2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
150. alkalommal is letolták a gatyát a Thália Színház művészei - képekben
Varázslat egy nyáréjszakán, avagy hogyan marad a szerelem és a humor is változatlan 500 év elteltével
Álarc rejti az emberi gyarlóságot a Thália Színház új darabjában
Ványa bá élvezhető lett és erről Görög László és Szabó Győző is tehet
A Thália Színházba érkezik a Nőt vagy életet! darab
Beckham - Anglia legnagyobb szexbotránya - képriport
Kapcsolatok
Thália Színház

Vérbeli angol bohózatot mutat be a Thália Színház

Egy a ráadás címmel mutatja be a Thália Színház a brit színész és sikerszerző, Ray Cooney (Miniszter félrelép, Páratlan páros, Kölcsönlakás) és alkotótársa, Tony Hilton darabját február 17-én.

A történet helyszíne a brit krimikből jól ismert, hangulatos vidéki kúria.

A vagyonos Jonathan Hardcastle élete alkonyán úgy dönt, hogy néhai cégtársának fiát, Billy Hickory-Woodot megajándékozza egy nagyobb összeggel – kétmillió fonttal. Hajdanán Billy apja futtatta be a céget, és jó ember volt, de a végén még tömegsírra sem maradt pénze, mert a rokonai teljesen kizsigerelték. Hardcastle most gondoskodni szeretne Billyről, ám két bökkenő is van:  fogalma sincs, hogy hol van, és azt sem tudja, hogyan néz ki. Illetve ha él még pár másik pióca Hickory-Wood, akkor őt is lecsapolják majd, mint hajdanán az apját. Hardcastle ezért újsághirdetést ad fel és kiköti, hogy a fiú csak akkor kapja meg a kétmilliós vagyont, ha ő az egyetlen örökös…

Billy Charlie barátjával együtt – aki ügyvédnek adja ki magát – megérkezik a birtokra, ám az igazi bonyodalom akkor kezdődik, amikor egy Billyre megszólalásig hasonlító második, majd később egy harmadik Hickory-Wood is bejelentkezik. Versenyfutás kezdődik az örökségért, és egy ekkora összegért az emberek hamar túllépnek a gátlásaikon…

Talán nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy Zayzon Zsolt az előadásban több karaktert is megformál. A felkészülésről pedig így nyilatkozik: „Igazi agymunka – szerencsére a szövegkönyvet az olvasópróba előtt megkaptam, így fejben, nagy vonalakban már a próbák előtt elkezdhettem megrajzolni azokat a karaktereket, amiket majd játszanom kell. Aztán végignéztem az egyes figurák szerepívét, így lassan összeállt az egyes szereplők gesztusrendszere, magatartása – persze, hogy egy színpadi szituációban mennyire működnek, majd a gyakorlatban derül ki. Van olyan, hogy a darab lendülete egészen mást diktál, és akkor ennek megfelelően alakítani kell.

Az Egy a ráadás egy nagyon pontosan megírt, hihetetlenül pörgős bohózat, amiben minden szereplőnek folyamatosan valamilyen, a néző számára is hihető problémája, komoly megoldandó feladata van. Minden karakter a saját feladatának megoldására törekszik, és ettől pörögnek fel egyre inkább az események. A sok kis külön szál egyszer csak összeér, és a félreértésekből adódóan jönnek a komikumok.”

 A magát ügyvédnek kiadó barátot – aki szintén a pénzre utazik – Vida Péter alakítja.

„A darabban Charlie-t, egy fineszes figurát játszom, aki jó barátja a kicsit szerényebb értelmi képességű főhősnek, Billynek. Egyébként tényleg őszintén segíti, remélve, ha már újsághirdetésen keresztül keresik, akkor biztos, hogy valami pénz áll a házhoz, amiből kicsi csurran-cseppen talán neki is. A történet szálait nem ő kavarja össze, inkább próbálja szétfésülni, de valahogy sosem sikerül a szerencsétlennek, hiszen ő sincs felkészülve arra, hogy a Zayzon Zsolt által játszott Billy, még második, sőt, harmadik alakban is fel fog tűnni a színen…

Szóval Charlie az, aki folyamatosan próbálja fejben tartani és uralni a történéseket: ki jött be, melyik alak kivel, mit beszélt, ki láthatta meg az előző alteregóját satöbbi. Próbálja a Billy hasonmásokat úgy terelgetni, nehogy egyszerre megjelenjenek – mert az a teljes lebukás lenne –, miközben az adott helyzetekre ilyen „pillanatnyilag jó ötletnek tűnt” megoldásokat talál.”

Charlie a tervéhez komoly szövetségesre is talál – jó pénzért – a család komornyikja személyében…

„A Tamási Zoltán által alakított Jugg – mint jó lakáj – fülét a falon, szemét a kulcslyukon tartja. A házban ő minden titkok tudója. A helyzetet viszonylag gyorsan átlátja, és azt a titkot is gyorsan leleplezi, hogy Charlie igazából nem Billy ügyvédje. Időnként professzionális segítséget nyújt, nem csekély százalékért. Viszont olyan hihetetlen csavarokkal, fordulatokkal szembesül folyamatosan a mi kis párosunk, hogy a terv még Jugg segítségével is zátonyra kezd futni.”

A vérbeli angol bohózatot – amivel a Thália Nagyszínpadának kínálata bővül – a brit színész és sikerszerző, Ray Cooney (Miniszter félrelép, Páratlan páros, Kölcsönlakás) és alkotótársa, Tony Hilton jegyzi.

Jegyvásárlás

Az előadás szereplői: Zayzon Zsolt, Vida Péter, Czakó Juli, Bede-Fazekas Szabolcs, Csarnóy Zsuzsanna, Tamási Zoltán, Sóvári-Fehér Anna, Nagy Viktor, Jámbor Nándor.
A darab Hamvai Kornél fordításában, Tasnádi Csaba rendezésében kerül színre.
A díszletet Zöldy Z Gergely, a jelmezeket Szelei Mónika tervezte.

Thália Színház

[2024.02.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még