2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az Ördögök esete Borival - cím nélkül
Meglepetés! Péterfy Bori a 8. legkeresettebb sztár a neten - Szerinted ki az első?
Péterfy Bori Vámpír áldozata lett - a nap videójával
Vámpírharapást szőrével - Péterfy Bori a Soundon
Délelőttök a kádba': annak, aki volt már szerelmes - Péterfy Bori és Lovasi András videójával
Egy klip, két kritika Péterfy Bori új videójához
R.E.M.: A videó halála, avagy a Men-Sized Wreath.
Kapcsolódó Kiadványok
Péterfy Bori & Love Band: Péterfy Bori & Love Band
Péterfy Bori & Love Band: Remixek
Kapcsolatok
Péterfy Bori & Love Band
Lovasi András
Tövisházi Ambrus
Legnépszerűbb csengőhangok

Rém erőszak a kádba’! - Péterfy Bori és Lovasi András videójával

Péterfy Bori sosem volt képes a szívembe lopni magát, azaz zenéjét. Amikor megtudtam, hogy elkészült a Délelőttök a Kádba’ c. szerzeményükhöz forgatott klipjük, vettem egy nagy levegőt, és reménykedtem, hátha majd ez! De ez sem, nálam ez is mellé. Erőszak a szövegben, erőszak a klipben. Én ebben az esetben azt mondanám, a kevesebb talán több lett volna!

Először nézd meg a klipet!

A klip egy eredeti technikát vesz alapul, ami egyáltalán nem jellemző a magyar zenei élet háza táján, ugyanis krétarajzos animációról van szó. A kisfilm majdnem 2600 különböző képből áll. Az infókból kiderül, hogy, mivel a képek közt a táblát (mely ugyebár a megjelenítés alapját szolgáltatja) vagy részben, vagy teljesen törölni kellett, így nagyjából - ugyebár – 2600-szor nyúltak a szivacshoz. A módszer meglehetősen időigényes: egy percnyi animáció körülbelül egy hét alatt készült el, az egész klip leforgatása tehát közel két hónapba került.

A hatás

Tövisházi Ambrus, a banda zeneszerzője és producere elégedett lett a végeredménnyel. Ő és Bori szabadkezet adtak a klip megálmodóinak: Csáki Lászlónak és Szép Évának. „Elszállt, szürreális, nagyon finom humorú kisfilm lett, ami ritkaság a magyar klipek közt” - mondta Ambrus.

Ezt pedig voltaképpen – a klipet többször megtekintve alá is támaszthatom. Az biztos, hogy elszállt, és az is biztos, hogy annyira finom a humor mind a klipben, mind a szövegben, hogy én észre sem vettem. Igazából, nekem semmi nem tetszett. Idegesített a zene, bosszantott a szöveg, relatív a mondanivaló – igazából semmi masszív koncepciója nincs az egésznek, sem videó, sem szövegvilág terén, és ettől, aki akarja, nevezheti nyugodtan szürreálisnak, de én inkább erőszakosnak mondanám.

Ugyanis felvonultatnak előttünk egy halom alternatív zenei-szövegi zagyvaságot, ha épp nem olyan a vérmérsékletünk, hogy felidegesítjük magunkat rajta, akkor esetleg el is alukálhatunk, mert a zene nem fog felrázni. Igen, a zene – lehet, csak én érzem így – totálisan a háttérben tötymörög. Én semmire nem emlékszem belőle többszöri meghallgatás után sem!

A klip, hol követi a szöveget, hol elrugaszkodik, és olyan képeket vonultat fel előttünk, aminek a zene által teremtett valósághoz (ez most természetesen egy alternatív valóság) semmi köze sincs. Talán ettől lesz szürreális? Gondolkodom: „te vagy a fütty a madárban.” Nos, a videóban pl. egy madárka jelenik meg szemünk előtt, amelynek testét egyfajta tekerős elven alapuló szerkezet irányítja belülről. A valóság az biztos, hogy átértékelődik ebben a nótában, és erőszakkal rá lehet mondani, hogy talán a klipben is.

„Libamáj vagy a hűtőben.” Ilyen mondat sem gyakran csúszik ki a szánkon a mindennapokban. Tehát rendben, érthető mitől is értelmezhetjük szürreálisként ezt az egészet, és inkább főleg a szöveget, de részemről köszöntem, ilyesfajta átértelmezésekről én nem akarok többet hallani, és látni meg pláne nem.

Kínlódás

Nagyon unalmas és fárasztó lett ez a kisfilm. Sajnos, akármennyire szeretném, semmi jót nem tudok kicsikarni magamból vele kapcsolatban. Az agyvérzés környékezett, sokszor már azt az opciót választottam, hogy levettem a hangot, és csak a mozgóképre koncentráltam, így kevésbé éreztem ingerenciát arra, hogy hosszába vagdossam fel az ereim.

Nemrégiben egy új-generációs klipet mutattunk be a R.E.M.-től, ami szintén nehezen emészthető, de mégis pozitívan értékeltük. Ebben az esetben azonban azt mondanám, inkább maradtak volna valami átlagosnál, mert nagyot akart a szarka, de. Hozzátenném: Én érzem így!

Az MTV-n augusztus 26-án debütált a klip, így már javában látható, hallgató. Csendben hozzátenném: csak halvérűeknek ajánlom. Skálán pedig inkább nem szeretném alulértékelni Lovasi és Péterfy eme produkcióját. Remélem, mások találnak benne sok szépet: Hajrá!

Egy másik kritika erről a klipről: Délelőttök a kádba’: annak, aki volt már szerelmes - Péterfy Bori és Lovasi András videójával

-Márta Alex-

[2008.09.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még