2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Új Szó
Kapcsolódó cikkek
Funky & electro night a Millenárison
„Új zenei ízeket vonultatunk fel” - interjú a Neo együttessel
Készül az új lemez, bővül a gitár-gyűjtemény
Hamarosan új albummal jelentkezik a NEO
Kapcsolódó Kiadványok
Neo: Maps For a Voyage
Kapcsolatok
Neo
Kapcsolódó események
NEO - Maps For A Voyage
[2006. október 6.
péntek 21:00]

Térképek utazáshoz

Moldvai Márk távozása óta ez az első nagylemez, amely új felállásban, trióban készült.

Bátran kijelenthető, hogy az elektronikus zene azon stílusok közé tartozik, amelyben a közép-kelet-európai országok több előadója is felveszi a versenyt a világ élmezőnyével, tudnak eredetit alkotni, általában népzenéjük felhasználásával. A magyar képviselők közül áprilisban a magyar (és különösen a roma) népzenéből sokat merítő Anima Sound System albumáról zengtem dicshimnuszt, most a magyar népzenét mellőző Neo lemezéről fogok hasonló jókat írni.

A Neo őse, a szintipopot játszó Populär 1995-ben jelentette meg első, egyben utolsó albumát Új arcok a feszületen címmel. A kiváló zenekar azonban nem sok vizet zavart. A maréknyi rajongótáborát leszámítva az átlagközönség a Víz alá merülni című dal kapcsán emlékezhet rá, bár az évek során ez is teljesen elfelejtődött. A négy srác közül ketten továbbálltak, Milkovics Mátyás és Moldvai Márk pedig felvette a Neo nevet.
Magyarországon a kilencvenes évek végén a Neo által képviselt elektronikus zene még gyerekcipőben járt, talán ennek tulajdonítható, hogy a fiúk a kezdetekben nem igazán tudtak kitörni. Még annak ellenére sem, hogy A rózsaszín párduc és a Minden lében két kanál című filmek főcímzenéjének átdolgozásaival, de leginkább a 2000-es Aiiaiiiyo című felvétellel a rádiók műsorán is gyakran feltűntek. A sors fintora, hogy a szekér azután indult be, miután az együttes átesett egy válságból adódó átalakuláson. Amikor a Kontroll című film Mátyás és Márk által készített zenéje hódított, a Neo már trióként működött, Márk nélkül. Tudniillik Antal Nimród játékfilmjének zenéjét eredetileg hanghordozón nem tervezték kiadni, de a filmsikernek köszönhetően a bemutatóhoz képest jókora késéssel mégiscsak boltokba került 36 és fél perces lemezen. A tíz instrumentális dal mellett a két vokális felvételen a békéscsabai Rag Doll nevű zenekarból megismert Hodosi Enikő és Kőváry Péter hallható, akik Márk távozása után állandó tagokká váltak a Neóban.

Aztán hónapokig hanghordozó nélkül voltunk. A beharangozotthoz képest több mint kétéves csúszással jelent meg a Record Straight című maxi CD, holott az új felállású Neo már a Kontroll turnéján játszotta a fődalt, amelyben Mátyáson, Enikőn és Péteren kívül a szegedi Időrablók nevű trióban feltűnt és 2004 tavaszán a Heaven Street Sevenbe igazolt Ábrahám Zsolt gitáros is közreműködik. A slágeres hangzású, egy elszállós, lassú hip-hopos résszel kiegészített szerzemény és a maxi további felvételei tanúbizonyságul szolgáltak arra, amit sejtettünk: az új tagok friss vért hoztak a zenébe. A Heaven Street Seven énekesével, Szűcs Krisztiánnal felvett dalokban már korábban is voltak jelei az angolszász dallamvilágnak, erre most nagyobb hangsúly került. Az albumon a naprakész hangzás keveredik a retrós, nyolcvanas évekbeli elektronikus hangzásvilággal és angolszász dallamvilággal. A angol nyelvű felvételeket a gitárok, valamint az énekesek jelentősebb szerepvállalása teszi teljessé. A női vokál leginkább a Goldfrapp zenéjét idézi. A Maps For A Voyage a neós hagyományokat megőrző, egyben előremutató, több pozitív változást felvonultató kitűnő korong.

Az elektronikus zenei előadókra még inkább jellemző a folyamatos fejlődés, a lemezről lemezre való újítás. Ennek megfelelően a Neo új albumáról is ugyanaz mondható el összegzésképp, mint áprilisban az Anima Sound System lemezéről: ez az eddigi legjobb a sorban, s bármiben fogadni mernék, hogy a következő még jobb lesz.

(Puha József, Új Szó)

[2006.10.11.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
13d 2006.10.22. 17:38 • [1]
jó cikk, de nme hozta meg a kedvem a cd-hez, mer' nme nagyon tudtam meg h miféle is.. bvisazont a bandáról már többet tudok, de azt nem hogy dobosuk a kontroll után kilépett, és hogy most is van valaki akit illene megemlíteni, mint a zenekat tagját, hiszen nem is játszik rosszul. pechére ő "csak egy dobos" (lsd: a bizonyos, régi beatles vicc)

szóval elolvastam, nem volt rossz, lekötött, de milyen a maps for a voyage?
jó.nagyonis.

|3d

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még