2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Oláh Ibolya Aidát választotta és elhagyta Tiszadobot
Fésűs Nellyt királynőként kezelik
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Aida
[2007. július 27.
péntek 20:30]
Aida
[2007. július 28.
szombat 20:30]

Operából musical: Elton John a garancia Budapesten is

Sokaknak régmúlt idők énekórái juthatnak eszükbe, ha meghallják az Aida nevet, hiszen nincs is ezen mit titkolni, Verdi fantasztikus operájával szinte mindenki találkozik az iskolai tanulmányai során. A szerencsésebbek talán még élőben is meghallgathatják és megnézhetik ezt az igencsak impozáns díszletekkel színpadra állított négyfelvonásos operát.

Ám most a gyönyörűséges etióp királylány története kicsit máshogy érkezik el hazánkba. Félreértés ne essék, nem a történeten módosítottak a szerzők, csupán a zenén, azaz: operából musicalt kovácsoltak. Nem kisebb név tette ezt, mint Elton John és szerzőtársa Tim Rice. A magyar változathoz pedig olyan neveket kapcsolhatunk, mint Palla Szabina, Szurdi Miklós és Szomor György. A történetből írt musicalt az Egyesült Államokban, frenetikus sikerrel, 1998-ban tárták a nagyközönség elé. A mű négy Tony-díjjat kapott. A betétdalokat tartalmazó lemezt pedig Grammy-díjra jelölték, amelyet el is hódított a hanganyag.

Egy kis áttekintés

Az Aida cselekménye a régi egyiptomi időkben játszódik. Aida, az etióp király szépséges leánya egy háború során fogságba esett, s ott a fáraó lányának rabszolganője lett. Ám az, hogy királyi család tagja, mindenki számára ismeretlen maradt, a rabszolganő őrizte titkát. Azonban kivételes szépsége elvarázsolta Radamest, aki az egyiptomi seregek vezére volt, s nyomban beleszeretett. Szerelmüket nem tárhatták a nyilvánosság elé, titokban kellett tartaniuk, mivel Aida rabszolga volt, Radamesnek pedig már a fáraó lánya, Amneris volt a jegyese, aki végül leleplezi a szerelmeseket. A lebilincselő és tragikus történet a szerelmesek sorsát mutatja be és kíséri el a végkifejletig.

Aida története Magyarországon is megelevenedik

A Vörösmarty Színház és a West End Színház újabb ősbemutatóra készül, ugyanis a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be Elton John és Time Rice Aida című musicaljét, amelyhez a dalszöveget Szomor György, a magyar szöveget pedig Szurdi Miklós írta. Az darab színpadra állításában is e két személy jeleskedett. A koreográfiára se lehet majd panasz, hiszen olyan kiváló szakember dolgozott rajta, mint a már számos nagyszerű produkcióban közreműködő Bakó Gábor.

Remek szereposztás

Az előadást hazánk elismert előadóművészei és színészei tolmácsolásában ismerheti meg az, aki július 27-28-29-én kilátogat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. Aida szerepére a Megasztár elnevezésű tehetségkutató verseny egyik népszerű énekesét, Oláh Ibolyát kérték fel, aki miatt feltehetően a rajongói is megtekintik a musicalt. Ám a sor ezzel nem ért véget, hiszen Radameszt Szomor György, Amnerist Xantus Barbara /Fésűs Nelly, Zosert pedig Kálloy Molnár Péter fogja megszemélyesíteni; tényleg csak pár nevet kiragadva a tetszetős művész-névsorból.

Aki tehát szeretné feleleveníteni az énekórán megszerzett tudását, vagy éppen csak kedveli a cselekményes, igényes dalokat és előadásokat tartalmazó musicalaket, annak nem is maradt más hátra, minthogy megtekintse a tragikus sorsú szerelmesek történetét és élvezze a zenét, na meg a dalokat.

– Havassy/musicalinfo.hu –

[2007.06.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még