2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szokatlan érzések kelnek útra a The Unbending Trees tolmácsolásában
Bővült a The Unbending Trees legénysége!
It was gyönyörű! Köszönöm!” - Esperanza Spalding a Fesztivál Színházban
"Ízlésesen tálalt szexualitás": bemutatták a híres musicalt - képekkel
Kapcsolatok
Havasi Balázs
Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok
The Unbending Trees
Kasza Tibor
Bocskor Bíborka
Horgas Eszter
Al Di Meola
Andrew Lloyd Webber
Mojszejev Táncegyüttes
Amadinda
Rohmann Imre

Jön a tavasz, kezdődik a Debreceni Tavaszi Fesztivál!

Debrecen idén is megrendezi tavaszi programsorozatát március 15. és április 11. között, melynek során hazai és külföldi neves művészek, művészcsoportok egyaránt bemutatkoznak. A sokszínű fesztivál éppúgy kínál komolyzenei, jazz és könnyűzenei hangversenyt, mint képzőművészeti kiállítást, filmvetítést és színházi előadást vagy táncbemutatót.

A Fesztivál nyitóeseménye a XVIII. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs-kiállítóterme ezúttal is otthonul szolgál, ahol Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet, s a helyi értékek iránt érdeklődőket.

Az évenkénti bemutatkozási alkalom lehetőséget teremt fiatal tehetségek felfedezésére éppúgy, mint az alkotók pályájának követésére. A hagyományoknak megfelelően a Tárlat egy hónapon át - március 15. és április 15. között - várja a művészetkedvelő közönséget.

Rohmann Imre Zongoraművész elbűvölő zongorajátékával kápráztatja el a közönséget, illetve vezényli a közreműködő Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat az ünnepi nyitóhangversenyen, március 15-én a Kölcsey Központ nagytermében.

Március 16-án szintén egy kiváló zongoraművész, Havasi Balázs és barátai mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A fiatal művész minden szempontból szakított a konvenciókkal. Tornacipőben jár, pop lemezeket jelentet meg és koncertjein elbűvöli a közönséget. Az est közreműködői a The Unbending Trees, Kasza Tibor, Bocskor Bíborka és Lina Chilra portugál énekesnő.

A nagysikerű Bizet-opera átdolgozása után, újabb óriási sikerre számító produkcióval áll színpadra Horgas Eszter és Al di Meola. Az "Ő és Carmen" című előadás tele van tűzzel, temperamentummal. A darabot átszövi Astor Piazzola argentin zeneszerző és kiváló harmonikás zenei szelleme is. Az esten fellép a világhírű ütős, Gumbi Ortiz és a gitáros Peo Alfonsi is.

Egész estés kikapcsolódást ígér a már-már örökzöldnek mondható darab, T.S. Eliot–Webber: Macskák című musicalje. A Madách Színház társulata 1983-ban vitte színre a darabot, ezalatt az idő alatt csaknem 1300 alkalommal mutatták be, mindig óriási sikerrel. Ezúttal a debreceni közönség is részese lehet az élménynek. Március 24-én a Főnix Csarnok színpadán kelnek életre a négylábúak, fergeteges szereposztásban.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál már nélkülözhetetlen programja a Frankofón Filméjszaka. Március 19-én öt új francia filmet láthat a közönség. Az egész éjszakát betöltő mozizás alatt a francia filmek kedvelői többek között „találkozhatnak” Julie Gayet-val, Daniel Auteuil-lel, Gérard Depardieu-vel, Vincent Cassele-vel, Clovis Cornillac-kal. Dráma, krimi, romantika, kaland elevenedik meg a filmvásznon.

B. Müller Magda képei mellett nem lehet elmenni. A magyar standfotó nagy művésze maga helyett beszélteti szereplőit. Egyedülálló szeme van a humor, a távlatok és az emberi esendőség ábrázolására. Negyvenéves pályafutása alatt közel hatvan filmben dolgozott. A forgatások élményei, feszült pillanatai, emberi viszonyok tükröződnek a képein. A Kölcsey Központ kiállítótermében március 25. és április 25. között látható az a kiállítás, amely a művésznő fantasztikus képeiből válogat.

Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté. A mostani előadást a mester fiatalkori éveiben tett utazási ihlették. A Népek táncai című előadás a szcenikus orosz néptánc mellett bemutatja a különböző nemzetek hagyományait, testi kifejezésrendszerét. A Mojszejev Táncegyüttes március 24-én a Főnix Csarnokban lép fel.

Az Amadina Ütőegyüttes idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. Különös hangsúlyt fektetnek a zenei ismeretterjesztésre, ezért fiatalok számára rendezett koncertsorozatok keretében vállalkoznak a XX. századi zene széles körű megismertetésére. Utak és gyökerek műsoruk is fantasztikus élményt ígér, március 31-én.

Április 3-án a Főnix Csarnokban régi kedves ismerőst köszönthet a közönség. Ugyan már elmúlt 30 éves, de játékosságából, különös bájából mit sem veszített. Csukás-Bergendy: Süsü, a Sárkány című zenés mesejátéka új köntösben, modern hangzásvilágban és új jelenetekkel gazdagodva kerül színre. A József Attila Színház társulata megható kedvességgel, humorral, ötletességgel, gyönyörű jelmezekben mutatja be a kis egyfejű kalandos történeteit.

Kuba zenében és táncban. Április 5-én a Pasión de Buena Vista társulata Debrecenbe varázsolja a kubaiak irigylésre méltó jókedvét, a tánccal kapcsolatos már-már misztikus csodáját. Egy képzeletbeli utazás részese lehet mindenki, aki megnézi a társulat produkcióját, ahol a zene, a tánc és Kuba játssza a főszerepet.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál záró programja, április 8-án Rob Becker: Caveman című darabja. Az ősember átütő Broadway-komédia, egy valósághű sztori mindennapjainkból. A férfiak önmagukkal vívott harcai, az örök nőhöz, Évához fűződő igen-nem ellentmondásaik elevenednek meg a színpadon, Kálloy Molnár Péter kiváló játékában.

- netaktiv -

[2009.02.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még