2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Csepregi Gyula
 
Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: Filmsláger-Múzeum - Retro (2006)
Majsai Gábor: Póker (2006)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Csepregi Gyula
Kapcsolódó cikkek
Meghalt a kiváló magyar szaxofonos
Meghallgattuk a Csepregi Gyula-Vasvári Pál In line 2009 albumát
Star Jam Session Gerendás Péterrel és Csepregi Gyulával!
Csepregi Gyula
Csepregi Gyula kapta a rangos díjat
     
 
Csepregi Gyula
Születés dátum: 1958.
Elhalálozás: 2014. november 17.
Web: http://www.csepregigyula.hu/
Aktív kapcsolat: Csepregi Hip-Bop (együttes), Dörnyei Quartet (szaxofonos, 2001-), Egri János Group (szaxofonos), Full Playback (szaxofonos), In Line (szaxofonos, 1989-)
Az egyik legelismertebb magyar szaxofonos volt.
 
     

Csepregi Gyula

A magyar zenei társadalom megítélése szerint ő volt Magyarország "vezető szaxofonosa". Nevével közel ötszáz hazai kiadványon találkozhatunk, szinte nincs olyan neves hazai előadó, akinek felvételén nem szerepel vendég szólistaként.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanáraként, közel húsz éves tanári működésének következtében a szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék  számos jeles képviselője az ő tanítványaként kezdte pályáját. (pl. St. Martin). Emellett a Magyar Rádió volt tánczenekarának, a Stúdió 11 zenekarnak is szólistája és művészeti vezetője is volt.

Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, úgymint a Montreaux-i Jazz Fesztivál "Legjobb szólista" díja, a Hágai Fesztivál különdíja vagy a Finn Rádió Nívó díja, illetve a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál "Kiemelkedő szólista" díja.

Évekig volt tagja egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, amelyben világhírű partnerei a neves Mike Stern gitáros, a híres Spyro Gyra zenekarból ismert Dave Samuels vibrafonos, a többszörös Grammy-díjas Yellow Jackets zenekar alapítója, Russel Ferrante zongorista és a legendás Weather Report együttes dobosa, Alex Acuna voltak. Twin Lines Project néven adtak koncerteket világszerte.

Szakmai ismertető

1980-ban került az akkori Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola tanszakára. Egy évvel később már az akkor Magyarország leghíresebb dobosának tartott Kovács Gyula zenekarában tűnt fel, mint szólista. 

1982-től kezdve az élvonalbeli jazz muzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezett. Szívesen hívta őt zenekarába Kőszegi Imre, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Pege Aladár, hogy csak néhány nevet említsünk. Ekkortájt figyelt fel rá a pop világa is: hamar felkapták és szólistaként olyan hazai pop nagyságok mellett játszott, mint Presser Gábor, a Bikini zenekar, Szűcs Judith, vagy Komár László.

Szinte nincs olyan hazai pop előadó aki ne hívta volna lemezére szólistának. Gyakran feltűnt Cserháti Zsuzsa, Zoltán Erika, Gergely Róbert, Balázs Fecó, Hobo, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc és még megannyi sztár lemezén. Ennek köszönhetően több mint félezer hazai könnyűzenei kiadványon találkozhatunk nevével.

Ugyanakkor egyre több nemzetközi jazz sikert könyvelhetett el magának. Bejárta egész Skandináviát különböző ottani és amerikai muzsikusokkal. Ekkor kezdték megismerni nevét Angliában és Németországban is, ahol egyre több nemzetközi big band hívta szólistaként vendégszerepelni.

1982 és 1984 között már állandó tagja volt Pege Aladár együttesének, amellyel bejárta szinte egész Európát.

1984-ben Vasvári Pállal Szakcsi Lakatos Bélával és Jávori Vilmossal megalapították talán minden idők egyik legsikeresebb magyar jazz zenekarát a Magyar Jazz Quartett-et.  Lemezük, amely New Age címen jelent meg talán a legnagyobb példányszámban elkelt magyar jazz lemez volt. E zenekar is számos külföldi sikert ért el, a nyolcvanas évek közepén Európa egyik legnépszerűbb formációjaként tartották számon. Csepregi Gyula ekkor kapta meg első eMeRTon díját.

1988-tól tagja a Magyar Rádió tánczenekarának a Stúdió 11-nek. Egy évvel később Vasvári Pállal létrehozta az In Line nevű formációt, amelyet nem sokkal később a közönség már a legsikeresebb hazai jazzformációnak tartott. Ekkor jelent meg első szólóalbuma In Line címmel. (1990)

Az In Line zenekar több mint 15 albumot készített, s ezek külföldön még sikeresebbnek bizonyultak mint itthon. A zenekarban az évek során megfordult a hazai jazz és popszakma krémje. Olyan legendás muzsikusok is szívesen képviseltették magukat, mint az LGT dobosa Solti János, vagy a jazz egyik doyen-je Kőszegi Imre. A sztárok mellett jónéhány fiatal muzsikussal is játszottak, akiknek nagy rangot jelentett az In Line-ban színpadra lépni. 

1997 óta tagja volt egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, ahol világhírű partnerei voltak Mike Stern gitáros, Dave Samuels vibrafonos (Spyro Gyra), Russel Fernante zongorista (a többszörös Grammy díjas Yellow Jackets zenekarból), valamint a legendás Weather Report dobosa Alex Acuna is.

Csepregi Gyula Magyarország leginkább szívhez szóló szaxofonosa, akinek csodálatos játékában a kiváló technikai tudás mellett az érzelmek legszélesebb skálája is megjelenik.

Ahogy baráti körben sokszor emlegették: a szaxofon megszólaltatásához nemcsak tudás, hanem szív is kell. Szólistaként mindig is a kísérletező, útkereső muzsikusok közé tartozott: elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band), de a popzene területén is otthonosan mozog.

2014 őszén, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. 

Díjak:
A Magyar Rádió alapította eMeRTon díj:
1986: Az év jazz zenekara (Magyar Jazz Quartett)
1995: Életműdíj (Stúdió 11 zenekar)
1996: Az év hangszeres szólistája
1997: Az év jazz együttese
1998: Az év felfedezettje (Hungarian World Music Orchestra)
1998: Magyar Rádió Nívódíj
2000: Magyar Rádió Nívódíj
2009:Szabó Gábor díj

Nemzetközi elismerések:
Különdíj (Hágai Fesztivál)
Nívódíj (Finn Rádió)
A kiemelkedő szólista díja (Norvég EBU fesztivál)

[2009.02.16.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még