2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Egy darabot Dolhai Attila szívéből... - képekben
Buli a diszkólámpák alatt Dolhai Attilával
Egy szenvedélyes Szentivánéj az Operettszínházban
Erről szól az Elisabeth című musical
Újra megszólított a Hang! - Dolhai-Mahó felsőfokon
Szentivánéji álom Szegeden képekben avagy Shakespeare új zenei köntösben
Újabb lánnyal bővül Dolhai Attila családja
Kislányok és érett nők is vártak Dolhai Attilára - képekben
Kapcsolódó Kiadványok
Dolhai Attila: Egy szerelem története
Kapcsolatok
Dolhai Attila

Egy szerelem története Dolhai Attilától

A CD remek hangulatjavító, de a következőt jellemezze merészebb dalválasztás...

A lemezzel kapcsolatban hallottam már olyan észrevételt is, hogy túlságosan háttérzene benyomását kelti. Dolhai Attila egyáltalán nem arra teremtetett, hogy kellemes aláfestő zene előadója legyen. A következő CD-n olyan dalokat szeretnék hallani tőle, mint amilyeneket akkor énekel, amikor az Operettszínház falai remegnek a produkciójától, vagy amelyekkel a koncerteken elállítja több száz-ezer ember lélegzetét. Javasolnám, hogy a honlapján indítson el egy erre vonatkozó szavazást.

Biztos vagyok benne, hogy számára is tanulságos lenne látni a végeredményt. Arról szemernyi kétségem sincs, hogy a zeneszerető közönség soraiban a hozzá hasonló, valóban tehetséges előadók által készített lemezekre valódi igény mutatkozik, neki pedig ildomos lenne a dalválasztások tekintetében is még magasabbra tennie a mércét.

És hogy a végére hagyjam a dicséretet... „Kipróbáltuk” a lemezt háttérzeneként és csak a zenének adózva, egy csendes szoba magányában is. Hallgattuk, amikor az autó leengedett ablakain belopózva az indián nyár meleg levegője simította bőrünket, és a nyitott tetőablakon át az egyre erőtlenebb nap sugarai kócolták hajunkat. Hallottuk, amint hatvanéves azt mondta rá, ez túl hangos...ötvenes: picit tekerd fel még, kérlek...negyvenes: nem tudom, ki ez, de jó nagyon...harmincas: mégmégmég. Mivel a dalok egy részét már kipróbáltuk koncertjein is, azt tudjuk mondani, hogy jó bulik hangulatát idézik fel bennünk.

Az énekes adottságaihoz képest bátortalanul választott, ámde fülbemászó dalok, kifogástalan előadás, jó hangszerelés jellemzi a CD-t, tehát bárkinek ajánlom, aki vevő erre a vény nélkül is kapható hangulatjavítóra. Annak ellenére, hogy a kritikám néhol szigorú, a lemez már most a kedvenceim közé tartozik.

A kritika melléklete, avagy hogy válik kerek szerelmi történet a CD dalaiból (rajongók, kíváncsiak és türelmes olvasók számára):

Szécsi Pál, Máté Péter, Balázs Fecó, Korda György, Zorán, Demjén Ferenc örökzöld slágereit remek dramaturgiai érzékkel összefűzve alkalmassá válik a hanganyag, hogy egy EKG-berendezéshez csatlakoztatott átlagos zenekedvelőn lemérjük az általa elérhető tetszésindexet.

A tű először csak halvány vonalakat húz, diszkrét kilengésekkel jelzi férfi és nő találkozásának szégyenlős báját. „Ő szívembe lopta halk szavát”, mivel ez több mint ráutaló magatartás, egész sor hosszú távú következményekkel járó történések lavináját indítja el. Nincs mese, az imádott nő ezentúl felbukkan minden természeti jelenségben, földrajzi és domborzati térképen (leltározva: borús hajnalon, éjszakán-nappalon, erdőn-mezőn, dombok lankáin) egészen addig, amíg a szerelmes lovag be nem ismeri a rajta ért végzetes találat tényállását eme szavakkal: „S én lesem, várom a szavát, Nélküle üres a jövő, Számomra nincsen más, csak Ő.” - Felbujtó és kerítő: Máté Péter Ő című dalával.

A szerelem kibontakozása közben felmerülő akadályok legyőzésében és az egymásra találás öröme iránt érzett boldogsághormonok szabályozásában Szécsi Pál nyújt segítő kezet, akinek az utókorra hagyott melódiájából bárki csukott szemmel megállapíthatja, milyen Két összeillő ember. Ha kéz a kézben andalogva hirtelen feltűnik „két kis fűszál dús fák között”, vagy „két porszem hegyek mögött”, no meg „völgyek mélyén két kisvirág” és mindez kellő érzékszervi élességgel történik, azaz „fénylő tágra nyíló szemmel”, akkor nincs olyan isten, aki hátráltatná a konkluziót: „Figyeld, elakad a hangunk. Istenem, hát mi vagyunk!”

A szerelem változatos és változékony arcát mutatja be..

Aztán a főhős szép lassan kezd kibontakozni a hirtelen támadt szerelem és annak tünetegyüttesének csábos öleléséből, ekkor fokozatosan belopózik a történetbe a realitás megannyi lehetséges kockázatával és mellékhatásával. Balázs Fecó Évszakok című dala nem csupán a semmihez nem hasonlítható érzés változatos és változékony arcát mutatja be, de komoly stratégiai kiindulópontnak is tekinthető. Hogy a parázs egy életen át tartó lánggá válhasson, ahhoz bizony őrizni is kell azt.

[2008.11.21.]

« előző oldal  (2. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
K.Enik 2008.11.22. 22:57 • [1]
Kinek melyik a kedvenc dala az albumról? Én változatlanul a Romantikára szavazok:)

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még