2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Térképek utazáshoz
Siker Hollandiában, európai felkérések - a Neo beindul
Megvannak az idei Fonogram díjazottak
Divatbemutatón zenélnek
Szokatlan felállás és Neo muzsika a divatbemutatón
Kapcsolódó Kiadványok
Neo: A Planetary Voyage
Neo: Maps For a Voyage
Kapcsolatok
Neo

Nem a divat, hanem a zene a fontos

A magyar zenei élet egyik zászlóshajójaként emlegetett Neo együttes nem csak zenéjében, de megjelenésében is törekszik újat mutatni közönségének. Koncertjeiket hazánkban elsők között kísérték vetítések, melyek folyamatos megújuláson mennek át. A közelmúltban új lemezzel jelentkezett együttes énekesnőjét az albumbemutató-koncerten készült DVD kapcsán kérdeztük. Az eseményhez illően a Wella Fashion Show-n Hodosi Enikővel a külsőségekről és a divatról beszélgettünk.

- Egyszer az egyik kolléga azt írta rólad, hogy „a ruházkodási trendeket fél lépéssel mindig megelőző énekes-díva” vagy. Mit gondolsz erről?
- Tényleg? Ez még engem is meglepett. Igazándiból nem vagyok túl szoros kapcsolatban a divattal és a divatszakmával. Sőt, bevallom, hogy sokáig erős ellenérzéseim voltak e világ iránt (Lásd: a 2003-ban íródott Supermodel Planet című Neo dalt!). Úgy gondoltam, hogy ez valami fajta felesleges, mégis szükséges rossz, valami, ami a túlzott testiség, a magamutogatás kategóriájába tartozik, ráadásul nem kis mértékben indukálja az emberekben a nélkülözhető iránti vágyat, ami sokszor kóros és káros vásárlási szenvedéllyé fajul. Még ma sem foglalkozom tudatosan a divattal, ugyanakkor elfogadtam, hogy vannak olyan pódiumok, ahol igenis fontos, hogy hogyan jelenik meg az ember.

- Alapvetően a külsőségekre való túlzott odafigyelés zavart és zavar ma is, de ma már úgy gondolom, hogy mindent a helyére lehet rakni, így a divatvilágban alkotókat is művészként kell tekinteni, elismerni. Éppen ezért el kell, hogy mondjam (most, hogy már lehúztam az egész divat szakmát), tagadhatatlanul vannak olyan tehetséges, kreatív alkotók, akiknek a műveit igenis lehet tisztelni, csodálni. Nem figyelem a trendeket, nem követem, hogy mit mivel, hogyan szabad vagy kell összekombinálni, azt veszem fel, ami jól esik. A reklámok, plakátok, sőt az utcán járó emberek úgyis gondoskodnak arról, hogy az ember tudat alatt is beszippantson magába bizonyos irányvonalakat.

- Te próbálkoztál már a ruhatervezéssel-készítéssel?
- Igen, volt már rá példa, hogy magam készítettem el egy-két ruhát, összehoztam pár őrültséget, és sokszor ma is azokból válogatok. Ez sokkal jobban esik, mint az haute couture (modern divattervezés, a fikció és forma egysége) diktálta szabályokhoz igazodni. Előfordul, hogy szabok és varrok, de leginkább az örökölt vagy olcsón beszerzett ruhák drasztikus átalakítását szeretem. Ha arra vetemedem, hogy ruhát vásárolok, akkor is nagy a csábítás, hogy olyanokat válasszak, amiknek semmi közük az aktuális trendekhez. Ez persze nem aranyszabály nálam, a fő szempont inkább a praktikusság és a természetesség. Nagyon szeretem, például a névtelen, egyszerű, mégis érdekes ruhadarabokat.

- Volt már problémád a divattal?
- Emlékszem, amikor csatlakoztunk a Neo-hoz, gyakran belém nyilallt az érzés, hogy most aztán tényleg meg kell felelnem bizonyos elvárásoknak. De úgy éreztem – s ez szerintem helyes – hogy nem ezen kell lennie a hangsúlynak, a zene az igazán fontos. Nem is töltök órákat a boltokban, és nem sokat töröm a fejem azon, hogy hogyan nézzünk ki. Próbálok inkább az ösztöneimre hallgatni.

- Hogyan döntöd el, hogy mit veszel fel egy-egy koncertre?
- Olyan nagy kollekcióm azért nincsen, hogy ez hatalmas gondot okozzon. Néha előfordul, hogy összebeszélünk a fiúkkal az öltözékünket illetően, de csak akkor, ha valami hivatalosabb alkalom van, vagy itt van például ez a mai koncert, amiről tudjuk, hogy éppen a divatról szól. Mint látod, nem is a farmeromban és a kedvenc csíkos pólómban jöttem. Ma kicsit elegánsabbak voltunk.

- A Maps for a Voyage első kislemezéhez, a Record Straight-hez készítettetek egy klipet. Hogy nézett ki a divatstáb a forgatáson?
- Túlzás lenne divatstábról beszélni, neves szakemberek ugyanis nem állnak mögöttünk. Egy-két ember segített bennünket, akikhez baráti és rokoni szálak fűznek. Egyébként igyekszünk mindenben a saját fantáziánkra támaszkodni. Milkovics Kriszti, a Matykó húga sokat segít nekünk a tervezésben, hozzá igazán közel áll ez a ’munka,’ hiszen a KREA-ban végzett.

[2007.04.24.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még