2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mandarin holdat kínál az elsőlemezes fúvósegyüttes
Világhírű klarinétművész vezényli a fúvósegyüttest
Száztizennyolc koncert volt az éves menü Győrben
Karmester kapta az alternatív Kossuth-díjat
Kapcsolatok
Győri Filharmonikus Zenekar
Medveczky Ádám
Fűke Géza
Németh Géza
Komolyzene

Új igazgató a Győri Filharmonikus Zenekar élén

Az évadnyitót szeptember 2-án tartották a Richter teremben, ahol többek között bemutatták a zenekar új igazgatóját, Fűke Gézát, de felszólalt Borkai Zsolt polgármester is.

Még mielőtt azonban megnyitották volna a 2008/2009-es idényt a szokásos muzsikusi üléssel, a sajtó képviselőit várták az előcsarnokban, hogy bemutassák az új igazgatót, illetve elhangzanak a tervek és vágyak is.

A korábban előkészített műsorterv a 2008. július 4-én kinevezett új igazgató, Fűke Géza irányításával valósul meg. Őt egyébként Győr polgármestere, Borkai Zsolt mutatta be, aki elmondta, hogy azzal, hogy új vezetést kapott a zenekar, az igazgató nagy feladatot vállalt magára. Kiemelte, hogy egy összeszokott és jó társaság első embere lett, amelynek most személye biztosíthatja a fiatalos lendületet.

Hangsúlyozta továbbá, hogy filharmonikus zenekar kiemelkedő szerepet tölt be a város kulturális életében, és ezen túlmenően a városhatáron kívül is erősíti Győr pozitív megítélését. Az önkormányzat anyagi támogatásáról is biztosította a zenekar vezetését.

Borkai Zsolt után a kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Dr. Ottófi Rudolf kapta meg a szót, aki szintén méltatta a zenekar eddig munkáját. Kiemelte, hogy reményei szerint az új igazgató még szorosabb kapoccsal kötődik majd a többi kultúrával foglalkozó intézményhez, és így egy erős bázist épít ki a városban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy elengedhetetlen lesz a továbbiakban, hogy a zenekar sikeresebb marketingterv mellett haladjon előre.

Bemutatkozott az új direktor

A szót kapó Fűke Géza azzal kezdte, hogy köszönetet mondott a benne megbízó önkormányzatnak. Ismertette, hogy szinte egy kész évadot örökölt, amelyben nem tervez nagyobb változtatásokat. A pályázatában szereplő elképzelések az új szakmai stáb felállását követően a 2009-2010-es évadban hoznak érezhető változásokat.

Arról, hogy mit is tart a legfontosabbnak és az elsődleges szempontnak az irányítás során, magabiztosan kijelentette: a minőséget. Elképzeléseiben egy olyan piacorientált csapat terve rajzolódott ki, amely megfelel a kor elvárásainak. Külön kitért arra, hogy mindenképp megcélozza, hogy a város vérkeringésébe mind jobban bekapcsolódjon a zenekar, amely így kulturális és turisztikai szerepeket is ellátna.

Részletesen kitért arra, hogy a Richter termet a jövőben egy nyitott, mindenki számára elérhető intézménnyé kívánja tenni, amelyre számos variációt képzeltek már el. Elhangzott, hogy akár egy kulturális kávéházat, vagy zenei antikváriumot is be lehetne rendezni az épület falai között, sőt azt is megemlítette, hogy terveznek egy on-line jegyrendelési rendszert, amelynek segítségével más városok hangversenyeire is válthatóak lennének tickettek.

Jó kapcsolat a médiával

Fűke úr hangot adott továbbá annak a reményének, miszerint sikerül majd egy 2-3000 fős törzsközönség kialakítása, amelyet különféle újításokkal szeretne majd elérni.

Egyik legfontosabb elképzeléseként tért ki arra, miszerint elengedhetetlennek tartja azt, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki a városban található médiumokkal, valamint a helyi vállalkozókkal, akiknek a segítségével a későbbiekben sokkal magasabb színvonalú produkciókkal szórakoztathatják közönségüket.

Elképzelései szerint egy egységes és átfogó PR, marketing terv kidolgozása, fontos kelléke a hatékony működésnek. A zenekar távolabbi jövőjét érintő műsorpolitikai koncepciót a „piaci nyitás” igénye határozza meg, ezért barátságosabb zenekari arculatot, környezetet tervez a vezetőség a színpadi ruhákon és plakátokon át, a műsorfüzetekig.

Hazánk nagyjai a repertoárban

Arról, hogy mire is számíthatnak azok, akik ebben az évadban is a Győri Filharmonikusokat választják, a zenekar vezető karmestere, Medveczky Ádám adott választ: zeneileg mindenképp maradnak a jól megszokott irányvonalon, azaz a repertoárban megtalálhatóak lesznek hazánk nagyjai, úgymint Bartók, Liszt és Kodály Zoltán is. Emellett persze, a kortárs darabokat sem fogják hanyagolni, s ahogy mindig, most is nagy hangsúlyt fognak fektetni az ifjúsági előadásokra.

Meghívott vendégként jelen volt a sajtóértekezleten Igricz György, a Győri Filharmonikusokkal együttműködő Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. igazgatója is, aki kitért arra, hogy nem új keletű ez a közös munka, évek óta ismerik már egymást. Hangsúlyozta, hogy a mögöttük lévő őt évből kiindulva Győrön kívül egy olyan várost sem tudna mondani, amely színvonalban megközelíti a budapesti muzsikai életet.

Az évadnyitó ülésen Németh Gézát, a Győri Filharmonikus Zenekar nyugdíjba vonuló koncertmesterét – több mint 40 év szolgálat után – a zenekar örökös tagja címmel tüntették ki.

– Havassy Anna Katalin –

[2008.09.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még