2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megszületett a zsűri döntése
Honeybeast
Aranylemezt kaptak a tehetséges zenekarok
Kispállal és Quimby-vel erősít a SZIN jeges változata
Képgalériák
Honey Bee klipforgatás
Kapcsolatok
Honeybeast
Legnépszerűbb csengőhangok

téjpilk ősle attagrofel eeB yenoH A

A konzervatívak kedvéért: a Honey Bee első klipjének forgatásán jártunk. Mi előre voltunk ott csak az ének van visszafelé de megfordítják.... Mi van?

Szóval a Honey Bee Lengyel Andor rendező vezetésével a következő technikát találta ki a klipjének: először is, a dalt visszafele énekli Anett, majd visszafele játszák le és akkor az egész jó lesz. A technika nem új, gondoljunk csak az Egészséges erotika című immár klasszikus filmre.

Hogy miért is ilyen lett/lesz, erről kérdeztem Bencsik-Kovács Zoltánt és Czutor Anettet az együttes szószólóit.

- A koncertjeink alapján ez a dal, ami megkérdőjelezhetetlen - kezdte Zoli -. Nem feltétlenül ez a legjobb, hiszen mindegyik gyerekünk kedvenc (Nekem ez a kedvencem – veti közbe Anett – no meg az is hozzájárult, hogy a közönség is ezt kéri legtöbbször, és most már meg tudjuk valósítani, hogy amikor kérik, hogy Vissza, vissza! Akkor le is fogjuk játszani visszafelé.) A kiadó találta a rendezőt. Nekünk volt eredetileg egy ötletünk, ami nem került kukába, de halasztódik, de ez is jó ötlet. Ahogy Andor előadta, megtetszett nekünk is a koncepció. Igaz, hogy nagyon nagy munka, de megcsináltuk. A szerzeményt is lekottáztuk visszafele! Két hete készülünk a forgatásra, Anett az egész dalt megtanulta angolul és magyarul visszafele.

„Zakatol monoton ez a hülye szív”

A klip maga egy stilizált vámpíros sztori – nem mintha a zene vámpíros lenne, inkább a könnyebb érthetőség miatt – a muzsika pedig a szerelemről szól, ellenállhatatlan, zsigeri, ösztönös dologról – amikor az ember nem tehet róla és mégis „zakatol monoton ez a hülye szív”. A filmben is csak metaforikus vámpír jelenlét van. A sztori visszafele történik: Netti össze van roskadva és halott, élettelenül fekszik az avarban. Elkezdődik a track, magához tér és elkezd visszafele menni.

Ahogy megy előre a dal és halad Netti, úgy egyre inkább tér bele vissza az élet, közben találkozik ezzel azzal - közben a zene változik, Netti is megáll itt-ott. Az elején még Portishheades trip-hopos a zene, a végén pedig már elég zúzós gitározás meg szólózás történik. A klipben, amikor tulajdonképpen a történet kezdődik és a dal véget ér, van egy stilizált vámpírharapás. Igazándiból egy kis ölelés vagy nyakbacsókolás, hiszen az együttes nem híve a vérnek. Eddig a vámpírcsókig folyamatosan tér vissza Nettibe az élet. Nem nagy sztori, inkább a fények, a zene hangulata a lényeges.



A dolog eléggé agyament – a szó pozitív értelmében - és hogy ez kinek a fejéből is pattant ki? Hát rendező, Lengyel Andor az elkövető:

- Sokszor meghallgattuk a művet, és ami elsőre feltűnik, az az, hogy egy kicsit fura hangulata van. Azon gondolkoztunk a vágóval, hogy mit tudunk belőle kihozni. Tudtuk, hogy éjszakai hangulat lenne jó, nem szeretnénk műteremben forgatni, mert a dalnak, kell hogy legyen tere... Mindenkinek elsőre egy vámpírtörténet jutott eszébe. De nem szerettük volna ezt a galléros-zsabós vámpír cuccot beletenni, tehát a benne lévő vámpír részt az elején nagyon finoman, csak jelzésértékűen megcsináljuk, és maga a videó arról szól, ahogy egy lány jön az utcán, a dal legelején megharapja egy vámpír, és az utca végéig hat benne a méreg. -  kezdte a sztori ecsetelését.

- A vére megváltozik és a végén meghal aztán arra gondoltunk, hogy pont amiatt, hogy a számban fura effektek vannak, mindenképpen jó lenne, ha visszafelé játszanánk a történetet azaz a kisfilm végén jövünk rá, hogy mi is történt, hisz azt látjuk, hogy van egy lány, aki lassan összeszedni magát, és a végén észrevesszük, hogy egy vámpír megharapta. Ezért fordítva játsszuk le a történetet, amihez Anettnek meg kellett tanulnia fordítva a szöveget. Ez még mindig nem volt elég, ezért másfélszeres lassítással adjuk a klipet, tehát Anettnek másfélszeres gyorsításban kellett elsajátítania a szöveget, ami őrület... De nagyon szépen megcsinálta...


Hol angolul, hol magyarul

Olyan szépen elkészítette hogy öröm volt nézni, ahogy Anett szinte folyamatosan a forgatás során visszafele mondta a dal szövegét, hol magyarul, hol angolul...



A felvétel super 8-as filmre történik, nem pedig digitálisan, mint a jelenleg felvett klipek 80%-a. A film textúrája, szemcsézettsége, a minimálvilágítás, a csepeli sikátor elhanyagoltsága mind-mind a klip hangulatát fogják meghatározni. A forgatás alapján nem biztos, hogy teljesen happy klip lesz, de hogy érdekes az mindenképpen garantálható.

Zoli még azt is elmondta, hogy hamarosan lesz a lemezbemutatójuk is, és ha a közönség visszatapsolja őket, netántán még skandálja is, hogy „vissza, vissza!”, úgy az együttes ezt a nótát visszafele is lefogja játszani. Lássuk!

- SirOesh -

(A forgatáson készült képekért klikk a fotóra.)

[2008.10.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még