2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Re-G
Kapcsolódó cikkek
Táborozás rasta módra!
Őrült tempó a Reggae Camp-en
Nicetime
Kapcsolatok
Re-G
Ladánybene 27
Legnépszerűbb csengőhangok

Reggae partyval búcsúztatják a nyarat - interjú a főszereplővel

Közös koncerttel búcsúztatja a nyarat a Re-G és a Nice Time zenekar – így a Százhalombattai Ifjúsági Központ hagyományos Nyárzáró Reggae Partyján egy színpadon láthatja a közönség a Re-G régi és jelenlegi tagjait. A szeptember 7-ei rendezvényen az Afro – Soul Sound System is fellép majd.

Több mint nyolc éve már, hogy a Ladánybene 27 tábort rendszeresen látogató fiatalok közül egy kisebb baráti társaságból megalakult a Re-G zenekar. Az reggae-műfajt népszerűsítő csapat azóta folyamatosan járja az országot, és apadatlan kedvvel hirdeti a „rasta-életérzést”. Zenéjük az évek során a határon túlra is eljutott – több alkalommal játszottak külföldi rendezvényeken, „Nem kell más” című dalukkal pedig szerepeltek a Tesó című magyar vígjátékban.

A töretlen siker ellenére azonban a tavalyi év mégis gyökeres változást hozott. A tagok közül többen ugyanis egy másik együttest alapítva megváltak a Re-G-től. A csapat kettéválása óta még egy év sem telt el, máris újra együtt zenélnek a régi cimborák. A százhalombattai reggae partyn ugyanis az újonnan alakult Nice Time és a megújult Re-G közösen koncerteznek majd. Ennek kapcsán kerestük meg Szaby-G-t, a Re-G zenekar vezetőjét.

Mesélj egy kicsit a pénteki koncertről
Harmadik éve rendeznek Nyárzáró Reggae Partyt az Ifjúsági Központban, Százhalombattán. Eddig minden évben felléptünk. Az elsőn a Ladánybenével és a Honeyball-jal, tavaly a Zagastic zenekarral, idén pedig a Nice Time együttessel koncertezünk, amit a Re-G egykori tagjai alapítottak. Tehát újra egy színpadon zenél a régi csapat, de külön-külön formációban és az is lehet, hogy még egy kis keveredés is lesz majd a végén.

Tulajdonképpen mi történt tavaly novemberben?
A csapat egy része más stílusú zenét akart csinálni, így november vége felé kettévált a zenekar. Ennek ellenére én úgy gondoltam, hogy semmiképp nem szabad abbahagynunk a Re-G-t. Megkerestem Dudás Viktort, aki a dobosunk lett, majd szépen lassan csatlakozott hozzánk egy új basszusgitáros, gitáros, énekesnő és egy MC is, aki azelőtt nem volt. Az új felállással januárban kezdtünk el komolyabban próbálni és május 7-én volt az első koncertünk a Trafóban. Aztán szépen lassan jött a többi: voltunk a pécsi BattaDem Fesztiválon, a Szigeten, a SZIN-en, Ausztriában, Lengyelországban, LB27 Reggae Camp-en és még sorolhatnám.

A közönség mit szólt az új felálláshoz?
Háromfajta ember létezik, az egyik, aki megpróbálja a régivel összehasonlítani, és azt mondja, hogy ez már nem olyan. Ők általában lemorzsolódnak. Viszont vannak, akik azt mondják, ez ugyan más, de ez is jó. Illetve van még egy harmadik típus is, aki a régit nem ismerte vagy nem szerette, de az új tetszik neki.

Te érzel különbséget a két csapat közt?
Én nem nagyon szeretném összehasonlítani, mert mindkettő más volt. A mostani lényegesen profibb zenészekből áll, de szerintem nem kell összehasonlítani.

Így a nyári szezon végén visszagondolva, elégedett vagy a megújult R-Ge fellépéseivel? A Sziget például hogy sikerült?
Fantasztikus volt! De a Sziget minden évben nagyon jó. Idén kilencedik alkalommal léptünk fel a rendezvényen, viszont az új felállásban sokan ott látták először a zenekart. Az Afrika faluban játszottunk, ahol a közönségnek szinte a 70%-a külföldi volt, de nagyon jól sikerült és mi is jól éreztük magunkat. A koncert után pedig odajött egy olaszországi szervező és meghívta a zenekart a jövő nyári fesztiváljára.

Eddig is játszottatok már külföldön.
Így van, hál’ istennek most egyre többször hívják a magyar zenekarokat külföldre, mert ott abszolút szeretik a reggae zenét. De én úgy vettem észre, hogy itt Magyarországon is elindult valami. Nézzük meg akár csak a Sziget fellépőit: rengeteg reggae zenekar játszott és nem is akárkik. Itt volt például az Alpha Blondie, a Skatalites, a Gentleman, Manu Chao, hogy csak párat említsek. Vagy ha azt vesszük, nagyon sok új magyar reggae zenekar alakul, akik maguk köré fogva a saját kis közönségüket eljönnek a mi bulinkra is és fordítva, mert szeretik az adott zenét.

Egyébként milyen a viszony a régi és az új együttesek közt?
Teljesen jó. A reggae zenének az egyik alapmondata a „positive vibration”, tehát nem azért vagyunk, hogy egymásnak ártsunk, hanem, hogy segítsünk. Erre egy nagyon jó példa a Ladánybene tábor, ami most már LB27 Reggae Camp néven fut, mert minden évben összefogja ezt a bázist az újonnan alakult zenekarokkal együtt. Vagy ott van például a PASO. Nekik van egy klubjuk, ahol szerdánként reggae zenekarokat léptetnek fel, köztük minket is. De mi is szervezünk Afro-Reggae Ska Partyt minden második hónapban a Trafóban, ahova én is mindig hívok egy vendégzenekart. Tíz éve vagyok ebben a műfajban, de nem tudok olyan esetet mondani, hogy valamelyik zenekar keresztbetett volna a másiknak, hogy ő legyen előrébb. Itt szeretet van.

Visszatérve kicsit a nyárzáró koncertre, szeptember 7-e után mik a további terveid?
Itt az ideje, hogy a 8 és fél éves Re-G zenekar kiadjon egy lemezt végre. Stúdióba vonulunk és fölveszünk a számokat, amiket szeretnénk megjelentetni, lehetőleg minél hamarabb.

Persze amíg a lemez elkészül, addig sem kell nélkülöznünk a Re-G zenéjét, hiszen az Afro-Reggae Ska partyn kívül egyéb klubokban is játszik a csapat. A jövő nyárra tervezett olaszországi koncert előtt pedig még idén egy szlovákiai fellépés is kilátásban van. Ráadásul Szaby-G azt is elárulta, hogy több regionális adó mellett nemrég egy országos rádió is megkereste őket, az egyik számuk ugyanis annyira megtetszett nekik, hogy a közeljövőben játszani szeretnék majd.

- Pogonyi Nóra -

[2007.09.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még