2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Négy kategóriában adtak át díjakat a Simándy-énekversenyen Szegeden

Négy kategóriában díjazták a fiatal művészeket a 11. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, a legkomolyabb hagyományokkal rendelkező hazai klasszikus énekes tehetségkutató díjait vasárnap gálaműsor keretében adták át Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.  

    A versenyre mintegy százhúszan jelentkeztek, a legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből, de érkeztek versenyzők Szegedre Európa országai mellett az Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Kínából, Mongoliából és Japánból is. 

   A legfiatalabbaknak, a zeneművészeti szakgimnáziumok növendékei közül az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri Andrija Sekulic szerb baritonnak ítélte oda az első díjat, a második helyezést a moszkvai születésű orosz-szerb szoprán Ana Bosert, a harmadikat a fiatal magyar tenor, Szabó Bence érdemelte ki.

    A felsőfokú tanulmányaik alapképzését folytató hallgatók között a zentai születésű szoprán, Csuzdi Eszter lett az első, Papp Balázs tenornak a második, Szenthelyi Krisztián baritonnak a harmadik díjat ítélte oda a zsűri.
 
   A mesterképzésben résztvevő hallgatók között az első díjat Josipa Bilic horvát szoprán kapta, aki a tizedik Simándy-versenyen is kategóriája legjobbja lett. A második díjat Gebe-Fügi Renáta kolozsvári születésű szoprán, a harmadikat Süle Dalma szoprán vehette át.

    A 36 esztendősnél fiatalabb művészek között Sonja Saric szerb szoprán érdemelte ki az első díjat, Vesna Durkovic szerb szoprán második, Chen Hongyu mongol bariton harmadik lett.

    Temesi Mária, a verseny egyik alapítója és főszervezője az MTI-nek elmondta, a járvány miatt a versenyzők nem voltak könnyű helyzetben, hiszen szinte mindenhol online folyt az oktatás, ezt azonban egyáltalán nem lehetett észlelni a fiatal művészek teljesítményén. Az énekesek alig várták már, hogy élőben megmutatkozhassanak, a zsűri és a közönség magas nívójú produkciókat hallhatott. Az idei volt a verseny csaknem negyedszázados történetének legmagasabb színvonalú megmérettetése - közölte.

    A professzor hangsúlyozta, a kategóriák elismerései mellett számos, elsősorban fellépési lehetőséget kínáló különdíjat kiosztott a zsűri. A fiatal művészek a verseny révén komoly segítséget kapnak pályájuk indulásához, többükkel már a helyszínen felvették a kapcsolatot a hazai és az európai zenei intézmények képviselői, menedzserei.

    A Simándy József emlékét őrző versenyt 1998-ban - egykori szegedi főiskolai énektanárával - Sinkó Györggyel együtt Temesi Mária alapította. A 11. versenyt eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, de a pandémia miatt idén tavaszra, majd kora nyárra halasztották.

Az elmúlt több mint húsz év során a megmérettetés Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekversenyévé vált, és olyan tehetségek mutatkoztak be rajta, akik azóta hazai és nemzetközi karriert futottak be.

MTI

[2021.06.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még