2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Jegyvásárlás a Szigetre
Kapcsolódó cikkek
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - szerdai kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - csütörtöki kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - pénteki kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - szombati kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - vasárnapi kavalkád
Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - hétfői kavalkád
Kapcsolatok
Napra
Motion Trio
Varttina
Leningrad
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál '07 - hetedik nap
[2007. augusztus 14.
kedd ]

Ők is lesznek a Világzenei Nagyszínpadon - keddi kavalkád

Nem ismered a Világzenei Nagyszínpad fellépőit? Kíváncsi vagy melyik együttes milyen zenét játszik? Mi összeszedjük, neked csak válogatnod kell. Augusztus 14, kedd.

Jimi Hendrix vs. erdélyi parasztprímás - Napra

A Sziget utolsó napjára is maradt felfedeznivaló: májusban megjelenő Jaj, a világ! című albumát mutatja be a Napra zenekar. A tradicionális magyar népzene és a zúzós rock friss és meggyőző szintézisével a múlt évben tűnt fel Both Miklós zenekara, melynek ígéretességét az is jelzi, hogy a világszerte elismert angol producer, Ben Mandelson irányításával.

A Kárpát-medence népzenéje a Napra zenészeinek közös kiindulópontja, amelyet korunk kultúrájában értelmeznek újra, modernkori hangzásba ültetve azt át. A Naprát a muzsikusok kiemelkedő hangszeres tudása, virtuozitása, lendületes előadásmódja, másrészről az elektronikus és az akusztikus hangzás és hangszerek elegyítése együtt teszi sajátos erejűvé. Napra, augusztus 14, Vilázenei Nagyszínpad, 17:00.

Harmonika-biznisz - Motion Trio

A lenyel Motion Triót 1996-ban alakította meg Janusz Wojtarowicz Krakkóban, két zeneakadémista társával. Már vagy húsz éve harmonikáztak mindhárman, bizonyára ezért lehetséges, hogy úgy szólaljanak meg együtt, ahogy a harmonika-bizniszben előttük még soha senki.

Nem kellett sokáig várniuk. 2000-ben már ők kapták a nagydíjat a Penderecki kamarazenei versenytrió kategóriájában, az első lemezük (Pictures from the Street) pedig „az év legjobb lemeze” versenyen kaszált. A 2005-ös Play Station ugyancsak vegytiszta akusztikus harmonika-muzsika – humorral, könnyedén, bármiféle görcsös igyekezet nélkül, a súlyosabb rockos alhangoktól a törékeny mediterrán dallamokig, a nosztalgiától az útkeresésig, az utcazenétől a hangversenytermeken át a legütősebb fesztiválokig. Világzenei Nagyszínpad, augusztus 14, 18:15.

"Megittam már mindent" - Leningrad

A Leningrad együttes a kilencvenes évek végén bukkant fel a szentpétervári és moszkvai klubokban, s szinte pillanatok alatt padlót fogott tőle a birodalom. Pillanatig sem vitás, a XXI. század undergroundjának azon az égtájon Leningrad lett a neve.

A fő csapás iránya a ska, mélyen átitatva punkkal, de az orosz indulók, tánc- és népdalok sem úszhatják meg. 2006-ban a Világzenei Nagyszínpadon tarolt már ez a muzsika, idén szintén nagy bulira számíthatunk augusztus 14-én, 8 óra körül, a Világzenei Nagyszípadon.

Finn boszorkányság - Värttinä

A finnugor tradícióban gyökerező karéliai Rääkkylä faluban afféle hagyományőrző ifjúsági csoportként alakult meg a Värttinä 1983-ban. Aztán ahogy felcseperedtek, és zenei tanulmányaik miatt Helsinkibe költöztek a tagjai, átalakult. Az új tagokkal pedig új stílusok érkeztek, s a „tiszta hagyományt” felváltották az olyan autentikus feldolgozások, melyet így jellemeztek a szakirodalomban: „Mintha az ABBA, a Fairport Convention és a Le Mysere des Voix Bulgares találkozott volna”.

Az 1994-es Aitara albummal aztán megint új korszak kezdődött: onnantól korongról korongra szinte csupa saját szerzeménnyel álltak elő, mégpedig olyanokkal, melyek az akusztikus etnopop elvárásainak úgy feleltek meg, hogy egyszersmind szigorúan kötődtek a kelet-finn női énekes tradíció zenei és szöveges emlékeihez. Ezt tükrözi legújabb lemezük, a 2006-os Miero is, mely lendületes, dinamikus, tüzes, mint mindig: a három énekesnőből dől a boszorkányság, s akinek ez nem elég, annak lírai fordulatoktól szorulhat a torka, hogy a baljós szövegekről ne beszéljünk. Värttinä, augusztus 14, Világzenei Nagyszínpad, este fél tíz.

-n/sziget-

[2007.08.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még