2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Együtt a Zenéért Mozgalom
p2p infó
Proart
Kapcsolódó cikkek
A zene mindenkié?! - bevezető gondolatok
Kapj el, ha tudsz!! - zeneletöltésről másképpen
A fájlcserélés, avagy lopj kultúrát?!
A Creative Commons, avagy csak néhány jog fenntartva
Kapcsolatok
ProArt
Legnépszerűbb csengőhangok

Együtt a zenéért, avagy aki nincs velünk, az ellenünk



„Aki úgy érzi, hogy a zene ingyen van, kérjük, gondolja végig, mennyi munka áll mögötte.”

Igen, valóban sok munka van mögötte: először is kell egy menedzser, aki majd intézi a dolgokat, meg szépen leveszi a százalékot, aztán kell valaki, aki megírja a szövegeket, kell egy stúdió hangmérnökkel, aki gatyába rázza a zenét. Ez mellett még költeni kell a hatalmas reklámkampányra, kell valaki, aki a borítót is megcsinálja.... stb. Arról nem is beszélve, hogy a kiadó az, aki a legnagyobb pénzt látja majd az elkészült lemez eladásai után.

„Egyszerűen abszurd állapotnak tartjuk, hogy a bolti CD-k árának kevesebb mint 10%-át kapják meg azok, akik ezt valóban megalkotják. A rabszolga- lány- és drogkereskedelmen kívül nem ismerünk olyan "iparágat" ahol hasonló kizsákmányolás folyna. Szívesen segítünk a magyar zenészeknek, ha olyan alternatív internetes kereskedelmi formákban szeretnék műveiket terjeszteni, ahol a szakma vámszedőit végre lerázhatják.” - idézet egy olvasói levélből. (forrás: p2pinfo)

A zene azoknak az együtteseknek és előadóknak sincsen ingyen, akik nem adnak el sok lemezt. Valószínűleg ők is sokat adhatnának el, ha óriásplakátokon hirdetnének, ha a zenéiket játszanák a rádiók, TV-k.

Kíváncsi vagyok, hogy egy magyar „művész” elérné-e az aranylemez státuszt, ha nem lenne lebeszélve a rádióban, hogy azért napi ötször játsszák le a zenéjét, meg nem lenne a legjobb helyen (szemmagasságban) a lemeze a „baráti” CD-boltokban.

A bűnözők

Nem szerencsés a potenciális vásárlókat „lebűnözőzni”. Magyarországon jelenleg legális saját célra zenéket letölteni, hiszen kifizetjük azt a winchester és az üres CD-k, DVD-k... stb árában. De ez még nem elég?

Arra például senki nem gondol, hogy esetleg a mai produkciók minőségével is lehet gond? El tud a magyar könnyűzenei piac tartani ennyi zenekart? Nagyon sok olyan produkció van, amit egyáltalán nem érdemes megvenni. Ezek közül sokat még letölteni sem érdemes.

„Ha fontos Neked a zene, szerezd be legális forrásból.”

Ha fontos a zenészeknek a közönség szórakoztatása, akkor miért nem tisztelik meg a közönségüket azzal, hogy minimum élőben zenélnek? Nagyon kevés olyan zenekar van, aki – bár arany, meg platinalemezzel rendelkeznek – még talán soha az életben nem lépett fel élőben. Sokan végighaknizzák a hétvégéket, kemény százezreket keresve pár nap alatt. Egy este 3 fellépés, gyors tátogás meg ugrálás a berakott CD-re. Szerintem ez a gond. Persze ilyenkor jön a válasz: „azért nem lépünk fel élőben, mert az drága.”

Yonderboi-nak, a Zagarnak, az Animának, a Neo-nak nem drága? Nem adnak el olyan sok lemezt, nem játsszák őket a rádióban, mégis megélnek. Az Anima már 7 albumot jelentetett meg, töltik a zenéjüket ezerrel mindenféle fájlcserélő hálózaton, mégse léptek be az „Együtt a Zenéért” mozgalomba. Vajon miért?

[2007.02.19.]

« előző oldal  (2. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
balint0620 2007.02.15. 16:48 • [1]
-nagymester- . az.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még