2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Ladánybene 27
 
Legutóbbi kiadványok
Babylon cirkusz (2007)
20 év reggae (2007)
Reggaekirakat (2001)
Kell egy ház (1998)
The Best Of 1991-1995 (1998)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: Ladánybene 27: Color Dem (2009)
Válogatás / több előadó: Judge Day (2007)
Ladánybene 27: Bob Marley emlékére (1996)
Ladánybene 27: Pozitív (1996)
Ladánybene 27: Van még a világon (1995)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Ladánybene 27 press
Kapcsolódó cikkek
PASO & Ladánybene 27 - Ska ünnep ma a Parkban
Sziget 2014: Egyéjszakás péntek esti kaland
 Különleges videóval ajánlja magát a Budapest Park
Huszonhét: születésnapot ünnepel a Ladánybene 
Vasárnap ünnepel a Ladánybene 27 
     
 
Ladánybene 27
Megalakulás: 1988.
Web: http://www.lb27.hu
Aktív kapcsolat: Dub 4 U (formáció), LB 27 Riddim Band (formáció)
 
     

Ladánybene 27

A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB 27-ként ismert) az első és eddig az egyetlen közismert reggae zenekar Magyarországon.
1988-ban az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt. A siker lendületével komolyabb munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal.

1990-ben, több demo felvétel készítése és rengeteg koncert után már színvonalas produkcióval érték el következő nagy sikerüket: megnyerték az akkori legnagyobb országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGram kiadóval.

1991 -ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellett már nagy hansúlyt fektettek - mint a lemez címe is mutatja – a ”Reggae” -re. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott. Elnyerte a Magyar Rádió ”eMeRTon” díját, mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a ”Rastafari" című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. A siker meglepő volt mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae felvételeket, pláne nem egy teljes albumot. Így a zenekar célja –a mai napig is– nem csak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése is. Természetesen turnézás következett főleg itthon és már néha-néha a környező országokban is.

1992 nyarán megrendezték az első – a mai napig tartó hagyományt teremtő – ”LB 27 Reggae Tábor” – t.

1993 -ban elkészül a második lemez, egyszerűen a ”II.” címmel. Ez az anyag a digitális technika jegyében készült, az akkori legmodernebb magyar stúdióban. Az album legnagyobb slágere, a ”Szedegetem” c. dal, mellyel beneveztek egy országos televíziós fesztiválra, ahol a döntőig jutottak. Ez a siker végleg beírta a zenekar nevét a magyar showbusiness történetébe, mint az első és egyetlen, tehát ”A Magyar Reggae Band”. Talán ennek is köszönhetően ők léptek fel Carlos Santana előtt a ’93-as budapesti koncertjén.

1994 - ben kiadják a következő lemezt, egy koncertlemezt , melyet egy jótékonysági koncertjükön rögzítettek ”Live” címmel. Bár a kiadójuk nem rajongott a koncert lemez ötletéért a zenekar ragaszkodott hozzá, mivel rögzíteni szerették volna azt a hangulatot ami minden bulijukra jellemző. A lemez érdekessége, hogy számos addig kiadatlan felvételt is tartalmazott a gyűjtők nagy-nagy örömére.

1995 nagyon fontos év a zenekar történetében; létrejött az első jamaikai utazás és megszületett egy újabb hatalmas sláger, a következő album címadó dala: a ”Van még a világon”. ’95 januárját Jamaica-ban töltötte a zenekar, ahol videklipet és útifilmet forgattak. A kint látottak és főleg a hallottak nagy hatással voltak rájuk, szinte egy új időszámítás kezdődött a zenekar életében. Hazatérésük után, a Jamaica-ban forgatott klippel óriási sikerrel promótálták új albumukat. A ”Van még a világon” c. dal felkerült több hazai illetve külföldi válogatás albumra, így számos ország rádiói játszották Olaszországtól Jamaica-ig. Természetesen turnék itthon és a környező országokban egyaránt, toplistás helyezések kelet-európa szerte, meghívások európai fesztiválokra.

1996 -ban,  talán a jamaikai élmények hatására két albumot is kiadtak: az év elején egy emlékalbumot- az „ősi” magyar kidónál a Hungarotonnál - ”Bob Marley emlékére” címmel melyen kizárólag Marley dalok hallhatók. A lemezbemutató koncertet május 11-én tartották több ezer néző előtt, szinte percre pontosan a Mester halálának 15. évfordulóján. Az albumról a ”One Love” c. dal lett a legsikeresebb. Az év végén kiadtak egy saját szerzeményekből álló albumot is - az EMI-nál - ”Pozitív” címmel. Ezen a kompozíciók és a hangzás is a 80-as évek roots reggae stílusát idézte. A ”Még csak álom” c. dal raszta témájú szövege keltett nagy érdeklődést, melyet felerősített a hozzá készített megrázó erejű videoklip is. A második videoklipjüket a ”Fuss” című ska dalra, egy - a Nemzetközi Videoklip Fesztiválon induló - kanadai stáb készítette el. Ebben az évben ellátogatott Európába a ”Malibu Reggae Mix” névre keresztelt Bob Marley emlék turné, melynek budapesti koncertjén olyan nevekkel léptek egy színpadra, mint a The Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton, The Wailers. Még ebben az évben újra Santana elött játszottak a pesti koncertjén, ahol Carlos a hallottak alapján közös zenélésre invitálta a zenekart., így együtt játszották el az ”Exodus” című számot.

[2005.04.18.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Kiadványok
stúdió
Ladánybene 27: Reggae (1991)Ladánybene 27: II. (1993)Ladánybene 27: Van még a világon (1995)Ladánybene 27: Pozitív (1996)Ladánybene 27: Bob Marley emlékére (1996)Ladánybene 27: Kell egy ház (1998)Ladánybene 27: Reggaekirakat (2001)Ladánybene 27: Babylon cirkusz (2007)
élő (live)
Ladánybene 27: Live (1994)
válogatás
Ladánybene 27: The Best Of 1991-1995 (1998)
video
Ladánybene 27: 20 év reggae (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még