2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Lajkó Félix bámulatos bölcs főnixi átalakulása
A Hurts, a Nero és a Modestep is fellép a VOLTon
Lajkó Félix és a belga DAAU koncertje az A38-on
Kerekes Band és Lajkó Félix az A38-on - képekben
Művész hazai pályán… - interjú Lajkó Félix-szel
     
 
Lajkó Félix és zenekara
Web: http://www.lajkofelix.hu/hu/
Aktív kapcsolat: Lajkó Félix (előadó/zenész), Bizják Gábor (zenekar)
 
     

Lajkó Félix

Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én. Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsó fokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott együtt. Tagja volt Szabados György együttesének, a Makúznak és Boris Kovač zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanakával, a francia Noir Désir zenekarral. Számos koncertet adott a Londonban élő román hegedűművésszel, Alexander Balanescuval, Boban Markovič rézfúvós roma zenekarával.

Több színházi előadáshoz írt zenét. Egyebek közt a Szabadkai Népszínház Közellenség című darabjának teljes zenei anyagát szerezte, de az Orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és szerzett már zenét Bozsik Yvette koreográfiájához is. A jugoszláviai Ljubiša Samardžič Kerekek című filmjének teljes zenei anyagát ő szerezte. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Számos nagyjátékfilmben szerepelt és róla forgatta Jancsó Miklós Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. Írt zenét a Velencei Biennálé Új Atlantisz felé című projektjéhez 2000-ben.

Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amszterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Ulm zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és játszott 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferenciaközpont megnyitóján. 2001-ben, a franciaországi magyar év egyedüli fellépőjeként játszott a pápai palota udvarán az Avignoni Színházi Fesztiválon.

Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartettel közösen a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki először. 1999-ben Magyar Művészetért díjat kapott, 2000-ben Szabadka díszpolgára lett. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét.

[2006.08.15.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még