2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Jegyvásárlás a Szigetre
Kapcsolódó cikkek
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - szerdai kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - keddi kavalkád
Kapcsolatok
Cesaria Evora
Ska Cubano
Besh o droM
Tinariwen
Legnépszerűbb csengőhangok

Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - csütörtöki kavalkád

Egyre közelebb a Sziget Fesztivál. Nem ismered a Világzenei Nagyszínpad fellépőit? Kíváncsi vagy melyik együttes milyen zenét játszik? Mi összeszedjük, neked csak válogatnod kell. Mostani cikkükben az augusztus 9-i, csütörtöki fellépőkről esik pár szó.

Reggae és mambo - Ska Cubano

A Ska Cubanót megálmodó Peter A. Scott Jamaicában és Kubában is éveket töltött zenekutatással. Ahol többek közt azzal kellett szembesülnie, hogy a kubai forradalom előtt a kubai és a különféle karib-térségi zenei iányzatok között erős átjárás volt.

Ennek a hagyománynak a felelevenítésére társult a londoni ska-körök egyik kulcsfigurájával, Natty Bóval, aki maga is megszállotja a kubai muzsikának. Így aztán nekivágtak annak a világnak, összeszedtek egy rakás olyan nyitott muzsikust, mint a mamboénekes Beny Billy, s máris megszületett a mambo, a ska, a rumba, a son és a reggae elképesztő összeboronálásával a Ska Cubano. 2004-ben Ska Cubano, 2006-ban !Ay Caramba! címmel készítettek albumot, és most itt az idő, hogy a Szigeten is bemutassák ezt a ritka szórakoztató fúziót. Ska Cubano augusztus 9-én délután 5 órakor a Világzenei Nagyszínpadon.

A "balkáni zúzás" - Besh o DroM

A Besh o droM-ot nem igazán kell már bemutatni a magyar közönségnek, főleg nem a Világzenei Nagyszínpad látogatóinak, hiszen a zenekar 200 óta minden évben biztos fellépője az említett helyszínnek.

Az 1999-ben alakult együttes zenéjét a balkáni, a magyar, a román és a cigány zenék, iletve a közép-európai tradíciók határozzák meg, s ezzel az egyveleggel nagy sikereket érnek el itthon és külföldön egyaránt (a Montreal Jazz Fesztiválon 35 ezer ember elött léptek fel).

Ha megfogom az ördögöt című album megint csak garancia arra, a „Balkán-ihlette kifinomult zúzás” híveinek szokás szerint könyörtelen élményben legyen része augusztus 9-én este 6 után, a Világzenei Nagyszínpad elött.

Katonák a sivatagból - Tinariwen

1985-ben egy líbiai katonai bázison alakult meg a Tinariwen zenekar. Valamennyi tagja fegyveres kiképzést kapott, és a mali hegyekben részt vett az 1990-től ’96-ig húzódó törzsi és polgárháborúban.

A zenekart az elektromos gitár megszállott Ag Alhabib hozta össze. Zenéjükben megtalálhatóak a tradicionális dallamok, a forradalmi szövegek, és a mali blues - néha egy kis pszichedélikával megfűszerezve. 2005-ben már jártak a Szigeten, idén minden bizonnyal az legújabb lemezük, az Aman Iman anyagát ismertetik meg az arra fogékonyakkal. Augusztus 9-én, 19:45-kor Tinariwen a Világzenei Nagyszínpadon.

A Morna nagykövete - Cesaria Evora


A Zöld-foki Szigetek uralkodó zenei stílusa, a morna egyik legkíválóbb képviselője Cesaria Evora, aki ezáltal egyfajta (diplomáciai útlevéllel közlekedő) zenei nagykövetévé lépett elő.

Az énekesnő nagybátyja biztatására kezdett énekelni. Mivel nem kezdődöt túl fényesen a karrierje (néhány megjelent lemez Hollandiában és Portugáliában), a '70-es évek közepén vissza is vonult. Majd' 10 év telt el, amíg újra mikrofon elé állt: egy hivatalos ünnepségen lépett fel (az összes szigeten élő énekesnővel együtt).

Két év múlva pedig arra is rávette egy Portugáliában élő pályatársa, a gitáros Bana, hogy egy kis ottani turnét és lemezfelvételt szervezhessen neki. Ekkor találkozott az ugyancsak zöld-foki emigráns José da Silvával, aki Párizsba „csábította”. 1988-tól tíz albumot vettek fel, melyek a „mezítlábas dívát” a world music egyik legkeresettebb előadójává tették.

2002 nyarán a Sziget Fesztivál közönsége is láthatta a dívát. Aki akkor nem volt ott, augusztus 9-én este fél tízkor bepótolhatja, ha a Világzenei Nagyszínpad felé veszi az irányt.

-sziget és nagy-

[2007.07.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még