2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Jegyvásárlás a Szigetre
Kapcsolódó cikkek
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - csütörtöki kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - keddi kavalkád
Kapcsolatok
The Skatalites
Rachid Taha
Baba Yaga
Mau mau
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2007
[2007. augusztus 8. - 15. ]

Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - pénteki kavalkád

Egyre közelebb a Sziget Fesztivál. Nem ismered a Világzenei Nagyszínpad fellépőit? Kíváncsi vagy melyik együttes milyen zenét játszik? Mi összeszedjük, neked csak válogatnod kell. Mi is lesz augusztus 10-én?

A magyar-orosz project - Baba Yaga

A magyar-orosz Baba Yaga etnopop zenekart még 1990-ben alapította Bornai Tibor (KFT) és Jamie Winchester. Az ötlet a KFT zenekar szicíliai turnéján vetődött fel, amikor is a csapat egy orosz folkegyüttest nézett meg.

A KFT-ből végül csak Bornai Tibor és az akkor velük dolgozó Jamie Winchester maradt a projectben, négy orosz énekessel, illetve Huszár Mihállyal és Galántai Zsolttal ők alkották a zenekart s készítettek két népszerű CD-t (Baba Yaga, Secret Combination) a kilencvenes években. Hat-hét évig folyamatosan járták a legnagyobb európai fesztiválokat, aztán alábbhagyott a lendület, s most már csak olykor-olykor állnak össze egy-egy nosztalgiaturnéra – mint ezen a nyáron. A koncert érdekessége, hogy az egész Jamie Winchester-féle zenekar besegít a zenélésbe augusztus 10-én, délután 5 órakor a Világzenei Nagyszínpadon.

Jönnek a csavargók - Mau Mau


Az olasz Mau Mau-t (jelentése: csavargók, bevándorlók) még a '90-es évek elején alapította három zenész: Luca Morino (ének-gitár), Fabio Barovero (harmónika) és Bienvenu Nsongan (dobok). A megalakulást követően még sokáig utcazenekarként működtek, majd kibővült a csapat (7-en lettek), de a zenéjük maradt a régi: jellemzően akusztikus muzsikát játszottak. Őket tartják az olasz Mano Negrának.

A debütáló 1992-es Sauta Rabel album után így megállás nélkül jobbnál-jobb korongokat dobtak a piacra (Bass Paradis, Viva Mamanera, Eldorado, Marasma General, Safari Beach, Dea), az utóbbit brazil zenei inspirációval, de koncerteztek marokkói és indiai muzsikusokkal (R@dio Trance) és Banda Maulera néven egy rézfúvós, karneváli projectben is részt vállaltak. A Szigeten 2000-ben, a Világzenei Nagyszínpad indulásakor játszottak utoljára, idén mindenki repetázhaz, aki augusztus 10-én, 18:15-kor megnézi őket a Világzenei Nagyszínpadon.

Jamaika a jamaikaiaké! - Skatalites

A reggae és a ska zene szülőhazája nem szűkölködik az öreg reggae-klasszikusokból. Az egyik legjelentőseb zenekar, a Skatalites olyan "öregekkel" dolgozott együtt, mint Bob Marley vagy Lee "Scratch" Perry. A csapat még 1964 - ben alakult, zenéjében mesterien ötvözi a ska, a rhytm & blues, a jazz, az afrikai ritmusok és a calypso hagyományait.

Igaz a zenekar nem volt végig aktív: 1969-től 83-ig "pihentek" egy kicsit, azóta az eredeti felállásból csak hárman maradtak. 2003-ban már felléptek a Szigeten, most a legutóbbi albumukat (From Paris with love) mutatják majd be a fesztivál pénteki napján, este 8 elött a Világzenei Nagyszínpadon.

Ria, ria, Rachid Taha

Az 1958-ban Algériában született, s 1968 óta Franciaországban élő Rachid Taha a nyolcvanas évek elején tűnt fel Carte de Séjour nevű – stílusteremtő – rai-rock zenekarával. Annak felbomlása után szólókarrierbe kezdett, s a rainak megint egy kimondottan rá jellemző, rockos-technós stílusát alakította ki. Eddigi legnagyobb sikerét azonban a mesterei előtt fejet hajtó, s a különféle észak-afrikai irányzatokat közös tető alá hozó akusztikus-nosztalgikus Diwan albumával érte el 1998-ban, melynek tavaly Diwan 2 címmel elkészítette a folytatását is.

A fő csapás iránya így újra a múlt idejű Egyiptom és Algéria lett, a Taha gyermekkorát idéző rádiós slágerekkel – persze portalanítva és felfrissítve, Taha karcos modorában. Ami azt ígéri, hogy a tradicionális hús-vér hangszerelés és a technós programozás (lásd Made in Medina vagy Tékitoi) hívei egyaránt megkaphatják pénteken, este fél tízkor a Világzenei Nagyszínpadon, ami Tahától elvárható, illetve ami jár…

-sziget és nagy-

[2007.07.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még