2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A magyar zenekar elindult angliai hódítóútjára
Nap Videója: Unbending Trees és Szűcs Krisztián
A The Unbending Trees sikertörténete folytatódik: interjú Hajós Kristóffal, a  zenekar énekesével
90 ezren vettek részt az idei Hangfoglaláson
Bontsuk föl egy palack bort és gondoljunk valami szokatlanra - The Unbending Trees segít
A magyar Gonzo lesz Leona Lewis és a Nightwish ellenfele
A magyar The Unbending Trees megállíthatatlan?
Szenzáció! Magyar zenekar a The Timesban
Kapcsolódó Kiadványok
The Unbending Trees: Chemically Happy (Is The New Sad)
Kapcsolatok
The Unbending Trees

Szokatlan érzések kelnek útra a The Unbending Trees tolmácsolásában

Olyan volt ez, mint amikor a férfi a legdrágább étterembe viszi el a kiválasztott hölgyet az első randin. Felmerül a kérdés: hogyan lehet ezt majd a továbbiakban überelni? Az Unbending túlvilágit alkotott, én pedig rajongó lettem.

Október eleje óta - nálunk is - kereskedelmi forgalmazásba került a The Unbending TreesChemically Happy (Is the New Sad) nevezetű korongja. Amikor a csapat Tracey Thornnal készített közös videóját bemutattam, kifejtettem, hogy milyen irányzatot is képvisel a trió, mit is jelent ez, honnan származik stb. Akkor és ott arra is próbáltam valamilyen magyarázattal szolgálni, hogy miért is sikeres inkább külföldön az Unbending mintsem kis hazánkban.

Majd kiderül, hogy hogyan is lesz ez az új lemez megjelenése után, amelyen Kristófék egy magyar nyelvű produkcióval is megörvendeztettek bennünket. Sajnos, kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy az Unbending Magyarország közkedvelt csapata lehet, pedig ami ezen a korongon ott van, az valóban rólunk (emberekről) szól. Viszont egyáltalán nem emészthető könnyedén. Azt hiszem, szükséges egy magasabb zenei intelligencia és fogékonyság hozzá.

Szokatlan érzések

A Ben Watt által biztosított kiadó elnevezése jópofán cseng össze azzal a tartalommal, mellyel az Unbending Trees operál, tudniillik a stúdió neve Strange Feelings Records (Szokatlan Érzések Records). Végülis, ez a névválasztás nem meglepő az Everything But The Girl ex-zenészétől, hiszen – ha visszatekintünk - az EBTG is a tulajdonképpeni ’strange fílingeket’ bújtatatta zenei köntösbe.

Leszögezném: senki ne várjon túlzott mozgalmasságra! Az egész olyan, mint amikor a Kierkegaard féle Csábító Naplóját olvasod. Lassú, visszafogott, megfontolt. Persze belül majd kiugrik a szíved, érzések kavalkádja keveredik benned, nagyon kellemesek, és kifejezetten rosszak is.

Mégis, okos önreflexiót folytatva hozol ítéletet. Ilyen lehet az a ’vegytiszta’ (Chemically) boldogság, ami voltaképpen az az ’újhullámú kesergés’, amit az Unbending új korongján keltett életre. Boldogok vagyunk, mert önreflektálhatunk. Kedves olvasó, önnek volt már olyan érzése, hogy megéri szenvedni, mert azt érezheti, hogy bizonyos zeneművek értelmet adnak hozzá? Úgy gondolhatja, hogy együtt éreznek, segítenek, hogy erősebb lehessen? Ha még nem, akkor ez fog történni, ha bekerül a Chemically Happy a lejátszójába.

Külcsín: elsőre és másodjára

A borító igényes. A belsejében található booklet széthajtogatható: egyik oldalán a szöveg, másik oldalán (minek nevezzem?) egy poszter található. A poszter meglehetősen avantgárd: szürreális, vagy inkább posztmodern. Egy női arcot láthatunk, melynek koponya része egy igen szövevényes cső vagy kéményrendszerrel fonódik eggyé.
 
Nem értem a választást, szerintem nem feltétlen klappol, de megemésztettem. Voltaképpen, ha a zenei koncepció mivoltával szeretném összevetni, nem feltétlen szerencsés dolog a szokatlan érzések zenei megjelenítését összecsengetni ezzel a grafikával. Én úgy volnék ezzel, hogy hagyjuk békén a fej azon részét, amelyben az agyunk ketyeg. Nem értem, de ez legyen az én gondom.

Érdekes, hogy maga a korong ellentétes színvilágot képvisel, mint amilyet a borító és egyébként a booklet kívülről. Azonban a szóban forgó grafika is ellentétes az elsőre aperceptálhatókkal.

Zeneiség, hangzás

A helyzet az, hogy zeneileg igen művelt figurák formázzák meg a The Unbending Trees-t. Első körben, ha nem tudnánk is Havasi közreműködéséről, jellegzetes piánózása azonnal meggyőz minket arról, hogy itt bizony nem is akármilyen new age profizmussal van dolgunk, úgy, ahogyan ezt nálunk csak Havasi Balázs tudhatja.

Ezt a profizmust zseniálisan egészíti ki a háttérben Háry Péter, a Kentaur (és a Café Electrique) zenekarból ismert basszeros-billentyűs. Mindkét fiú komolyzenei tanulmányokkal büszkélkedhet, tehát nem kérdés, hogy igényes zenét fognak kiadni kezeik közül. Továbbá ugye itt van még Hajós Kristóf ex-szerzetesünk, az ex-Café Electrique-s énekes. A három tapasztalt zenész ténykedése tehát az egyébként igen friss projekt, a The Unbending Trees.

A zenei szféra általában a háttérben kollaborál Kristóf hangjával, mely az érzelmes mondanivalóval karöltve előtérbe kerül. A legmozgalmasabb nóta talán az Everybody’s Lover, melyből Szívnagyobbodás néven készült egy magyar verzió is. Másutt olvastam olyanokat, hogy ugyan a zenei világ szinte tökéletes, a szövegiség nem tartalmaz túl sok mondanivalót.
 
Nos lehet, hogy olyanoknak, akik kíborg érzelmekkel rendelkeznek, a szövegvilág nem mond sokat, de akkor valószínűleg olyan világszínvonalú zenészek, mint pl. James Blunt vagy épp Joshua Radin sem nekik írják műveiket. Mert igen, én ezen palettába merészelem sorolni Kristófék jelen munkáját. Ugyan James Blunt ennél mozgalmasabb, poposabb, rockosabb zenét játszik, mondanivalóban nemigen tér el mindettől.

Arra pedig igazán kíváncsi lennék, hogy maga az Unbending mit tart Mr. Radin zenéiről? Én nagyon hasonlatosnak találom. Ugyan lehet érvelni, hogy Radin ennél folkosabb beütéssel dolgozik. Azonban, most innen továbblendülve megpróbálom kifejezni apró problémám is a lemezzel kapcsolatosan.

Apróság

Kicsit zavart, hogy olykor mesterkéltnek éreztem Kristóf hangját. Ellenben, amikor magasabb tartományokat ütött meg, szinte repültem vele én is, új dimenziók nyíltak meg előttem. Ha pedig Radin-t említettem előzőleg, talán a következő albumnak jót tenne, ha – mondjuk Radin vagy Blunt módra - kicsit poposabbra vennék a figurát.
 
Tökéletes zenészekről van szó. Ha ezt a zeneiséget kicsit lágyabb, poposabb és trendibb vokállal egészítik ki, talán sikerül eme géniusz munkát überelni. (Legalábbis a rajongói paletta szélesítésének tekintetében). Azt hiszem, talán ez róható föl a lemez egyetlen hibájának: tehát hogy Kristóf egy bizonyos zenei koncepcióhoz ragaszkodva mély hangtartományokban marad szinte végig, pedig ez nem mindig áll jól neki.

Nem tudom, mit gondolna erről Kristóf, de egy bizonyos: ez az album így gyönyörű lett. Szeressétek őket magyarok! Legyetek rájuk büszkék. Köszönjük Unbending!

Olvasd el ezt is: A The Unbending Trees sikertörténete folytatódik: interjú Hajós Kristóffal, a  zenekar énekesével

-Márta Alex-

[2008.11.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még