolók még